Monday, February 13, 2017

Masterchep

Aku buat roti telur untuk juadah berbuka hari ni, maksud aku juadah sebelum solat Maghrib, pastu baru makan nasi lauk-lauk gitu. Sedang aku goreng batch terakhir, mak datang menjenguk siapkan air untuk pak. Sambil tu aku cuitlah sikit nak rasa roti telur yang aku buat tu (aku tak puasa pun mak pak aku je yang puasa haha).

Then, mak tanya,

" Ok tak rasa dia?"
" Ok, sedap," Yakin sangat.

" Mak jangan lupa, masterchef Malaysia yang pertama doktor gigi tau, haha," kataku sebelum berlalu dari dapur.

" Hmpph," Mak tak layan pun hahaha~

Wednesday, January 25, 2017

Lif

Dia menggagahkan diri meneruskan langkah. Sampai di lobi, dia bersyukur kerana ada seorang ibu dan anaknya sedang duduk di kerusi panjang menanti lif. Dia segera mengambil tempat dan melepaskan lelah.

Selang beberapa minit, lif yang dinanti masih belum turun. Takkan rosak kot, getus hatinya. Jam menginjak ke angka 12. Butang naik masih menyala. Si ibu dan anak di sebelah juga masih tekun menunggu. Dia buang pandang ke skrin yang terpasang di atas pintu lif yang memaparkan rakaman dari CCTV yang dipasang dalam lif di semua blok. Ada lif di blok lain yang masih ada penumpang yang turun naik. Dia mengeluh melihatkan lifnya yang entah kenapa masih belum turun.

Seketika salah satu CCTV menunjukkan sebuah lif di bloknya terbuka di tingkat atas sekali. Sepasang suami isteri dan anak kecil mereka kelihatan melangkah masuk dengan membawa beg pakaian. Lif tertutup dan mula bergerak ke bawah. Hatinya lega. Takde orang yang naik kot sebab tu lif tak turun, agaknya di dalam hati.

Tiba-tiba skrin terpadam seketika. Dia tidak ambil peduli kerana itu perkara biasa. Angka lif menunjukkan ia berhenti seketika di sebuah tingkat tanda ada penumpang naik. Kemudian skrin menyala semula seperti biasa.

Saat itu jantungnya berdegup laju. Betul-betul di penjuru lif itu ada sesuatu yang berbaju putih dan rambut menutupi wajah sedang berdiri namun seolahnya tak disedari oleh si suami isteri dan anak mereka. Dia semakin berdebar apabila lif semakin sampai ke lobi.

Pintu lif terbuka. Suami isteri itu keluar tanpa menyedari apa-apa. Si isteri duduk sebentar di kerusi dengan anaknya yang sedang tidur sambil si suami pergi mengeluarkan kereta untuk dipandu ke lobi. Dia pula masih teragak-agak sama ada mahu naik lif tadi atau tidak.

" Baru balik kerja ke? Lambatnya," tegur si isteri. Dia terkejut namun lekas bertenang.

" Oh, haah. Kena overtime tadi. Akak nak balik kampung ke malam-malam ni?" balasnya semula. Lif tadi masih kekal di aras lobi.

" Aah, tapi dik ni dah nak Subuh pun," Suara wanita itu mula bergetar. Dia telan liur. Jam sudah menunjukkan 5.15 pagi.

" Takpelah kak saya naik dulu," Dia menekan butang naik lantas pintu lif terbuka.

" Akak tak nak naik sekali?"
" Eh, akak tunggu suami akak ambik kereta,"
" Tak, maksud saya akak yang..." Lidahnya kelu saat menyedari sesuatu. Si isteri segera melangkah laju ke arah suaminya sebaik sahaja keretanya sampai. Jelas wajahnya ketakutan saat dia bangun dari duduknya.

Cepat-cepat dia menekan butang menutup pintu lif. Sebaik sahaja lif sampai ke destinasi, pantas dia berlari ke rumah kerana terdengar suara halus ketawa saat pintu lif terbuka.

Sewaktu dia tiba di rumah, dia sudah tidak peduli akan bebelan ibunya yang risau menanti kerana yang paling utama ketika ini ialah tidur setelah keletihan menunggu lif lima jam. Esok sahaja dia akan cerita apa yang terjadi.

Saturday, October 1, 2016

The Sweet Two Months

When I learned the fact that I had to extend another two months, I thought it would be long enough for me to cherish every moment left, so that when it has come to an end, I would be able to left the nostalgic place with a smile.

But when the day came, I realized that I was wrong. My heart felt empty all of sudden. It was heavy seeing the cubicles that we used for the past two months empty and seeing the DSC room which we officially called it our office quiet without our laugh and chattering. Sadness and emptiness quickly filled me when I had to left without being able to greet some of us for the last time.

To eleven girls that have been there by my side for the past two months, thank you so much. Words can't describe how much I am thankful to you girls.
Thank you for being there, for lending your ears, opinions and time whenever we had something to spill. 
Thank you for seeing the good in me. Thank you for greeting me with smile every morning because I couldn't stay in hostel due to some reasons. 
Thank you for laughing at my jokes. 
Thank you for assisting me whenever I had trouble doing treatment.
Thank you for saying 'rindu kakpah' and sorry for not confessing that deep inside I miss all of you so much too.


Thank you for everything.


I'm gonna miss all of you after this. I would miss everyone and their unique characters. No one can replace them in my heart because they have a special place in my heart.

That day might be our farewell, but there's no such thing in a true friendship because however it is we're gonna make it until forever.

Friday, September 30, 2016

Wake Me Up When September Ends

Assalamu'alaikum =)

Finally September has come to its end. Its been a hectic month for me, because I was rushing going to faculty back and forth in order to complete the remaining clinical requirement. Then at 2pm I would rush back going home to prepare myself before I started my work as part-timer. Alhamdulillah my requirements has completed and everything left now is folder checking so that my patients will be under good care after I completed my case on them and inventory for the cubicle I used throughout the two months so that the next student can use it in good condition.

Honestly, it was tiring. But I am glad that its just for a month. In fact I am grateful that I managed to secure a job before I complete my study. Hence for the next few months, at least I have something to do and a positive cash flow while waiting for my graduation, interview with SPA and getting placement for compulsory service. In addition, I am happy with my job, though for some people it is not suitable with my qualification but hey, do I care? 

I hope the next phase my life will be eased and I am preparing myself so that I am ready to enter a new phase, where the lesson of life actually begin =)

Insha Allah~

Monday, September 19, 2016

'Afifah dan pengalaman bekerja pertamanya

Assalamu'alaikum =)

ghindu wehh nak blogging. alang-alang tengah ada kat kampus dengan wifi yang laju, ayuhlah kita manfaatkan sepenuhnya ;)

aku dah habis belajar secara rasminya bulan 7 dulu tapi sebabkan ada satu kes belum siap (insha Allah akan habis bulan 9 ni) maka aku masih bergelar pelajar cumanya aku kena settlekan kes tu jelah. bila kena extend gini of course le biasiswa mana dapat dah. so lepas seminggu raya gitu aku pun merayau kat pekan sungai besi tu cari kerja kosong. banyak tempat aku tanya dan tinggalkan nombor telefon tapi sampai bulan 8 aku nak masuk semester balik takde sape pun jawab. maka pasrahlah aku menyambung baki pengajian dengan duit raya. seb baik still dapat duit raya taww

ikutkan aku nak jadi DSA (dental surgeon assistant) atau mudahnya pembantu doktor gigi. tapi klinik gigi yang 6-7 biji kat area rumah aku tu takde vacancy. aku mohon jugak jawatan kat satu klinik ni tapi takde gak dipanggilnya aku untuk interview ke mungkin sebab aku terlalu berterus terang yang aku ni dental graduate kot. akhirnya penghujung bulan 8, mak aku selaku pelanggan setia sebuah farmasi kat rumah aku bagitahu yang farmasi tu cari pekerja part time.

teruja ok. aku saja-saja la pergi tanya memandangkan aku ada sebulan lagi sebab takut dia tak terima aku kalau tak datang kerja atas alasan kena masuk klinik untuk completekan requirement. tapi, tak sangka ok. pharmacist tu dengan senang hati terus bagitahu aku gaji berapa, jadual kerja takyah risau nanti boleh adjust, kalau ada kelas pergi je kelas tu gaji untuk hari tu dia bagi ikut jam. aku cam nak berjoget jam tu jugak punya happynya dapat kerja hahaha maafkan hamba yang naif ni. haruslah first time kerja kot. takde pengalaman tapi alhamdulillah syukur sangat dapat pengalaman ni.

sekarang dah masuk minggu ketiga aku kerja kat farmasi tu. a great experience i must say. pharmacist kat sini baik-baik, tak lokek ilmu, akak-akak staf pun baik gila okay aku silap dia tak marah pun, takpe...katanya lembut. aku suka sangat especially bab ubat-ubat yang biasa orang ambik. satu sebab aku bekerja jugak ialah nak kenalpasti ubat supaya bila patient datang nanti cakap saya makan ubat sekian sekian at least aku tahu. yelah ada orang dia tau jenama ubat je padahal setiap ubat tu ada generic name dia (nama rasmi dia yang satu-satunya) dan brand nama which is jenama, macam yang kita biasalah. selain nama, aku nak jugak korek tips dari pharmacist tu macam mana nak tau ubat sekian bentuk dia biasanya macam mana. sebabnya aku pernah dapat patient yang bila aku nak rekod medication history dia, dia bagi aku sebekas ubat yang dia dah siap-siap kelaskan ikut waktu makan. patient ada hypertension, sakit jantung dan kencing manis so kalau ikut agakan, bolehla  nak agak ubat jenis apa dia makan tapi takkanlah aku nak agak..agaklah weii kena viral kang doktor tak rekod patient's info betul-betul. silap info dah satu hal pastu silap manage naya laa..

anyway, entri ni takde gambar sebab aku takde masa nak berselfie ke apa sebab kerja banyak. customer lak kalau datang menderu tu kadang sampai tak terlayan. letih tapi aku puas hati dengan kerja aku. alhamdulillah, doakan aku terus ikhlas dalam bekerja tau. insha Allah. 

tengoklah kalau ada klinik gigi nak DSA nanti aku trylah apply, dapat pengalaman lain pulak =) yang penting tak duduk rumah terbaring je hehe