Saturday, October 1, 2016

The Sweet Two Months

When I learned the fact that I had to extend another two months, I thought it would be long enough for me to cherish every moment left, so that when it has come to an end, I would be able to left the nostalgic place with a smile.

But when the day came, I realized that I was wrong. My heart felt empty all of sudden. It was heavy seeing the cubicles that we used for the past two months empty and seeing the DSC room which we officially called it our office quiet without our laugh and chattering. Sadness and emptiness quickly filled me when I had to left without being able to greet some of us for the last time.

To eleven girls that have been there by my side for the past two months, thank you so much. Words can't describe how much I am thankful to you girls.
Thank you for being there, for lending your ears, opinions and time whenever we had something to spill. 
Thank you for seeing the good in me. Thank you for greeting me with smile every morning because I couldn't stay in hostel due to some reasons. 
Thank you for laughing at my jokes. 
Thank you for assisting me whenever I had trouble doing treatment.
Thank you for saying 'rindu kakpah' and sorry for not confessing that deep inside I miss all of you so much too.


Thank you for everything.


I'm gonna miss all of you after this. I would miss everyone and their unique characters. No one can replace them in my heart because they have a special place in my heart.

That day might be our farewell, but there's no such thing in a true friendship because however it is we're gonna make it until forever.

Friday, September 30, 2016

Wake Me Up When September Ends

Assalamu'alaikum =)

Finally September has come to its end. Its been a hectic month for me, because I was rushing going to faculty back and forth in order to complete the remaining clinical requirement. Then at 2pm I would rush back going home to prepare myself before I started my work as part-timer. Alhamdulillah my requirements has completed and everything left now is folder checking so that my patients will be under good care after I completed my case on them and inventory for the cubicle I used throughout the two months so that the next student can use it in good condition.

Honestly, it was tiring. But I am glad that its just for a month. In fact I am grateful that I managed to secure a job before I complete my study. Hence for the next few months, at least I have something to do and a positive cash flow while waiting for my graduation, interview with SPA and getting placement for compulsory service. In addition, I am happy with my job, though for some people it is not suitable with my qualification but hey, do I care? 

I hope the next phase my life will be eased and I am preparing myself so that I am ready to enter a new phase, where the lesson of life actually begin =)

Insha Allah~

Monday, September 19, 2016

'Afifah dan pengalaman bekerja pertamanya

Assalamu'alaikum =)

ghindu wehh nak blogging. alang-alang tengah ada kat kampus dengan wifi yang laju, ayuhlah kita manfaatkan sepenuhnya ;)

aku dah habis belajar secara rasminya bulan 7 dulu tapi sebabkan ada satu kes belum siap (insha Allah akan habis bulan 9 ni) maka aku masih bergelar pelajar cumanya aku kena settlekan kes tu jelah. bila kena extend gini of course le biasiswa mana dapat dah. so lepas seminggu raya gitu aku pun merayau kat pekan sungai besi tu cari kerja kosong. banyak tempat aku tanya dan tinggalkan nombor telefon tapi sampai bulan 8 aku nak masuk semester balik takde sape pun jawab. maka pasrahlah aku menyambung baki pengajian dengan duit raya. seb baik still dapat duit raya taww

ikutkan aku nak jadi DSA (dental surgeon assistant) atau mudahnya pembantu doktor gigi. tapi klinik gigi yang 6-7 biji kat area rumah aku tu takde vacancy. aku mohon jugak jawatan kat satu klinik ni tapi takde gak dipanggilnya aku untuk interview ke mungkin sebab aku terlalu berterus terang yang aku ni dental graduate kot. akhirnya penghujung bulan 8, mak aku selaku pelanggan setia sebuah farmasi kat rumah aku bagitahu yang farmasi tu cari pekerja part time.

teruja ok. aku saja-saja la pergi tanya memandangkan aku ada sebulan lagi sebab takut dia tak terima aku kalau tak datang kerja atas alasan kena masuk klinik untuk completekan requirement. tapi, tak sangka ok. pharmacist tu dengan senang hati terus bagitahu aku gaji berapa, jadual kerja takyah risau nanti boleh adjust, kalau ada kelas pergi je kelas tu gaji untuk hari tu dia bagi ikut jam. aku cam nak berjoget jam tu jugak punya happynya dapat kerja hahaha maafkan hamba yang naif ni. haruslah first time kerja kot. takde pengalaman tapi alhamdulillah syukur sangat dapat pengalaman ni.

sekarang dah masuk minggu ketiga aku kerja kat farmasi tu. a great experience i must say. pharmacist kat sini baik-baik, tak lokek ilmu, akak-akak staf pun baik gila okay aku silap dia tak marah pun, takpe...katanya lembut. aku suka sangat especially bab ubat-ubat yang biasa orang ambik. satu sebab aku bekerja jugak ialah nak kenalpasti ubat supaya bila patient datang nanti cakap saya makan ubat sekian sekian at least aku tahu. yelah ada orang dia tau jenama ubat je padahal setiap ubat tu ada generic name dia (nama rasmi dia yang satu-satunya) dan brand nama which is jenama, macam yang kita biasalah. selain nama, aku nak jugak korek tips dari pharmacist tu macam mana nak tau ubat sekian bentuk dia biasanya macam mana. sebabnya aku pernah dapat patient yang bila aku nak rekod medication history dia, dia bagi aku sebekas ubat yang dia dah siap-siap kelaskan ikut waktu makan. patient ada hypertension, sakit jantung dan kencing manis so kalau ikut agakan, bolehla  nak agak ubat jenis apa dia makan tapi takkanlah aku nak agak..agaklah weii kena viral kang doktor tak rekod patient's info betul-betul. silap info dah satu hal pastu silap manage naya laa..

anyway, entri ni takde gambar sebab aku takde masa nak berselfie ke apa sebab kerja banyak. customer lak kalau datang menderu tu kadang sampai tak terlayan. letih tapi aku puas hati dengan kerja aku. alhamdulillah, doakan aku terus ikhlas dalam bekerja tau. insha Allah. 

tengoklah kalau ada klinik gigi nak DSA nanti aku trylah apply, dapat pengalaman lain pulak =) yang penting tak duduk rumah terbaring je hehe


Friday, September 9, 2016

Sarjana Muda Pembedahan Pergigian (Youtube) (?)

Di sebalik sebuah tampalan,

Ada cavity preparation yang perlu difikir sesuai dengan jenis tampalan.

Ada aspek retention yang perlu diteliti supaya tampalan bertahan lama.

Ada aspek perlindungan pada akar gigi supaya tampalan tak menyebabkan tindak balas dan mengakibatkan sakit di kemudian hari.

Tampalan tak boleh tinggi, nanti gigitan jadi tak selesa, juga boleh sebabkan sisa makanan tersangkut, tak boleh juga terlalu rendah, nanti jadi ruang sisa makanan berkumpul, berus gigi tak efektif.

Contact point dengan gigi sebelah perlu ada, kalau floss lalu pun terasa longgar hatta sikit sekalipun boleh rasa tak selesa sebab sisa makanan boleh terselit.

Oral hygiene pesakit pun perlu diambil kira, kalau pada tahap yang tidak memuaskan, perlu bagi oral hygiene instruction dahulu, supaya tampalan boleh bertahan lama dalam keadaan mulut yang bersih.

Banyak lagi dan aku  belajar banyak benda dari satu kes ke satu kes (pengalaman tak banyak lagi) tapi satu gigi yang perlukan tampalan tak sama dengan gigi yang lain. Sentiasa ada beza dan kami melihat pesakit secara menyeluruh, bukan dari sudut tampalan semata-mata. Kerana kami merawat manusia, bukan gigi sahaja.

Oleh itu wajarlah andai doktor-doktor gigi terkilan dan kesal apabila pesakit memilih untuk mendapatkan rawatan pergigian dari mereka yang tidak bertauliah, jauh sekali yang tidak mendapat pendidikan dalam bidang ini, sebaliknya sekadar hasil tontonan di Youtube. Kerana di sebalik satu tampalan, terlalu banyak yang kami fikirkan dalam masa beberapa minit membuat tampalan itu.

Cabang ilmu ini satu disiplin. Andai niat kau tulus, tempuhlah jalan yang betul, kerana itu akhlak sebenar seorang penuntut ilmu yang mahu ilmunya bermanfaat kepada orang lain.

Tuesday, August 23, 2016

Conditionally Passed

Pada suatu hari di poliklinik tingkat 17,

" Dr, saya nak present. Patient presented with pain on lower left back tooth since..."
" eh awak bukan year 5 lama ke? LBS kan?"
" aah tapi patient saya FTA hari ni jadi saya mintak OP,"
" laa buat apa nak mintak OP takyah laa.."
" tapi sementara waktu ni saya nak buat lagi restoration banyak-banyak. nak tingkatkan confidence,"
" eeeiiiii mengadanya nak confident confident pulak...gi present dengan doktor lain,"
" hahahaha ok dr ok dr saya gi present kat doktor lain,"

Sepantas kilat aku berlari mencari doktor lain untuk supervise aku sambil ketawa mengenangkan dialog doktor tadi XD

I'm glad my students day is not over yet, because part of me cant let go the joy of being a student despite I'm eager to graduate this November. Nevertheless, please pray the best for us.

Intan datang shooting kat klinik, pastu semua teruja dan rasa bernasib baik kena datang lagi sem ni sebab dapat bergambar dengan artis haha =P