Thursday, February 8, 2018

Kekecewaan Seorang Dentist

Hari ni pesakit agak ramai, ditambah lagi dengan fakta yang aku seorang terpaksa bertugas seharian tanpa pengganti sebab kawan aku yang lain kena ikut team ke sekolah buat rawatan. Juga salah satu dental chair kami ada masalah yang menyebabkan dental chair tu hanya boleh digunakan untuk pesakit yang perlu rawatan cabutan je. Maka bertabahlah aku melalui hari ni dengan orang ramainya, lepastu tiba-tiba hari ni semua datang nak buat tampalan *nangis*

Straight to the point. Menghampiri waktu rehat, aku terima seorang pesakit awal 20-an, mahu buat cabutan. Sedang pemeriksaan dilakukan, hati aku rasa kecewa sangat, sangat sangat.

Kebanyakan gigi geraham kekalnya sudah tiada. Gigi kekal lain ada yang masih elok, tapi kebanyakannya perlu tampalan. Ada juga yang sudah di ambang cabutan. Ohhh nooooo why like this, sister =(

Aku pun jelaskan padanya segala rancangan rawatan. Kemudian, aku cuba korek rahsia apa yang menyebabkan keadaan pergigiannya sebegitu rupa. Ada orang latar belakang sosioeconomic bukan pada tahap yang baik, itu dapat kita fahami. Tapi pesakit ini jelas bukan dalam golongan tersebut.

" Kenapa macam ni..." Suaraku memang hampa. Entah, bercampur penat juga.
" Saya takut doktor gigi. Dulu masa kat sekolah bila diorang bagi surat tu saya tak bagi kebenaran jadi saya tak buatlah rawatan," Patah hati aku dibuatnya.

" Sekarang, gigi geraham awak banyak dah kena cabut, ada yang perlu dicabut juga ni. Awak baru umur 20 lebih, macam mana awak nak teruskan hidup ke umur akan datang kalau gigi dah tinggal banyak ni?"

Sengih.

" Awak rasa berbaloi tak rasa takut awak tu? Berbaloi tak rasa lega bila kawan-kawan awak masa sekolah dulu pergi buat rawatan bila doktor gigi datang tapi nama awak tak dipanggil sebab awak tak nak buat rawatan?"

" Kalau direzekikan awak akan kahwin lepastu mengandung satu hari nanti, macam mana awak nak makan untuk bagi nutrient kat baby awak masa tu? Gigi belakang banyak dah tak ada, dah tentu pilihan makanan terhad. Kesian baby, tak pasal-pasal je tak dapat membesar dengan sihat,"

" Awak janganlah fokus nak jaga gigi depan je, saya tau tu," Dia tergelak kecil.
" Haa gelak tu maknanya betul la tu," ya, jangan sesekali berangan mahu kelentong doktor gigi anda ya.

Aku pun mulakan prosedur cabutan. Selesai cabutan, aku bebel lagi,

" Nanti boleh berus gigi macam biasa ya, cuma kat kawasan cabutan tu je jangan kasar-kasar,"

" Ok, terima kasih, Dr,"

" Sama-sama, ingat tau apa yang saya pesan tadi," Separuh merayu aku berkata.


Terasa berat pula bahu bila teringat sasaran golongan warga emas dengan sekurang-kurangnya 20 gigi kekal berfungsi. Masih banyak kerja yang perlu dibuat. Masih banyak jiwa yang perlu disedarkan.

Agak-agak kalau hari-hari aku jumpa pesakit macam ni, macam manalah aku tak jadi doktor gigi yang garang dan banyak membebel ya? Haha~

Bak kata Abang Jamil, bukan marah, nasihat.

Sunday, January 14, 2018

Pengalaman Dapat Patient Mabuk Darah

Jumaat. Hujan yang turun renyai-renyai sejak Subuh tadi belum menampakkan tanda mahu berhenti. Paras air dalam parit depan klinik dah mula naik, tapi air belum melimpah atas jalan. Klinik kesihatan di bawah meriah, ramai juga orang datang walaupun hujan begini. Klinik gigi yang atas sikit ni je yang sunyi sejak tadi. Boleh reput kalau duduk sini sebab waktu tak hujan pun orang tak ramai, waktu hujan lagilah. Sampaikan bila ada patient masuk je, semua officer panjangkan leher tengok siapa yang mahu buat patient. Haaa rare kan pemandangan sebegini haha~

Lalu ada seorang remaja lelaki datang mahu buat cabutan dan aku pun masuk ke surgeri untuk mulakan tugasan. Siap pemeriksaan semua, aku suruh patient pergi makan dahulu sebab belum sarapan lagi katanya. Sambil dia pergi makan, aku check dan treat patient lain dahulu.

Sekembalinya patient tadi, aku pun mulakan prosedur cabutan dengan menyuntik bius ke bahagian yang mahu dicabut. Sebaik confirm kebas, aku pun elevate gigi geraham yang sudah reput separuh tu dengan coupland. Sedang aku elevate gigi yang sudah mula goyang sedikit tu, aku terpandang mata pesakit yang terpejam. Spontan aktiviti elevation aku terhenti.

" Eh, dik. Kenapa ni? Ok tak?"

Dia buka matanya namun perlahan. Bola matanya nampak tidak fokus dan dia seakan cuba mengambil nafas. Kelopak matanya seakan mahu jatuh, seperti orang yang mahu terlelap. 

" Eh, awak okay tak ni? Dengar tak saya cakap apa?" Aku tinggikan suara, takut patient tak dapat dengar. Dia angguk tapi nampak terlalu lemah. Cepat-cepat aku posisikan dental chair supaya patient dalam keadaan baring. Kawasan gigi yang mahu dicabut aku tekan kuat dengan gauze dan suruh patient gigit. Aku pinta DSA ambilkan tekanan darah patient, ikutkan nak check DXT juga tapi time ni pulaklah strip glucometer tu habis sedih betul rasa. Sebelum prosedur, aku tak rekodkan vital signs patient sebab patient mengaku sihat dan baru berumur 18 tahun. 

" 80/34, Dr," kata DSA selepas result tekanan darahnya keluar. Mengucap aku dengar. Tangan patient pucat lesi dan sejuk, seolah tiada darah mengalir. Berulang kali aku soal patient OK tak dan kali ini dia mampu angguk kuat sedikit berbanding tadi walaupun dia nampak masih cuba untuk sedar. Aku baringkan lagi patient ke bawah dan pinta DSA tengokkan supaya patient tak terjatuh. Segera aku keluar bertemu ayah patient di ruang menunggu dan menyoalnya lebih lanjut berkenaan latar belakang kesihatan anaknya.

Menurut ayahnya, anaknya itu mabuk kalau tengok banyak darah dan dia juga dah jangka yang ini pasti berlaku. Namun anaknya memang tiada masalah kesihatan, bermaksud tak pernah disahkan menghidap apa-apa penyakit, tak pernah dimasukkan ke hospital atas apa jua sebab dan tak mengambil sebarang ubat-ubatan. Puas hati dengan jawapannya, aku masuk semula ke surgeri dan lihat patient semakin okay berbanding tadi tapi masih lemah. Aku ambil semula tekanan darah dan sudah naik kepada 110/66mmHg. Lega, aku letakkan patient di posisi duduk. Kemudian aku consult dengan bos aku dan beliau sarankan untuk tidak teruskan cabutan untuk hari ini.

Lalu patient pun aku suruh pulang dahulu dan dibekalkan dengan ubat tahan sakit memandangkan aku dah longgarkan giginya tadi, confirm balik ni sakit gila punya. Dahlah hari ni Jumaat, paling tidak kena datang semula Isnin paling awal pun. Atau kalau tak tahan sangat langsung, kenalah pergi bahagian kecemasan untuk dicabut oleh dental oncaller.

Sementara aku pula masih berdebar mengingatkan apa yang berlaku. Ini kali pertama aku berdepan medical emergency dan mujur, aku bersyukur sebab pernah lihat macam mana senior manage masa posting di JBM, HOSHAS. Juga, mujurlah tak jadi lebih teruk. 

Aku biasa je dengar orang mabuk darah tapi tak pernah jangka macam ni rupanya bila patient mabuk darah. Aku tak tahu dia tak boleh tengok atau tak boleh bau darah sebab bila aku tengok gauze yang aku guna untuk wipe darahnya masa elevate tu tidaklah lencun satu gauze pun so aku buat kesimpulan, mungkin dia tak boleh bau darah. Kot. 

Oh, baru teringat, masa kelas Biology form 5 dulu ada seorang budak lelaki kelas aku pun katanya mabuk darah juga. Nampaklah mamai gitu masa kami tengah ada sesi dekat lab buat apa aku tak ingat tapi ada kaitan dengan darahlah. Tapi budak tu jadi doktor dah pun sekarang haha~Dia dah berjaya overcome kemabukan dialah tu nampaknya.

Anyway, banyak juga aku belajar dari pengalaman ni. First, jangan panik. Second, revise selalu management of medical emergency sebab dia boleh jadi bila-bila masa. Third, peringatan untuk aku juga untuk educate patient kepentingan makan sebelum buat cabutan. Bos aku kata dia makan tadi pun roti Gardenia seketul je, maybe tak cukup untuk dia so advice dia untuk makan kenyang-kenyang dulu untuk cabutan akan datang. 

So, korang kalau nak pergi klinik gigi tu, betterlah makan kenyang-kenyang dulu ea. Bukan apa, bila perut kosong, pastu nervous lagi masa tunggu turn, tak pepasal boleh collapse nanti. Selain tu, senang juga untuk korang lepas cabutan nanti boleh terus makan ubat tahan sakit dan rehat betul-betul supaya cepat sembuh, takdelah stress lepas cabutan nak makan tapi tak boleh kunyah properly sebab gauze dalam mulut atau terasa darah still keluar. Okay?

Sekian, pesanan dari doktor gigi anda yang prihatin =) Semoga bermanfaat~

Monday, November 6, 2017

random thought


I'm not sure if I rant about my thought too much that I accidentally made people around me develop a gap between them and me.

Its just that I have no one to speak to.

Yet people make fun of my problem, as if what I'm going through is a small matter to them.

Loneliness is depressing.

Oh, look there. Its raining.

Tuesday, October 17, 2017

Perfect

I'm the type of person who appreciates lyrics more than the music. If I find that song lyrics meaningful and inspiring, I would never hesitate to keep them playing in my playlist until I get bored. 

Current song on repeat is Perfect by Ed Sheeran. I think most of love songs describes how much a guy always look at the inner beauty of a girl rather than her physical beauty and this is what I love the most. Being a girl who got teased because of my 'underrated' appearance makes me believe that a person who loves unconditionally is still exist in this world.

I enjoyed listening Perfect very much, up to the point I plan to include it in my wedding playlist lol too much girl. 

Bye, cant typed much while listening to the song cause I easily get distracted when I'm so into the song.

Hope you guys enjoy 'Perfect' too =)


Wednesday, August 23, 2017

Ubat Bius

" Assalamu'alaikum, apa khabar? Ada apa datang hari ni ya?"
" Waalaikumsalam, Dr. Saya nak cabut gigi. Ada tunggul kat atas ni bila nak makan ganggu la sebab selalu lekat," balas pesakit. Aku angguk faham dan mulakan pemeriksaan.


" Aah ada tunggul kat sini jadi kita cabut ya. Nanti saya bagi bius supaya kebas," Syringe dihulur oleh DSA lalu aku pun mula menyuntik mepivacaine ke bahagian yang mahu dikebaskan.

Selang beberapa minit,

" Ok puan saya check ya ubat kebas dah jalan ke belum," Aku capai probe dan masukkan ke antara gusi dan gigi.
" Ada rasa tak tekan ke tajam ke?" Pesakit angguk. Aku letak semula probe dan sambung menunggu.
Selepas beberapa minit lagi,
" Ok, ada rasa tak sini?" Soalku sambil melalukan probe di sekeliling gigi. Pesakit angguk.
" Rasa tekan ke tajam?"
" Tajam," Ok, aku pelik. Selalu anaesthesia bahagian atas ni cepat je bertindak.

" Rasa tajam bila saya masukkan barang ni tadi ke?" Soalku sambil tunjukkan probe.
" Tak, saya masih boleh rasa tunggul tajam tu dengan lidah saya," Tepuk dahi dalam hati. Spontan aku tergelak.
" Laa saya punyalah ingat bius saya tak berkesan tadi sebab masih rasa tajam. Bukan rasa dengan lidah kat gigi tu puan, maksud saya masa saya masukkan barang ni tadi ada rasa ke hahaha.."
" Ohh takde rasa apa-apa dah, Dr. Haha saya ingatkan kena rasa gigi tu ada ke tak saya rasalah dengan lidah," balas pesakit sambil ikut ketawa. Aku pun periksa sekali lagi dan confirm yang bius dah efektif lalu aku pun cabut tunggul gigi tu.

Selesai cabutan, aku ditegur oleh kawanku dari surgeri sebelah sebab ketawa terlalu kuat haha..

P/s: lepas bius, kalau rasa tekan tu biasa. Rasa tajam tu maksudnya ubat kebas belum berkesan sepenuhnya lagi.