Saturday, August 28, 2010

tentang hati ini

salam..lama dah tak update blog..(xdelah lama mana pun sbb aku pernah cipta rekod x update blog selama dua bulan time baru masuk usim hari tu).hoho...kaifa haluki?kaifa imanuki?alhamdulillah..aku insan biasa,iman pun turun naik.tapi hari tu aku dengar tazkirah kat kelas 'pak cik pentazkirah' tu cakap, pada bulan puasa ni,jadikan iman kita seperti burung supaya dia naik tinggi n tak turun.insya Allah,tapi ye la..nama pun manusia. semoga aku istiqamah dengan amalan bulan ramadhan and dapat teruskan lagi pada bulan2 akan datang (kecuali solat terawih la sebab solat sunat tu kan ada kat bulan ramadhan je...kalau aku buat nanti tak memasal je...)..ok, straight to the point. aku nak cakap pasal hati aku ni sbenarnya...
hari ni dah masuk..hari keberapa ye...18 kot berpuasa..hoho..oklah...untuk menjadi jujur,aku puasa 13 hari je baru...hoho...tapi itu bukan perkara penting yang perlu dihighlight ok??!!sebenarnya aku rasa seronok sikit.hari tu aku ada iftar dengan kawan2 ex maahad n lepas iftar tu ada solat jemaah Maghrib n tazkirah sikit.apa yang buat aku terkesan yelah semua orang berhasrat nak berubah cuma tak cukup kekuatan je...aku pun camtu gak...aku sedih dengan diri aku sekarang ni..aku sedih sangat sebab aku dah pandai bercakap dengan lelaki..sumpah cakap,rasa macam ni bukan diri aku yang sebenar.aku dah berubah jadi sesuatu yang lain.kadang2 rasa macam sia2 je pakai tudung bidang lebar2 tapi akhlak masih tak mampu mencerminkan muslimah solehah.hoho...sedih sangat ni...tapi alhamdulillah..Allah tu maha mengetahui apa yang ada dalam hati kita.Allah juga tahu apa yang baik untuk kita n apa jugak yang buruk untuk kita.aku dah tahu kenapa Allah kelukan lidah aku selama ni bila berhadapan dengan lelaki.memang banyak hikmahnya tapi sekarang nampaknya aku dah tak boleh nak balik macam dulu sesenang hati sebab aku masih dalam proses transformasi.bukanlah aku pandang buruk kalau bercakap dengan lelaki ni tapi nampaknya kalau lagi banyak aku cakap,lagi banyak keburukan aku terzahir.kan ada satu tu, aku tak ingat hadis or apa,menyebut pasal kalau banyak berbicara dengan lelaki boleh menyebabkan runtuhnya tembok malu.kalau dah runtuh tembok malu,takut la nanti menyumbang pada terhakisnya iman aku.sebab aku tak nak mesra dengan lelaki,just nak panda cara berkomunikasi n dapat jadi yang terbaik di mata mereka.itu saja.moga Allah permudahkan.amin.
tentang dia.hari ni aku dah buat keputusan nak tinggalkan dia.ceh,macam la aku pernah declare ape2 dengan dia.bukan.maksudnya,aku nak tinggalkan rasa suka aku kat dia.aku tak boleh nak terus menyukai dia lagi sebab aku rasa aku bukan untuk dia.tapi ini aku tak kisah sangat.yang aku kisahkan sekarang ni,dia memang berhak untuk orang lain.aku sekarang ni tengok dia bercakap dengan female classmate lain pun aku rasa cemburu.aku memang kuat cemburu kot.aku sedar aku siapa dengan dia untuk cemburu dengan orang more thing,aku pernah mimpikan dia dulu.dalam mimpi tu dia baik dengan aku.dia bagi aku nombor phone,suruh kejut bgn subuh lg.tiba2 esok tu dia hilang.tak tau pergi mana.yang pastinya dia tinggalkan aku macam tu je.kawan2 dia pun tak tau dia pergi mana.dan yang paling penting sekali,mimpi tu buat aku takut nak suka orang sebab aku takut kalau perasaan aku berbalas,nanti orang tu tinggalkan aku.jadi dengan ini,saya dengan berbesar hati sedia melepaskan awak pergi.terima kasih sebab warnakan hidup saya dengan keindahan perasaan suka pada seorang lelaki yang soleh macam awak tapi nampaknya cinta Allah itu manis lagi dari awak.
sekian (skemanya makcik ni),itu saja yang terlintas kat hati aku hari ni.nanti esok lusa aku update lagi.salam.eid mubarak.

Saturday, August 14, 2010

salam 'alaik

salam ''s been a long time i've not update my blog and now,i am burden by lots of work,assignment,tutorial questions,and...quizzes...that's the real life of being a university's student,you may not have time for yourself and maybe your family because you have to concentrate on your study...

by the way,i'm not going to highlight 'bout my tired but i want to share my intentions in this fully barakah Ramadhan...frankly speaking,i am so excited when it was the first day of Ramadhan for this year and till now,i can sense the happiness because this year,Allah gives me chance to meet this month where He promises His blessings,barakah and forgiveness to whom pay obedient to,i don't want to leave the shining chance and i hope all of us can grab the opportunities being a guest in this Ramadhan.

okay,straight to the point.actually, i am quite shy to type this sentence because it represents my intention.trully from deep in my heart,i always wanted to be a better person from one day to another.i hope i can transform myself into the new one after this ramadhan.i have keep this intention for a long time but till now,i still fail to manage myself towards it.but,i always remeber that Allah doesn't look at the effect but He looks at our determination to achieve what we want.once i remember the quotes from Hlovate's.."you'll never reach perfections because there always be a room for improvement."that's why i always think,sometimes, we mistaken so that we remember. i really pray that i can be istiqamah on the true way and also hoping that one day, someone will come to me and guide me.

by the way,not forgetting this month, i would like to share some article i copy-paste from hope we can take it as guidelines for us to go through this challenging Ramadhan and transform ourselves to a better one after that.insya Allah..

A Quick Preparation Guide For Ramadhan

What to do?

1. Start reading Quran daily.
2. Spend some time listening to recitations from the Quran.
3. Train yourself to wake up early for Salat al-Fajr.
4. Keep yourself in a state of Wudu' (Ablution) most of the time.
5. Evaluate yourself daily before going to bed.
6. Thank Allah for good deeds, and repent to Him for your mistakes and sins.
7. Start giving Sadaqah daily and make it as a habit.
8. Find time to pray extras, such as Nafals andTahajjud prayers.
9. Spend more time reading Islamic books especially the Quran, Hadith and Fiqh.
10. Find time to help others with your wisdom, knowledge and other talents.
11. Try to write articles on Islam for Muslims as well as for non-Muslims.
12. Associate with Muslim scholars or ulama and other pious people so, you may learn from them.
13. Train yourself to do good, render free service to others to seek the pleasure of Allah.

What to avoid ?

1. Avoid or reduce watching TV.
2. Avoid looking at unlawful pictures.
3. Spend free time in mosque or Islamic organizations and make that as a daily habit.
4. If you smoke, try to reduce daily usage and cut it down for good.
5. If you have friends who do not practice the teachings of Islam, try to avoid socializing with them.
6. If you travel a lot on business, try to do more local business so you can be closer to your family and community.

" Time is not money or gold; it is life itself and is limited . You must begin to appreciate every moment of your life and always strive to make the best use of it. "

A Quick Checklist :

1. Make a resolve to win the maximum favor of Allah by performing extra Voluntary prayers (Nawafils), making frequent Dua and increased remembrance (Dhikr).
2. Try to recite some Holy Quran after every Prayer.
3. Study the Tafseer (commentary) .
4. Invite a person you are not very close with or your relatives to your home for Iftaar.
5. Bring life to your family! Everyday, try to conclude the fast with your family and spend some quality time together to understand each other better.
6. Give gifts on Eid to at least 5 people: 2 to your family members, 2 to your good friends, and 1 to a person whom you love purely for the sake of Allah. This is in addition to normal 'Iddiya' to children.
7. Where applicable, make commitment to join Islamic study circles to learn more about Islam and improve your own life.
8. Donate generously to the mosque, Islamic organizations and any where people are in need or oppressed.
9. Share month of Ramadan and its teachings of peace and patience with your colleagues at work, neighbors and relatives.
10. Sleep little, eat little! Make sure you do not defeat the purpose of fasting by over-indulging in food and being lazy.
11. Seek the rare and oft-neglected rewards of the night better than 1000 months ( Laylatul-Qadr ).
12. Weep in private for the forgiveness of your sins.
13. Learn to control your tongue and lower your gaze.
14. Encourage others to enjoin and love goodness, and to abandon everything that Allah dislikes. Play the role of a Da'ee (one who invites to Allah) with zeal, passion, and sympathy.
15. Experience the joy of Tahajjud prayers late at night and devote yourself purely and fully to Allah in the Itikaf retreat during Ramadan.
16. For extra concerted effort, try to be off work for few last days of Ramadhan for maximum Ibada.
17. Make an effort to reconcile with the people you are not on good terms with. Forgive everyone and keep your heart clean.
18. In all your dhikr, do not forget your parents, your neighbors', relatives, dead people and other muslims.

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini