Tuesday, August 23, 2016

Conditionally Passed

Pada suatu hari di poliklinik tingkat 17,

" Dr, saya nak present. Patient presented with pain on lower left back tooth since..."
" eh awak bukan year 5 lama ke? LBS kan?"
" aah tapi patient saya FTA hari ni jadi saya mintak OP,"
" laa buat apa nak mintak OP takyah laa.."
" tapi sementara waktu ni saya nak buat lagi restoration banyak-banyak. nak tingkatkan confidence,"
" eeeiiiii mengadanya nak confident confident pulak...gi present dengan doktor lain,"
" hahahaha ok dr ok dr saya gi present kat doktor lain,"

Sepantas kilat aku berlari mencari doktor lain untuk supervise aku sambil ketawa mengenangkan dialog doktor tadi XD

I'm glad my students day is not over yet, because part of me cant let go the joy of being a student despite I'm eager to graduate this November. Nevertheless, please pray the best for us.

Intan datang shooting kat klinik, pastu semua teruja dan rasa bernasib baik kena datang lagi sem ni sebab dapat bergambar dengan artis haha =P



Monday, August 8, 2016

biawak

Dia berlari meninggalkan mee yang sedang digoreng tatkala tangisan nyaring kedengaran dari bilik utama. Sebaik tiba, dia dukung bayi yang sedang menangis kelaparan lantas susu yang sudah siap dibancuh disua menamatkan tangisan serta-merta. Tersenyum dia melihat si anak berselera menyusu hingga botol tersebut kosong isinya. Usai si anak melepaskan puting botol susu, terus dia terlena kembali lalu perlahan-lahan diletakkan semula ke tempat tidurnya. Selesai ‘mengepung’ si bayi yang kekenyangan dengan bantal peluk dan selimut, dia kembali ke dapur mendapatkan mee separuh masaknya.

“ Tak siap masak lagi ke?” Suara sinis menyapa telinganya bila dia melintasi ruang tamu. Dia pandang pemilik suara yang sedang membelakanginya, menghadap telefon pintar di tangan.

“ Belum, bang. Naurah terjaga tadi,” Perlahan dia membalas. Tiada suara balasan lantas dia menyambung haluannya ke dapur.

“ Abang, sarapan dah siap.” Dia melaung dari dapur. Setelah makanan siap dihidang dan suaminya mengambil tempat di meja makan, dia terus masuk ke bilik untuk bersiap. Barang-barang keperluan anak untuk dihantar ke rumah pengasuh dibimbit masuk ke dalam kereta. Anak yang sedang lena diangkat dengan cermat dan diletakkan dalam tempat duduk bayi. Tali pinggang keselamatan dipasang. Dia kembali semula ke dalam rumah mendapatkan barangannya pula.

“ Sayang, jangan lupa bayar bil. Astro dah kena potong, awak lupa bayar ya? Internet pun dah start lembab ni. Gaji dah masuk,kan?” Suara itu kedengaran lagi, mencucuk telinganya, menghiris hatinya. Dia tidak pandang empunya suara sambil berpura-pura sibuk mengemas beg tangannya.

“ Dengar tak ni? Jangan lupa bayar bil-bil tu nanti. Hari ni ambik half day je, biar settle semua urusan tu senanglah nanti,” Darahnya mendidih mendengar suara itu lagi. Luka hentakan pada dahi yang diterimanya semalam terasa berdenyut kuat. Dia terpandang meja makan yang bersepah saat dia selesai mengemas diri pada cermin. Dia hanya mengeluh dalam hati.

“ Saya pergi dulu,” Dia ucap sambil mengatur langkah keluar dari rumah. Si dia buat tidak tahu sahaja, gayanya sudah bersiap sedia mahu menyambung mimpi setelah kekenyangan menelan dua pinggan mee goreng.

Dia masuk ke dalam kereta lantas menghidupkan enjin. Beg tangannya dibuka. Borang tuntutan fasakh yang berlipat diambil dan ditatap. Dia pandang cermin. Biasan wajahnya buat air mata mahu mengalir. Lebam pada dahi dan bibir disentuh perlahan. Lantas air mata diseka. Pedal minyak dipijak lalu kereta bergerak meninggalkan rumah.


Sesungguhnya dia sudah letih menanggung biawak hidup.

Tuesday, July 19, 2016

Differential Diagnosis?

c/o: throbbing pain on upper right back tooth.
hopc: pain started since 1/52, sudden onset, present all time, localised, pain worsen on lying down but does not interfere daily activities, nothing was done to relieve the pain, pain score 5/10, history of composite restoration 3 years ago.

Yes, I am currently suffering from toothache. A friendly advice, dont mention something like 'how can a dental student like you get toothache?' because I might drag that person to a dental chair beside my cubicle and place rubber dam with clamp on one of his/her teeth and will only remove it after my pain relieved. Through pulp extirpation, perhaps?

I went through various dental procedure, ranging from scaling to simple filling and up to minor oral surgery for removing my impacted wisdom tooth. But I never expect that I may have to undergo root canal treatment as well.

Seriously, everytime the pain excruciate I feel like taking a high speed handpiece, put a diamond bur and remove all existing tooth-coloured restoration. Then using a barbed broach I'm going to introduce it into my canals and drain out my source of pain. I imagined extracting the tooth too, but it's too early to take my tooth out. Because extracting the affected tooth means that losing the tooth forever. And pain as well. But I dont want that to happen. Let's hope the former is the best choice we can have.

I hope I can at least do something when I go to my faculty this Thursday.

Monday, July 18, 2016

Gadis Perantau

Saban pagi dia lihat gadis itu, duduk di bangku yang sama, berkongsi dengannya tren sealiran. Dan si gadis akan turun di stesen yang sama. Dunianya saban hari tertumpu pada destinasi itu. Namun dia tahu saban hari si gadis menjejakkan kaki ke destinasi berbeza di seluruh dunia.

Kerana kelmarin dia perhati si gadis tenggelam dalam pembacaannya berkisar watak berlatar tempatkan England, semalam dia lihat si gadis sudah sampai ke Jepun dan hari ini si gadis sudah mendapat 'visa' untuk dia berada di India.

Sesungguhnya dia si gadis perantau, meskipun setiap sen yang diperolehinya saban hari dari destinasi yang satu itu belum cukup untuknya terbang menikmati keindahan budaya yang berbeza di seluruh dunia.

Monday, June 27, 2016

Iftar Batch SPM'09

Assalamu'alaikum =)

agak teruja nak update pasal ni sebenarnya haha. well aku kan akhirnya bebas dari soalan 'bila nak habis belajar' walaupun hakikatnya aku taklah sebebas mana pun. tapi itu bukan pointnya. point yang penting di sini ialah aku seronok gila dapat jumpa kawan2 sekolah lepas dah dekat 7 tahun tak jumpa. adalah jugak sekali dua time raya (sekali jee aku ikut pastu kena balik awal) dengan time kenduri kahwin Atikah. tu pun sebab aku gi dengan kawan usim so takkan aku nak tinggal lak en time diorang dah balik huhu

memula diorang announce kat whatsapp tu aku cam berkira-kira, nak gi ke tak. mujur tarikh tu jatuh time aku betul2 habis exam. ya, aku baru sangat habis exam ni haa barang pon tak habis kemas lagi. pastu last day bagi nama tu si hajar pm aku ajak gi iftar. ramai rupanya yang join hahah. kerisauan terbesar aku ialah ayah aku, takut dia tak bagi aku balik lambat. alhamdulillah ku bersyukur alhamdulillah (geli ok lagu tu asal aku tulis kat sini) segalanya dipermudahkan =) menyambung silaturrahim kan benda yang baik. semoga persahabatan kitorang diredhai Allah, aamiin.

anyway, Maahad dah berubah sangat-sangat. kitorang merasa aneh jugak bila ada benda baru yang tak diketahui fungsinya haha. pastu bila awal-awal jumpa tu semua cam awkward je. cam tetiba bila dah habis gelak suasana jadi sunyi hahaha. tapi itu bertahan sekejap sahaja sebab sebaik sahaja semua dah jumpa diri memasing yang time sekolah dulu, haa ambik kau bercakap tak berhenti. banyak weyh benda nak cerita. serius rindu semua orang. 

ni pun tak semua ada ni 

dulu mana ada pentas ni. cuba cari mana aku haha~
tengoklah ada yang dah bawak baby, bawak husband/wife sendiri, kad kahwin untuk didistributekan, aku je yang datang sorang lagi. eh tak ramai je. tapi ramai2 yang sorang tu pun, ada yang dah tak available. sebabkan ada je yang single mingle macam aku lagi maka tidaklah aku merasa keseorangan. walaupun bak kata jiha, kitorang ni 'loser' hahahaha. tengok ah kalau reunion akan datang aku masih seorang, kena isi borang BM laa kot. ye la tunggu si kardiologis macam tak je haha (berangan ha berangan)

anyway, enjoy la gambar2 ni ea. aku ambik mana yang ada aku je hahaha. courtesy of Asyrafariq Phtography dan kamera budak2 ni (maslina dan yang lelain).

asal aku gelak eh?

budak dua orang ni tak pernah fail buat aku gelak =D 

knowing them is part of the best moment in my life. terima kasih Allah pertemukan aku dengan mereka yang sangat baik.

Tariq sooo cute!! he takes after his mom very well. so tiny and well behave
gambar makanan ke apa takde sebab aku lapar gila so sampai2 kat Port Bangi tu cop tempat pastu terus makan. sedap gak makanan dia dan aku rasa berbaloilah untuk harga yang kitorang bayar. sesiapa nak buat iftar gi la kat situ ea. gi Google dulu jangan tanya aku sebab aku datang makan je tak uruskan pape pon.

ikutkan tak puas borak sebenarnya. banyak sangat benda nak cerita. even aku dengan Yasmeen satu uni sekalipun tapi sebab course lain, still banyak benda nak cerita, apatah lagi dengan diorang yang dah lama tak jumpa. 

bila jumpa ni rasa rindu kat zaman sekolah tu lagi terasa, tambah lagi aku yang belum masuk dunia kerja ni. somehow rasa takut jugak, entah orang macam mana aku jumpa nanti. aku ni dah cukup matang ke nak pegang title Dr tu? dah la clumsy pastu asyik takut2 je. menjadi dewasa memang terasa menakutkan.

apepon, doakanlah ya. doakan aku dengan kawan2 bertemu jodoh yang baik, urusan kerja dipermudahkan dan segalanya yang baik-baik. aamiin.

oklah, nak sambung kemas barang sebenarnya. Salam 10 akhir Ramadhan dan Selamat Hari Raya Aidilfitri in advance =) terima kasih kerana sudi membaca post ini =D