Monday, June 5, 2017

Barangkali ada doamu yang telah dimakbulkan

Assalamu'alaikum dan Salam Ramadhan =)

Punyalah lama tak update blog tahu2 dah masuk Ramadhan kan. Semoga Ramadhan tahun ini lebih baik dari yang sebelumnya, insha Allah.

Masuk minggu ni, dah tiga minggu lebih aku bekerja. Ya, aku dah dapat posting yang dinanti sekian lama haha~Alhamdulillah aku dihantar berkhidmat di Damak, nak kata kampung Damak pun boleh kot dan kampung ni dalam daerah Jerantut, Pahang. Koi jadi orang Pahang dah tahun ni (ok tak jadi slang Pahang lol).

Terus terang, masa sesi merebut tempat posting yang sarat dengan emosi, doa dan harapan (seriously), mata aku fixed dekat Temerloh je. Boleh kata tu satu2nya daerah kat Pahang ni yang aku rasa aku boleh hidup sebabnya keluarga besar mak aku di sana, jadi pada hemat aku kalau aku perlukan apa-apa, kurang-kurang mereka ada. Tapi Allah ada perancangan yang lagi baik untuk aku.

Undi yang aku cabut kosong, bererti kekosongan di Temerloh diisi oleh orang lain. Lagi sedih, aku tak terfikir langsung nak pilih at least Mentakab ke Bentong ke sebab time tu tah kenapa yakin sangat dapat Temerloh kot. Akhirnya, aku pilih untuk ke Damak sebab ada seorang lagi officer yang akan bertugas dengan aku di sana. Time ni mata aku dah bergenang air mata, tunggu masa nak meleleh je sebab mereka kata Damak ni jauhhhh ke dalam. Selesai je pemilihan tempat, aku turun dapatkan keluarga aku yang menunggu di lobi (aku belum ada kereta lagi jadi terpaksa mohon jasa baik mereka untuk proses lapor diri ni).

Sebaik je aku nampak kelibat mak ayah aku, terus aku menangis sangat-sangat. Tak ada rasa segan ke apa waktu tu sebab aku rasa sangat hiba dan entahlah, susah nak put in words. Yang pasti masa tu aku rasa risau, cemas, bercelaru, homesick semua ada. Sebab mak ayah aku yang lahir dan membesar di Pahang pun berkerut dahi kejap dengar nama Damak tu. Sampailah selesai urusan lapor diri, sepanjang waktu aku rasa sedih, stress dan takde mood. Ini kejutan pertama.

Kejutan kedua bila aku pergi sendiri ke klinik tu. Memang jauh ke dalam. Lebih kurang setengah jam dari bandar. Jalan masuk takde lampu, adalah sebatang dua tapi kalau nak keluar masuk bagi pemandu baru macam aku, lebih baik selesaikan selagi matahari belum terbenam. Sebaik je kereta kakak aku berlalu untuk balik ke KL, aku nangis puas2 dalam bilik dan hanya keluar masa nak buka puasa.

Hari-hari balik kerja aku nangis. Lagi-lagi lepas mak telefon. Yalah selama ni aku study paling jauh pun kat Rembau, tu pun dua tahun je dan time tu kakak aku sekolah sekali di situ. Selain dari tu, semuanya dekat sangat dengan keluarga. Tapi bukanlah kejutan terbesar bagi aku bab duduk jauh dengan keluarga sebab concern terbesar aku masa ni ialah macam mana aku nak balik KL. Pendek kata bila berada di tempat begini, kenderaan tu satu keperluan, bukan kehendak. Dan aku berani cakap, kereta yang lebih mahal dan tahan lama pun satu keperluan sebab perjalanan jauh. Aku dibesarkan di kawasan yang serba serbi dekat. Takde kereta takpe, public transport ada. Nak beli makanan? Burger pukul 12 malam pun bukak lagi. Kalau tadi pergi supermarket pastu terlupa satu barang, nak pergi sekali lagi jap lagi pun takde hal. So, bila sampai sini, aku kena ambil masa untuk sesuaikan diri.

Sekarang, aku bolehlah kata yang aku dah mula dapat sesuaikan diri. Tapi belum sepenuhnya lagi, cuma sekurangnya hati ni taklah serapuh awal-awal dulu. Juga perlahan-lahan dah dapat terima kenyataan haha~

Sepanjang masa aku merenung nasib ni, banyak sangat soalan dan jawapan dalam fikiran aku. Masih seorang diri dan janggal dengan kawan-kawan baru, jadi takkanlah korang nak expect aku terus luahkan perasaan nangis kat kawan baru pulak kan. Jadi aku banyak bersoal jawab dan pujuk diri sendiri je.

Apa yang buat aku akhirnya tak menangis di sini ialah, barangkali ada doa aku yang dah dimakbulkan. Aku pernah doa nak kerja jauh, aku pernah berhasrat kalau berlaku banjir ke apa aku nak jadi sukarelawan yang berkhidmat sekali yang mana mengikut senior aku di sini, kawasan klinik aku ni memang berisiko tinggi untuk banjir dan biasanya cuti untuk bulan 11 dan 12 dibekukan sebagai persediaan. Aku jugak pernah sebut dengan saudara mara sebelah mak aku yang nanti kerja aku nak minta posting di Pahang. Boleh dikatakan banyak juga benda hatta yang sekadar terlintas pun, Allah dah makbulkan.

Apa yang aku pasti, ini jadi bukti bahawa Allah itu sentiasa mendengar doa hambaNya, cuma bila dimakbulkan tu urusan Dia. Bak kata kawan aku, kita buat je bahagian kita, biar Allah uruskan yang selanjutnya. Aku jugak yakin yang mesti ada hikmah menunggu aku di sini.

Insha Allah, bila doa kita dimakbulkan, ada hikmah besar yang Allah nak tunjukkan. Yang pasti, setiap ujian yang Allah bagi baik dalam bentuk ujian mahupun nikmat, semuanya menuju kepada target yang satu iaitu meningkatkan darjat keimanan kiga di sisi Allah =)

Thursday, May 11, 2017

Apa Khabar 'Afifah?

Assalamu'alaikum~

Aku dah lupa bila kali terakhir aku update blog ni dengan memori terbaru (luahan hati takyah include la haha). Tapi boleh kata selalu juga ada niat tu nak update blog tapi biasalah amal itu yang membuktikan,kan. Eh apa la aku mengarut ni.

Anyway, beberapa peristiwa besar telah aku sambut semenjak aku last update tahun lepas. Memang ikutkan nak buat satu post special untuk setiap peristiwa tapi laptop pun takde takyah sembang la wey ganasnya bahasa kau haha~Ni pun aku tumpang laptop orang so lets make it short dan sweet, kay?

1) I Survived Dental School!! Yeayy!!




Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. Tak ada perkataan yang dapat gambarkan betapa gembira dan bersyukurnya aku dapat tamatkan pengajian walaupun perjalanannya penuh liku, darah dan air mata. Darah sebab jari aku pernah tertikam oleh lecron masa buat denture, juga kena wire masa bending untuk removable orthodontic appliance. Haa significant kot bukan sesaja je tau sebut darah tu. Air mata of course la bila kena marah dengan lecturer dan masa dapat patient fussy dan juga sepanjang proses pembuatan dentuire dan crown yang penuh dengan perkara unexpected.

Juga aku ditakdirkan kena extend selama dua bulan untuk selesaikan kes yang berbaki. Dua bulan tu pun tak menjamin tau sebenarnya sebab apa-apa pun boleh jadi tapi alhamdulillah Allah permudahkan segalanya, juga aku percaya ini berkat doa mak ayah aku yang sentiasa mendoakan yang terbaik untuk anaknya ini. Ucapan grad aku dah buat dah kat facebook dengan instagram tahun lepas so kita skip la part ni ya hehe~

2) Alkisah Doktor Kolget

Ini pun aku consider sebagai satu pencapaian terbesar juga sebab ini merupakan impian aku sejak kecil. Aku sangat suka menulis dan pernah mencuba menghantar karya aku beberapa kali untuk disiarkan terutama sekali majalah sekolah (haha satu permulaan la tu kan) tapi boleh aku katakan tak ada yang tersiar. Pernah juga masuk pertandingan menulis kalau ada event di fakulti tapi tetap juga tak menang. Tapi aku tak berhenti menulis sebab menulis ialah cara untuk aku lari dari tekanan. Melalui watak yang aku cipta, aku dapat luahkan apa yang aku rasa dan sampaikan apa yang aku harapkan. So kebanyakan cerita yang aku tulis kalau aku yakin sikit, aku publish di blog sendiri. Itupun sekadar pameran dan tidaklah mendapat pengiktirafan atau kritikan daripada mana-mana pihak. 

Sehinggalah hujung September tahun lepas, KataPilar Books iklankan pencarian sesiapa yang mahu tulisan mereka dibukukan untuk projek baru mereka bertemakan pergigian, aku cuba hantar tiga cerpen aku yang selama ini pembacanya hanya aku (haha). Alhamdulillah, hujung Disember kalau tak silap aku terima jawapan yang menandakan karya aku terpilih =D Seronoknya waktu ni memang tak terkata dan hari-hari aku doa supaya buku ni akan diterbitkan juga satu hari nanti. Aku cuma khabarkan kepada adik beradik dan kawan baik aku je tentang perkara ini sebab aku nak juga berkongsi kegembiraan tapi dalam masa yang sama aku tak mahu terlalu excited, takut tak menjadi. Tambah lagi aku cumalah graduan pergigian yang tak punya apa-apa, mentah lagi kalau nak dibandingkan dengan penulis lain. Dalam bidang penulisan pun aku tak punya apa-apa melainkan minat dan bakat yang belum diiktiraf. Kursus penulisan pun tak pernah pergi jadi aku risau kalau aku tak memenuhi kehendak penerbit. Tapi alhamdulillah, Allah bagi kita benda yang kita nak tepat pada masanya. Hence, the birth of Alkisah Doktor Kolget on last April 2017 =)

Motif letak sekali dengan novel Breathe sebab nak tumpang populariti *ampun Dr Beni*

Kakak sulung dan adik bongsu (diorang ni kawan baik) yang datang memeriahkan Meet & Greet

My BFF came all the way from Kedah to celebrate this~ thank you so much Adlina =)
Thanks a lot Ehsan, Ifa, Farah, Adlina & Lala =))


Team Alkisah Doktor Kolget. Kat belakang tu dari kiri Dr Firdaus Hariri & Dr Shafiq. Kat depan tu dari kiri: aku, Dr Zahrah (my senior hehe) & Dr Najibah.
Its an honor to be among them. Segan pun ada bila dapat jumpa Dr-Dr ni sebab semua berpengalaman sedangkan aku hanya berkisarkan pengalaman sebagai pelajar. Apa-apa pun aku berharap cebisan tulisan aku memberi manfaat kepada yang membaca. Seriously rasa nak wajibkan semua orang baca buku ni sebab apa yang kami kongsikan dengan masyarakat sebenarnya nampak simple tapi amat penting. 

Sekarang promosi pun masih berjalan sehingga 15 Mei yang mana sesiapa yang nak beli buku-buku terbitan Kata Pilar Books akan dapat harga promosi masa pesta buku hari tu. Jadi, jangan lepaskan peluang ni sebab once dah masuk kedai buku nanti, harga akan kembali ke asal. 

3) I am Waiting for the Call

Hari ni akhirnya keputusan temuduga SPA kami keluar dan alhamdulillah kami berjaya. Sekarang tengah kalut menunggu panggilan untuk PTM dan berebut isi penempatan. Aku harap aku dapatlah either Kuala Lumpur atau Selangor. Dan semoga pencarian kereta aku berhasillah. Cemane nak gi kerja ni takde kereta lagi haha~

Rasa macam nak tulis panjang lagi tapi hari ni je aku off day so aku nak rehat puas-puas. Kimi No Nawa pun tak habis tengok lagi sebenarnya. Bagi can laa nak rehat jap hehe~

Terima kasih kerana membaca sampai habis =) Next post insha Allah aku nak review buku-buku yang aku beli time Pesta Buku hari tu.

Friday, May 5, 2017

Jatuh

Hujan turun renyai-renyai menyuramkan lagi suasana yang serba dingin dan sayu. Kebetulan lagu yang berkumandang liriknya mengusik hati, lalu senyuman yang ditampal sejak permulaan hari perlahan-lahan pudar, tanda bibir tak mampu melawan graviti terhasil oleh pilu di hati.

Mujurlah waktu itu hujan, kalau tak pasti orang tahu air yang berlinang di wajah itu miliknya.

Tuesday, April 25, 2017

Me and Anxiety

I went through a horrible phase of my life around few weeks ago and I can say that I am recovering at this moment, up till this sentence being written. It was unexpected but the thought of having severe anxiety is something I never imagined.

It all started with my eyelid became droopy on one fine day. On top of that I was having my lunch with my besties. I searched the symptom straight away and it resulted in wide range of differential diagnosis which eventually made my heart beat faster than normal. At the first week, few symptoms like palpitation, sweating, dizziness, stomachache and headache appeared. It was all due to I believe I was in grave danger because my eyelid wont be droopy for no reason.

I went to a GP for check up and I was told that my BP was normal and I have nothing to worry. Perhaps this condition is temporary but should I experience any other symptoms of facial muscle weakness, I must see doctor immediately. After a week, the droopy eyelid subsided. Alhamdulillah.

But that doesnt stop my brain fron worrying excessively. This time I had nothing to worry about but my symptoms worsen. I started having trouble to sleep because I had tachycardic everytime I got ready to sleep. I was thinking too much that I might not be able to wake up if I sleep. Too much isnt it? It was exhausting because I was doing nothing, in fact was already feeling sleepy but my heart raced so fast as if I was running my third lap in Taman Tasik Permaisuri, which in reality I never had it.

That was during night. During work, dizziness accompanied me everytime I move even during solat. Everytime I was asked to be cashier I would feel anxious because I was afraid I might fall down suddenly due to the dizziness. Alhamdulillah nothing happened because I kept telling myself nothing to worry.

Few weeks passed and I grew tired of having such unreasonable anxiety. I took DASS test just to check myself and the result came out stating I had severe anxiety. This time I stopped searching my symptoms and started to work on how to reduce my anxiety. I avoided caffeine at all cost even when I craved for Kopi Tarik Wonda Coffee and my beloved chocolate. Chocolate milk also is a big no to me and I am still having this kind of 'pantang' because after few experiments I found that the symptoms triggered by these two. I started consuming milk as milk helps me a lot to become relax so I took a glass every night before sleep and alhamdulillah it works. Currently I am able to sleep without taking it.

Other than that, I listened to my lullaby playlist which consist of piano tracks by Yiruma. Most importantly, I practiced one of Maathurat prayer (the one with the meaning of protect us from sorrow and anxious) and alhamdulillah it works. I hope I can istiqamah with it because I know for every disease that He gave to test us, there will always a way that He give to help us. Never lose hope in this one because nothing is impossible.

I know there are a lot of us fighting with this everyday. It is not a joke. I know how painful, how stressful it is everytime the anxiety came with no reason. Anxiety for ordinary people is something they can handle but for people like us, it took a great courage to overcome it. It took a big step for us to survive day by day with thought of something bad will happen. I still experience the attack sometimes but alhamdulillah so far I managed to cope with it.

To all anxiety survivors out there, you are not alone. My prayers and thought will always be with you and remember, Allah is always there to help us. Feel the love of Him everytime we get tested. May this bring us closer to Him, insha Allah =)

Friday, March 17, 2017

" Dia tahu ubat apa saya makan,"

" Dik, bos takde ke?"
" Bos syif petang. Malam ni locum yang jaga," terangku.

" Akak nak ubat apa?"
" Ubat akak selalu bos tu bagi. Dia tahu ubat apa,"
" Oh, ubat untuk apa?"
" Darah tinggi dengan ubat saraf,"
" Ingat tak nama apa? Dos dia?"
" Tak, sebab selalu bos bagi. Dia tahu akak ambik ubat apa,"
" Membercard ada tak kak? Saya boleh check dalam system,"

Geleng.

Aku panggil miss untuk tolong dan dia pun tanya benda yang sama, juga dapat balasan yang sama. Tapi akhirnya miss prescribe ubat yang sesuai.

Sedihkan?

Mengingati segala info berkenaan diri sendiri bukanlah satu dosa dan dalam kes ni, akak ni hanya perlu ingat nama ubat je. Boleh dicatat, letak dalam dompet, ambil gambar dan sebagainya. Teknologi sekarang banyak manfaat untuk mudahkan manusia.

Ada pelanggan yang lebih berusia daripada dia dan setiap kali datang untuk top up bekalan ubat, dia bawa semua papan ubat yang dah habis makan untuk rujukan kami. Mudah kerja. Ada juga yang bawa senarai jadi bila sampai farmasi tak perlu terbelek-belek kami ubat apa yang nak dibagi.

Aku tak tahu kakak tu pernah terfikir tak kalau suatu hari nanti dia atau bos aku berpindah, macam mana dia nak dapatkan bekalan ubat? Macam mana doktor nak tolong kalau dia ke tempat lain yang terang terangan bos aku tak ada kat tempat tu?

Yes, aku kecewa. Maafkan aku sebab luahkan kekecewaan kat sini. Tapi aku takkan berhenti menulis perihal ni selagi ada yang tak peduli perihal diri sendiri.

Berhentilah bergantung pada manusia. Ubahlah mindset " takpe orang lain ada". Bukanlah satu dosa pun untuk ambil berat tentang diri sendiri, apatah lagi tubuh ni pinjaman sementara.