Monday, December 31, 2012

blogger itu daie

Assalamu'alaikum =) 

masuk tahun 2013 ni, genaplah tiga tahun saya berblogging. bermula semenjak lepas habis SPM dan insha Allah akan diteruskan sampai bila-bila, selagi kudrat diizinkan Allah dan diizinkan suami. eh? tak ada kaitan ok yang last tu.

dulu saya tak pernah terfikir tentang tujuan sebenar saya berblogging. masa tu saya cuma nak ada tempat untuk expresskan apa yang saya rasa dan nak mencatat setiap kenangan yang saya lalui dalam hidup serta membacanya semula suatu masa nanti. dalam erti kata lain, saya tak kongsi apa-apa dalam blog ini melainkan perkara yang saya lalui, depresi yang saya rasai dan kegembiraan yang saya mahu ingati sampai bila-bila dan mensyukurinya.

sampailah dah masuk tahun ketiga ni, bilamana ramai kawan yang dah tahu saya ada blog. lagi-lagi bila ada orang tanya, blog kau nama apa? blog kau selalu update tak? dan paling mengerikan bila ada orang mengaku kata "kak pah!!! aku dah baca blog kau!". wah, sebaldi air rasa tersimbah ke badan, segar dan sedar ke alam nyata.

bukanlah saya rasa malu bila orang jenguk blog saya, tipulah kalau kata tak happykan bila tengok nombor kat pageview tu bertambah dari hari ke hari (sebab rasa ada orang yang baca apa yang kita luahkan). tapi ada rasa macam, apa yang diorang dapat dengan membaca blog aku? sia-sialah kalau aku dok menulis selama ni tapi takde bawak kebaikan kepada mereka. sia-sialah kalau aku menulis tapi aku tak gunakan peluang dapat menulis tu untuk ajak orang ke arah kebaikan.

sampailah saya join program ISK (inisungguhkool aka Ini Sejarah Kita). ada hadis yang cerita pasal manusia ni ibarat logam. hadis yang kat bawah ni.



logam ni ibaratnya kelebihan yang ada pada kita. kelebihan yang kalau masa kita jahiliyah bagi kebaikan pada kita jugak bila dah kembali kepada Islam bagi kebaikan kepada kita dan Islam. contohnya, Saidina Umar al-Khattab masa jahiliyahnya sangat menggerunkan dan bila dah masuk Islam, kegerunan orang terhadap beliau memberi kebaikan kepada Islam. semua orang ada logam masing-masing. dan saya, bila orang tanya siapa ada blog, barulah saya sedar yang blog tu la logam saya.

ya, blog ni logam. cuba ketuk sikit skrin laptop anda. ha. ha. dah retak. pergi ganti. haha~maksudnya kat sini, ini kelebihan yang saya ada dan saya boleh gunakannya untuk berdakwah. untuk ajak orang jadi lebih baik. sekiranya saya faham. dan saya rasa saya sangat beruntung sebenarnya bila Allah bagi saya jalan untuk jadi baik. oh, silalah jadi hamba yang bersyukur, cik pah.

jadinya, setiap blogger itu logamnya blog mereka dan kreativiti mereka dalam bidang penulisan. amatlah untung alau dapat manfaatkan kreativiti yang Allah bagi ni dengan sepenuhnya tapi amatlah rugi kalau tak dimanfaatkan. kan kan kan?

doakan saya dapat menulis dengan berhikmah selepas ni. insha Allah saya cuba yang terbaik =D 

juge nk jd blogger yg solehah =D

selamat mencari kebaikan =D jom lumba2 cari kebaikan!! (2:148)

salam ukhuwah,

nawwar hanifah
dentist.itu.daie~
  



Friday, December 28, 2012

RCT~lalala

Assalamu'alaikum =)

rct!! *taken by sony experia kwn sebelah..haha~
currently, i am doing practical on root canal treatment during my Operative Technique session. and i do the practical on that small tooth mounted on POP. for your information, we are working blindly this time because the root is inside the tooth and we cannot confirm what we are doing is correct until x-ray is taken.

see how messy my bench was? i work with small files and sometimes i did not noticed i dropped it on the floor. those are too small. patients can even swallow it accidentally if precaution is not being taken by applying rubber dam.

anyway, i am glad that i have gone through the procedure so far with smooth and silky =D haha~i am very satisfied whenever my supervisor said " good" or "okay, you may proceed to the next step". it is not i have done the best but i am happy that i know, i am belong to this course although i once felt give up when i did not get good marks for my restoration practical before this. oh, but that does not mean that i will never do mistake while doing RCT procedures in future. i just hope i can give the best treatment to my patients soon.

pray the best for us, the fifth batch of USIM's dental school =D 


Wednesday, December 26, 2012

mak,saya nak pergi usrah..

Assalamu'alaikum =)

anda join usrah? dalam kebanyakan kisah yang saya dengar dan saya sendiri alami, halangan terbesar dalam nak pergi usrah atau program-program sewaktu dengannya ialah keluarga sendiri.

" ipah masuk usrah ni usrah kat mana? under persatuan apa? siapa naqibahnya? buat apa? cerita pasal apa?"

itu soalan yang saya dapat masa saya bagitahu kat famili saya yang saya join usrah. tahun lepas. yang mana lepas tu saya stop kejap.

ada jugak soalan tambahan.

"dalam usrah tu ada tak dia pasang2kan dengan mana2 senior, nanti kahwin ke..ada?"

=,=""""" peluh sebaldi, buang, tadah balik.

tak dinafikan, dulu usrah2 ni zaman dulu2 mungkin tak semeriah sekarang sehingga ada segelintir yang skeptis terhadap perkara ni. tapi tak dinafikan jugak, ada je ibu bapa zaman sekarang ni yang dah join sejak zaman diorang universiti lagi.

masa saya nak join dulu, memang bertubi-tubi soalan saya kena jawab sampaikan satu tahap, takmolah cerita pasal usrah lagi dah kat famili sebab nanti mereka akan terlebih concern sampai saya tertekan. haha~excessive attention disorder. ada tu, saya siap dinasihatkan lagi untuk kalau nak join usrah, join tahun 1 je. tahun depan takyah dah.

sebab tu saya jadi risau nak join program kalau melibatkan hujung minggu sebab nanti tergagap-gagap cari alasan untuk tak balik hujung minggu. ya, rumah saya amat dekat dan kalau boleh diorang nak saya balik setiap minggu.

jadi, apakah penyelesaiannya? saya nak join program tapi dalam masa sama saya tak nak berahsia dengan mak ayah saya tapi dalam masa yang sama jugak saya tak nak keinginan saya membaiki diri kepada lebih baik terhalang. eh, korang faham tak masalah saya ni? hehe~

ada yang saya dengar, pergi je program tu tapi bila cakap dengan mak ayah, berlapik2 sikit. oh, saya tak mahu bercerita banyak pasal cara2 memberitahu kat mak ayah ni sebab takut salah bagi info. tapi lebih kurangnya, macam kita tak bagitahu direct la benda tu.

dan saya tak boleh kalau tak jujur dengan mak ayah saya!! *nangis*

sebab saya risau kalau saya pergi jugak program tu tanpa bagitahu mak ayah saya, kemungkinan untuk berlaku sesuatu di luar jangkaan saya amat tinggi. saya tak doakan benda buruk tapi dalam mencari jalan mendekatkan diri dengan Allah, saya tak nak lupa yang keredhaan Allah terletak di keredhaan kedua ibu bapa saya.

tapi alhamdulillah, tahun ni saya rasa seronok sebab dapat pergi program yang saya nak ikut dan dapat join usrah macam yang saya idamkan sebelum ni =D sebab Allah dah bagi saya jalan iaitu dengan melembutkan hati mak ayah saya memahami keadaan saya yang sibuk sebagai pelajar. jadi, kalau tak balik setiap hujung minggu pun takpe =D

in fact, kalau kita nak join benda camni, kita kena jadi anak yang baik dan tunjukkan akhlak yang baik. buktikan yang program yang kita pergi tu bagi kesan yang positif pada diri kita. jangan sesekali tunjuk pandai atau rasa diri kita lagi baik dari mak ayah kita just sebab kita join usrah, tak macam  mak ayah kita. bak kata Ustaz Hasrizal dalam buku "Secangkir Teh Pengubat Letih", dengan mak ayah jangan tunjuk pandai. senang dapat balasan nanti. tapi, saya pun belum sampai tahap terbaik jugak. saya pun masih dalam perjalanan untuk membaiki diri kepada lebih baik.

anyway, jom join usrah dan dalam masa sama, jom jadi anak yang baik =D meh jadikan famili kita sebuah bulatan gembira insha Allah sampai syurga =D

Monday, December 24, 2012

cerita hari Isnin

Assalamu'alaikum =)

hari ni hari Isnin. kalau dulu masa baru masuk tahun 2, semester ni maksudnya, hari Isnin macam menakutkan bagi sesetengah orang, contohnya saya. sebab hari Isnin jadualnya bermula dengan Operative Technique selama 5 jam. 

tapi sekarang dah biasa. dah boleh terima yang setiap Isnin akan jadi kurus kering sampai sakit kepala pasal tak sempat makan breakfast sebelum lecture+praktikal dan tengahari makannya menggunung tinggi. nak lagi kenyang tambah Horlick ais sebungkus. perghh..eh, alhamdulillah..

macam ada satu minggu tu, kitorang baru belajar pasal endodontic iaitu root canal treatment (rawatan untuk cuci akar, lebih kurang camtulah). mula-mula blur dan mengantuk (bese la, monday blues) waktu dengar lecture. pastu bila start praktikal, kelam kabut cari gigi la, tanya senior sana sini dan alhamdulillah ada yang bernasib baik. pastu belajar macam mana nak ambik x-ray gigi yang sebatang tu. pastu belajar macam mana nak tembus masuk ke akar gigi tu. oh, sangat menduga kesabaran dan ketabahan. disebabkan hari tu sangat kelam kabut ke sana ke mari, makan tengahari pun sempat luak separuh je. pastu jadi sejuk akibat tersimpan kat belakang lecture hall sambil kelas Pathology.

disebabkan Optech ni jugak, topik perbualan kitorang masa lunch lepas Optech mesti berkisarkan benda yang baru dibuat tadi jugak. antaranya ialah,

" weh, kau dah siap ke amalgam kau?"
" belum. aku tak reti carve. dah buang dua kali dah. kau?"
" aku dah. tu pun tadi aku assess dengan dr. (namaterpaksadirahsiakan). dia komen gak tapi dia sign je."

ataupun

" weh, aku kena redo lagilah cavity preparation aku."
" rileklah. kitorang siap bertanding lagi siapa paling banyak kena redo." hahaha...saya la tu.
" ye? kau buat berapa kali redo dah?"
" tadi yang keempat. tapi nampak gaya ukur ngan perio probe tu dah excess sampai 2mm. nampak gaya gigi kelima la nanti."

dan topik famous kami masa lunch sekarang,

" kakpah, kau dah buat x-ray?"
" dah. tapi aku rasa tak berapa nampak la. tapi hari tu aku tanya doktor dia tak suruh pun aku buat apa2. di suruh aku ' bring the source of the x-ray nearer to the film'." confuse gak kena mount balik ke tak sebenarnya sebab root canal aku pun nampak satu je."
" aku punya kena mount baliklah."
" xpelah. aku (orang lain) pun tak buat lagi."
" nanti kita pergi sama ea"

untuk semester ni, inilah yang kami belajar. kami belajar menampal gigi dan buat rawatan RCT ni. penat toksah cakap. buat satu gigi je pun dah letih, inikan nak menghadap patient yang boleh mencapai puluhan orang satu hari dah bekerja nanti. sebab tu di malam hari, kami kini kebanyakannya mengamalkan konsep kelawar. tidur pas Maghrib or Isyak dan berjaga semula dalam pukul 2-3 pagi camtu siapkan kerja yang tertangguh. 

tapi, di sebalik semua tu rasa seronok tetap ada dan akan sentiasa ada. seronok sebab dapat belajar buat treatment (oh, tahun depan nak menghadap pesakit betul dah) dan seronok bila saling support menyupport satu sama lain. dalam kelas yang memerlukan skill yang tinggi macam ni, bukan semua orang buat kerja sering sejalan. ada yang advanced, ada yang lag. tapi, semua orang dari satu asas yang sama iaitu semua orang tak pernah buat benda tu sebelum ni. jadi, tak mustahil la ianya ambil masa untuk betul2 mahir dengan segala macam skill merawat dalam mulut orang tu.

anyway, tak sangka sem 1 dah nak habis. terasa lak nak habis sebab ramai yang dah start cuti. kitorang lmbat lagi. exam hujung Januari tahun depan. pray the best for us =)




Sunday, December 23, 2012

sejarah itu tidaklah membosankan sebaliknya amat kool!!

Assalamu'alaikum =)

dulukan masa kelas BI pertama kat Tamhidi, masa sesi berkenalan ada beberapa soalan. antaranya ialah subjek kesukaan. saya ingatkan subjek tu apa2 je including yang belajar masa kat sekolah dulu. jadi jawapan saya ialah subjek Sejarah.

dan saya kena gelak lepastu. muahaha~

cis. semuanya gara-gara salah faham. tapi tak kisahlah semua tu. yang penting, saya suka sejarah sebenarnya walaupun kebanyakan fakta tu tak semuanya saya ingat. 

seronok sebenarnya bila kita dapat tahu sejarah sesuatu, especially sejarah negara kita, sejarah Islam, lagi-lagi sejarah perkenalan mak ayah kita yang jumpa kat sekolah dulu dan berakhir di jinjang pelamin. pokok pangkalnya, sejarah bagi kita panduan untuk tidak mengulangi kesalahan yang sama dan macam mana nak hadapi hari-hari akan datang.

memandangkan saya suka sejarah walaupun mengantuk jugak kadang tu, saya jadi pelik bila orang kata sejarah ni bosan. maybe sebab benda ni subjektif so ikut masing-masing la kan nak minat sejarah atau tak. 

TAPI!!

ada satu sejarah yang semua umat Islam kena tahu. iaitu sejarah kita. sejarah kita dolu-dolu yang sangat membanggakan tu. betul, sangat bangga dan ohh...rasa macam nak duduk kat zaman kegemilangan Islam tu dulu jugak. zaman di mana Islam menguasai 2/3 dunia dengan Khalifah yang memerintah serta kehidupan yang penuh penghayatan terhadap Islam masa tu.

seperti yang semua orang sedia maklum, sejarah ni cerita orang zaman dulu. meaning, kalau kita minat baca cerita novel, cerpen bagai tu, kenapa tidak sejarah? mungkin kita rasa boring belajar sejarah dulu sebab tuntutan exam yang kena hafal beribu fakta untuk dapat markah bagus masa SPM. as a result, kita menghafal dengan terpaksa dan kita pun rasa boring.

kepada budak2 form 4, sila wujudkan kesedaran semasa belajar sejarah Tamadun Islam. saya sangat suka bila dengar cerita tentang zaman itu walaupun ianya sad ending bila sistem Khilafah diruntuhkan. kalau saya cerita kat sini, belum tentu cukup walau buat 9 siri sekalipun. selain daripada dalam buku teks yang hanya bagitahu surface saja tu, saya cadangkan anda baca novel2 sejarah karya A.Latip Talib. novel sejarah Islam beliau sangat menarik dan saya harap ada orang sudi bagi saya satu set buku2 tu. muehehe~~sebagai hantaran pun takpe...

anyway, sejarah Islam ialah sejarah yang patut diketahui oleh semua umat Islam dan sejarah itu tidak bosan. pening mungkin ya, tapi hendak seribu juta daya tak hendak seribu dalih, kan? 

semoga kita dapat ambik pengajaran dari sejarah kita =)



p/s: baru balik ISK. sangat seronok kalau dapat involve semua umat Islam dalam program camni =D


Saturday, December 8, 2012

kedatangan ahli baru: Gary =)

Assalamu'alaikum~

persoalan yang timbul sewaktu melihat tajuk post ini di dashboard blogger anda, siapakah Gary?

dia ialah teman baru saya. oh, tiada sebarang halangan yang boleh memisahkan kami.

dengan ini, sukacita saya ingin memperkenalkan kepada anda Gary!!

memperkenalkan. dari kiri: cacak, dayongi dan gary

ya, Gary ialah sekuntum kaktus. kaktus sekuntum ke? ke sebentuk mahupun setangkai? yang penting bukan secangkir.


saya tak pernah ada sebarang pokok sebelum ni. maksud saya, saya tak pernah jaga apa2 pokok sebelum ni. ditambah lagi dengan kawasan rumah saya yang duduk atas rumah orang, ketiadaan ruang yang sesuai untuk menanam pokok, maka saya tak pernah didedahkan dengan cara-cara menjaga pokok dan sebagainya. yang saya tahu dari kecik hanyalah cara2 yang pelbagai untuk menjahanamkan pokok bunga yang ditanam oleh nenek saya. haha~

kaktus ni adik saya beli masa dia pergi Cameron Highland tempoh hari. best sangat kot dapat pergi Cameron Highland sebab dulu kampung saya kat situ dan ayah saya memang membesar kat situ. cuma sekarang dah pindah Beranang maka kampung kat Cameron Highland macam dilupakan dan tak diketahui oleh generasi sekarang. adik saya beli sebab kakak saya suruh. kakak saya punya yang bulat tengah2 tu, Dayongi. Cacak tu adik yang bawah saya punya dan Gary saya punya. 

kenapakah Gary? sebab saya minat sangat dengan Gary Leessang yang jadi MC untuk Running Man tu =D weeee~haha..lepastu sebab tak tahu jugak nak bagi nama apa.

mak saya cakap dia pernah bela kaktus ni dulu2. sampai besar panjang jugaklah. dia kata jaga kaktus ni senang sebab tak payah nak kena siram setiap hari. kalau nak siram pun renjis2 je. pastu kalau dah besar nanti pindahkan dia ke pasu yang lebih besar. oh, kalau camtu kena pergi nursery la untuk dapatkan pengetahuan lebih lanjut pasal penjagaan kaktus ni. 

saya excited sekarang sebab nanti nak bawak Gary balik GV. pastu nak bagi dia duduk sebelah modem wifi tu, biar dia dapat matahari. balik kampus nak spray2 sikit dengan air pastu kalau tension ke apa nak borak2 dengan dia. saya harap saya dapat jaga dia baik2.

saya teringin jugak nak jaga binatang. macam hamster ke sebab comel dan kecik. masalahnya saya ni jenis penggeli bila kena kaki binatang yang gerak2 tu (memanglah, hanya binatang yang mati je yang kakinya tak bergerak). maka terpaksalah lupakan hasrat tu.

so, sesiapa yang ada tips2 menjaga kaktus, sila bagitahu saya =) moh le share2. 

rasanya kalau dah ada rumah sendiri nanti baru boleh buat aktiviti berkebun ni kot.

anyway, selamat datang Gary =D

Saturday, December 1, 2012

baca doa sebelum tidur~

Assalamu'alaikum~

sejak beberapa hari kebelakangan ni, saya terperasan betapa tak propernya saya tidur. bukan tidur terbongkang, mulut ternganga dan sebagainya sebab saya seorang yang spesies tidur statik. tapi saya tidur, main tidur je. takde dah baca2 doa dulu ke, nak tarik selimut bebetul dulu ke. kalau terjaga tengah malam sebab sejuk baru tarik selimut.

source

dulu masa kecik2, mak dengan ayah selalu pesan camni,

" sebelum tidur, baca doa tidur dengan dua kalimah syahadah."

masa tu, doa yang mak dengan ayah yang ajarkan, sebelum mendapat pendidikan formal kat tadika. jadi, masa belajar dengan mak ayah, baca doanya berakhir dengan "... wa amut" ada sukun kat hujung tu.

tapi bila masuk tadika, ustazah ajar ikut barisnya dengan tepat sekali. hujung tu ustazah ajar baca dengan dhammah, iaitu "...wa amutu". pastu balik sekolah beria bagitau mak yang mak ajar tu lain dengan yang ustazah ajar. masa malam ayah suruh baca doa yang ustazah ajar tu. saya pun baca.

pastu ayah saya gelakkan. dia kata, "ada pulak dia nak baca yang " amutu". entah2 ustazah dia tidur atas motor." habis kena gelak. saya emo sebab memang ustazah saya pergi tadika tu bawak motor tapi takkanlah dia tidur atas motor. pastu sejak tu saya baca ikut yang ayah ajar je. hehe~kecik2 dah pandai nak emo kan. haha~

bila dah besar, barulah saya tahu yang suka hati koranglah nak baca macam mana pun. yang penting, baca doa sebelum tidur. kalau sebelum makan boleh ingat baca doa, macam tu jugak dengan sebelum tidur. lepastu bila dah pandai baca ayat Kursi, tambah lagi dengan ayat Kursi, lepastu ayat seribu dinar dan siap niat sekali nak bangun pukul berapa walaupun bangun tu mesti tak sama dengan masa yang diniatkan.

jadinya, kenapa kena baca doa sebelum tidur? sebab maksud doa tu sendiri ialah " dengan nama Allah, aku dihidupkan dan dimatikan." lepastu baca kalimah syahadah sebab kita tak tahu kot2 pagi esok bukan rezeki kita dah nak hidup kat dunia ni. baca ayat Kursi pulak sebab nanti akan ada malaikat datang jaga kita. takdelah tidur tu kerjanya nak mengigau je nanti. hehe~

saya harap saya dapat istiqamah dengan apa yang saya dah amalkan sejak kecik ni sampailah bila-bila. hatta kalau saya dah kahwin nanti pun saya nak suruh suami saya leadkan pastu saya jadi tukang aminkan. mahupun bila dah jadi nenek nanti saya nak ajar kat cucu saya pulak. haha~ajar kat anak dulu la masa dah jadi mak nanti, biar dia pulak turunkan kat cucu. eh, tinggi betul angan-angan ea? haha~insha Allah.

selamat membaca doa sebelum tidur =)

Friday, November 30, 2012

pertolongan Allah itu dekat =) memang dekat!! xcaye?

Assalamu'alaikum =D

mood: sedih sebab tak dapat balik rumah minggu ni tapi perancangan Allah itu pastinya baik. insha Allah ada hikmah menanti untuk dibongkar =)

pada suatu hari, saya merasa amat sedih. ya, sedih sungguh sampai saya menangis. masa tu saya hanya fikirkan, macam mana nak hilangkan sedih ni dan bila dah blank macam tu, saya ambik hard disk, pasang kat laptop dan tengok running man.

esoknya saya masih sedih. rasa macam ada benda serba tak kena. kepala pun dah mula sakit2, menunjukkan simptom saya kurang minum air dan tekanan darah mungkin sedang berada di paras bahaya. kesimpulannya, saya tidur dengan harapan sakit kepala hilang.

petang, balik dari kampus (eheh, kantoi tidur kat kampus), saya bergolek di atas katil sambil membelek novel Hero yang saya beli tahun lepas. dan tiba2 terjumpa ayat ni,

"Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk Syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan harta benda) dan serangan penyakit serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah? Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah)" Al-Baqarah. ayat 214.

sentap. tengok balik ayat tu dengan pandangan tak percaya. rasa ianya sangat dekat dengan hati. sangat menyentuh. sangat.....

tetiba rasa nak nangis.

kita memang jauh sangat kalau nak dibandingkan dengan orang yang terdahulu, baik dari segi pengorbanan dan ketulusan hati diorang dalam berkorban. sebab tu mereka deserve syurga yang indah, ada sungai susu (sangat suka susu!!) dan hidup senang-lenang di sana. sedangkan kita, entah macam mana nasib. 

terasa sangat sebab kita selalu mudah mengeluh. Allah tegur jugak yang kita ni manusia suka mengeluh. susah sikit, mengeluh. banyak kerja sikit, mengeluh. penat sikit, mengeluh. sampaikan satu tahap kita rasa macam, kenapa tak ada orang nak tolong aku? kenapa aku? apsal asyik aku je yang kena buat semua tu? pastu adakala rasa macam dah tak nak berdoa sebab kononnya rasa macam doa kita tak dimakbulkan. hakikatnya, Allah tu Maha Mendengar, Maha Memahami dan Dia akan makbulkan bila tiba waktunya, tak lambat, tak cepat walau sesaat.

jom refleks diri. syarat nak berdoa, kena bersangka baik dengan Allah dan yakin yang Dia akan makbulkan doa kita. jugak, syarat nak dapat pertolongan dari Allah, kenalah bersabar dan tetap teguh di atas jalan Allah.

kuasa Allah mengatasi segala-galanya, jadi kenapa nak ragu? kita dah mintak tolong kat Allah, insha Allah Dia akan tolong punyalah. dengan syarat, kita pun kenalah patuh dan taat dengan perintahnya. memang tak jalan kalau kita hanya tahu meminta lepastu apa yang orang suruh, kita abaikan.

Allah itu dekat, bahkan lebih dekat dari urat leher kita. Allah...

semoga terus tabah dan kuat di atas jalanNya =)

Saturday, November 24, 2012

random rant #5

Assalamu'alaikum =)

lamanya tak menulis. sebab sangat banyak halangan seperti masa dan idea. ada masa, kadang tu blur, tak tahu nak tulis apa. tapi bila dah ada idea, susah betul nak online. kebanyakan masa kalau dah tak sempat tu, online facebook pun dekat phone je.

oh, semalam batch pioneer FPg bergraduasi. alhamdulillah~penat lelah mereka selama 6 tahun terbayar dan bila tengok diorang sarung jubah konvo warna purple-maroon (rasanyalah), rasa macam 'bestnya'! xsabar nak habiskan pengajian saya lagi 7 semester aka 3 tahun setengah. tapi saya tahu, dalam nak menghabiskan 7 semester yang pejam-celik-pejam-celik tu, saya akan jumpa banyak sangat cabaran. bak kata Athirah setiap kali dalam kelas Optech, kita ni macam roda. kejap duduk atas kejap duduk bawah. haha~duduk atas bila dapat buat cavity preparation dengan baik, dapat buat filling lawa2 dan duduk bawah bila kena redo banyak kali dan filling pulak kalau tak underfilled, overfilled. takpe, semua ni pengajaran.

dulu sem lepas beria saya berharap tahun ni tak pegang apa2 jawatan tapi natijahnya, last2 ada jugak. tapi alhamdulillah tahun ni tak sedahsyat tahun lepas yang hectic tahap moksya tu. insha Allah tahun ni saya akan jalankan tugas dengan lebih baik, aamiin.

kisah Palestin. sebenarnya tak nak update pasal ni sebab takut nampak ianya secara bermusim. dan kalau nak diikutkan, sebenarnya isu ni patut semua orang dah tahu, lebih2 lagi Muslim. sebab Palestin tu tanah suci kita, bumi para Anbiya' dan jugak tempat terletaknya kiblat pertama kita bagi umat Islam. tapi memandangkan saya hidup dalam zaman di mana Islam ni bukan diagungkan oleh seluruh dunia, maka hakikatnya raaaaaaaaammmmaaaaaiiii yang amat kat luar sana yang masih belum faham isu Palestin ni.

macam hari tu, pasal boikot McD sebagai salah satu sumber kewangan terbesar Zionis dalam nak membersihkan umat Islam di Palestin, ramai je yang masih berpendirian untuk tidak boikot. entahlah, semuanya up kepada masing2 untuk boikot atau tak tapi bagi saya, isu ni bermula dari hati. kita memang tak mampu nak pergi sana angkat senjata, bantai Zionis tu sendiri habis2an sampai menang, memang saya mengaku belum masanya lagi. tapi, at least kita usahalah sikit2 untuk lumpuhkan diorang, biar diorang tak boleh buat keganasan melampau2 lagi. benda ni sangat panjang untuk dibincangkan dan semuanya terletak pada diri masing2. kalau hati kita tak nak tengok Zionis menang, usahalah sedaya-upaya untuk kalahkan diorang. at least nanti kalau Allah tanya kat akhirat, kita ada benda yang boleh dijawab.

insha Allah, sama2 kita bentuk diri kita jadi individu Muslim yang berjaya dan mana tahu satu hari nanti kita dapat capai peringkat Ustaziatul 'Alam di mana Islam masa tu yang paling tinggi. aamiin.

Tuesday, November 13, 2012

bersyukur dan berbahagia =)

salam =D

alhamdulillah, hari ni masih hidup =) dapat bangun, solat Subuh, sarapan, update blog dan bagi anda, dapat baca blog saya =) hehe~asyik nak letak smiley je kan. almaklumlah, orang suka senyum. muehehe~

pagi tadi dalam bulatan-gembira-insha-Allah-sampai-syurga, saya dapat peringatan baru tentang syukur dan bahagia. dua benda yang sangat berkait-rapat kalau kita telitikan betul2 dengan mata hati. sebab kedua-dua benda tu subjektif, macam illness, wellness dan symptoms yang saya belajar dalam Behavioural Science tu.

cik anon cakap
mari kita tengok pasal bahagia dulu. bahagia ni macam mana bagi kita? adakah bahagia sebab dapat siapkan cavity preparation Class 1 lebih pantas berbanding rakan2 sekelas yang lain sehingga dapat A? adakah bahagia sebab dapat keputusan Hubungan Etnik dalam test yang lalu A+? atau adakah bahagia sebab dapat maintain kurus walaupun baru lepas melantak kek Black Forest satu slice, pizza pepperoni 2 slice dan creamy cheesy dengan biskut marrie satu loyang (saya berangan tentang ini. hehe)?

kalau kita bahagia kerana sebab yang sementara, maka bahagia itu pun sementara juga. melainkan kalau kita bahagia kerana sebab yang kekal. ya, apakah yang kekal? Allah je yang kekal. sebab tu kita kena bahagia bersandarkan kepada Allah, bukan bersandarkan pada bantal empuk bersarung bantalkan Angry Bird Rio semata-mata.
source
jadi, jalan untuk bahagia ialah dengan bersyukur. sebab bila kita bersyukur, kita ingat semuanya bersumberkan Allah dan semuanya berlaku dengan izin Allah selepas ikhtiar dan usaha yang termampu kita lakukan. kita bersyukur sebab kita diberi anugerah skill buat cavity preparation dengan baik, walaupun kita tahu kalau hari ni kita buat daebak sekalipun satu hari nanti kita akan terbuat kesilapan jugak. bersyukur sebab Allah bagi kita A+ dalam test HE selepas kita dah berserah sepenuh jiwa raga dan usaha macam nak mati (ko pernah rasa mati ke? ehehe) dan jugak bersyukur sebab kita dapat badan yang high metabolism sebab tu makan banyak2 pun kita masih dapat kurus. as a result, kita akan rasa bahagia =)

kesimpulannya, bersyukur akan melahirkan kebahagiaan. macam dalam lagu yang UNIC nyanyi Hakikat Bahagia tu, dia kata bahagia itu adalah suatu ketenangan. macam mana nak tenang kalau tak bersyukur, kan?

semoga kita semua bersyukur dan peroleh bahagia =) insha Allah~

source


Friday, November 9, 2012

riang ria di bilik plaster

salam~

exam dah separa habis !! yahoo!!

sejak zaman bila tah jadi suka jerit. alhamdulillah sebab dah berjaya lepasi 4 paper n insha Allah ada lagi dua subjek akan disambung selepas cuti nanti. yay! cuti midsem yang amat2 dinantikan oleh semua student FPg yang dah kering air mata dan menahan hati dan perasaan daripada mencemburui budak fakulti lain yang cuti dah lepas dan lama pulak tu.

walaupun exam, aktiviti kuliah dan praktikal masih dijalankan seperti biasa. memang jadi sibuk yang amatlah sebab dengan nak mencuri masa untuk study examnya lagi, dengan kerja2nya lagi, dengan tidurnya lagi. eh? haha~disebabkan itu, masa praktikal Operative Technique tempoh hari, saya masih lagi menyambung menyiapkan cavity preparation Class 3 (bermaksud aktiviti menampal gigi bagi kes2 gigi  depan yang berlubang dengan composite, sejenis bahan yang kalernya putih). tapi sebabkan salah bancuh plaster (bila sebut ni rasa macam saya ni buruh lak. haha!), maka gigi2 yang dahulunya elok berdiri atas Frasaco tu tercabut lalu masuk ke tekak Dummy. jenuh weh menggapai gigi tu yang jauh ke dalam.

pastu, kenalah mount (macam ni ke sebut dia? hehe) balik gigi tu. sebab doktor pun cakap camni, 

" lepas cuti ni, saya tak nak tengok ada gigi yang extracted lagi dah!"

sebab bila lalu dari satu kubikel ke kubikel lain, ada je yang patientnya dah rongak gigi depan. tapi muka buat selamba je teruskan kerja. 

hailah, panjang sungguh intro. pastu saya dan kawan2 yang giginya dah luruh tu pun pergilah ke bilik plaster untuk mount balik gigi tu. masa hari yang sama dengan praktikal, saya pergi mount sensorang. pastu plaster tu habis dan kena refill. mujurlah ada 3 penyelamat donia yang gagah (tangan di bahu mata ke atas) datang membantu. kalau tak, tak larat weh nak angkat plaster yang nak refill tu. sama berat dengan saya kot !! tipu je kau. anyway, thanks a lot guys =)

mcm ni la rupanya plaster  tu. lebih kurang je tapi takde maruti2 tu. sumber: gugel


jadi, saya sambung mount dan habiskan praktikal hari tu dengan menyiapkan satu gigi je. lain tak sempat. tapi tahlah. sebab saya memang tak reti bancuh, jadi gigi tu luruh balik bila pakaikan rubber dam. arggh!! stress~sila baca dengan gaya Gary Running Man.

pastu esoknya pergi lagi dengan kawan2 lain. ketika inilah kami beriang-ria menghabiskan masa dalam bilik ni. hehe~dan macam2 telah terjadi. antaranya, bancuh sampai 3 kali lepastu POP tu keras, takleh nak pakai terpaksa buang. pastu ada sekali bancuh dah jadi tapi time tuang POP tu, tangan saya tertolak gigi tu menyebabkan diorang tenggelam dalam lautan POP, terpaksa buang dan pasang balik. habis lilin kat dalam fridge tu kitorang kerjakan. ha'ah, lupa lak yang fakulti tu abah saya punya.

ini antara momen menarik yang sempat kami rakam selepas bertungkus-lumus siapkan gigi tu.
baru nak datang menjoin

bergambar dengan mop~mop tu je yang menarik sbnanye
gaya bebas~haha..i heart this pic
dahlah tu~~

haha~sangat seronok dan rasa bahagia je. pastu gelak2 tengok gambar. kadang2 benda mengarut camnila yang buat kita rasa happy sangat dengan kawan2 kita. thanks for having good time with me =D

yang penting, dah siap mount gigi. dan tadi masa buat cavity preparation kat gigi baru, dia sudah tidak bergoyang lagi =D yay, sangat gembira. 

oklah. ini update cepat2 sebab kejap lagi nak siap2 balik rumah. cuti seminggu =D sebab kat rumah tak tau ada internet ke tak. 

till we meet again. salam =)


                                      

Sunday, November 4, 2012

benci prank

salam~

tadi saya baca balik post lama2 yang mengarut tu. haha~pastu terbaca post pasal orientasi masa first year hari tu. yang mana masa tu kena prank dan secara jujurnya, itulah pertama kali saya jadi takut dengan prank.

kau tak takut ke sebelum ni?

takutlah jugak. tapi takut sekadar tutup mata camtu je la. belum sampai tahap nangis2 jerit2 bagai ke apa. selalu je orang bagi game tic-tac-toe la, link dekat chat la tapi serius, tak sekronik apa yang jadi masa orientasi tu.

tapi sejak tu, saya jadi penakut. menyampah betul sebab senang2 je saya hilang keberanian yang saya dah bina sejak sekian lama tu. ingat senang ke nak bina benda2 mental cognitive bagai ni? 

tambah takut bila kena prank lagi hari tu. ni yang rasa macam nak saman je budak sekor yang menghantar benda tu. teruk betul. 

malam yang pekat gelap itu, saya masih belum tidur. baru pukul 12 camtu n normal la student camni menjalani hidup macam kelawar. berjaga sampai pukul 4-5 pagi pastu tidur balik sebelum bangun semula solat Subuh. nasib baik masa ni ada sorang lagi roomate yang belum tidur. kalau tak sape la yang nak jadi penyelamat saya malam tu.

masa tu tengah siapkan kerja organisasi unit. sambil2 tu jenguk Facebook nak bagi hilang mengantuk. tetiba ada sebentuk makhluk Allah ni tegur kat chat. takde salam ke apa, dia bagi satu link. disebabkan saya ni lurus, baik dan mudah percaya kat orang tanpa sebarang prasangka, maka saya pun tekan link tu yang membawa kepada terbukanya tab baru. disebabkan jugak internet slow, jadi saya sambung kerja2 tadi sementara dia loading.

kerja dah 90% siap. pastu teringat link tadi. bukak balik tab tu. bila tekan je, ko tau dia keluar apa?

gambar pocong!!! 

makkkk!!! bergema jeritan saya malam tu. gila2 punya jerit sebab gambar tu besar!!! mata dia bulat lak tu!! ! tengoklah betapa semangatnya saya bercerita sampai semua nak kena ada tanda seru. terus lari kat katil kawan yang tengah tidur. malang sungguh bila dia terkejut jugak tapi pastu dia tidur balik. nasib baik roomate yang tak tidur lagi tu terkejut gak dan terus tanya kenapa. dan dia jugak la yang kena paksa dengan saya untuk pangkah tab berhantu tu. kuang ajo betul siapa yang menghantar tu. habis saya terlanggar laptop kawan yang baik hati dah tolong tutupkan tab tu. 

dan pagi esoknya,

" kakpah, ko bukak tak facebook semalam?"

JELING. dalam hati dah prepare skrip dah nak bebel kat diorang yang memang disyaki menjadi dalang semua ni. diorang lak time tu dah sibuk berhujah membela diri. yang tak menahan dalang sebenar tu siap cakap lagi,

" aku tengok je gambar tu terus aku terjun glenview sebab takut sangat,"

" oh yeah? habis kalau kau terjun siapa yang prank aku malam tadi?" saya balas balik. nak membongak pun biar la bertempat. 

kalau ikut hati memang saya nak drill je tangan yang gatal2 hantar link tu. sakit hati!!

lepas ni jangan mengada nak hantar benda bukan2 kat saya. tak kira la nak main2 ke, bukan setakat unfriend, saya block je terus manusia yang menggendut hantar benda2 camtu.

oklah. minggu ni exam mid-sem. doakan kitorang ea =D

Saturday, October 27, 2012

4 sebab kenapa saya xleh kurus?!

salam~

sambil2 menunggu budak2 ni hilang mamai untuk bangun dan bersarapan, mehlah nak cerita sikit.

akhiran ini, sukati je pakai perkataan ni yang entah wujud entah tidak kan. sejak kebelakangan ni, dah mula orang sekeliling saya cakap saya gem. bukan straight to the point tapi ada lapis2 jugakla macam, "kau ni dah berisi sikit, sikit la tapi isi tu tetap ada" atau "kau dah besar" dan bila tengok kat cermin, patut la dulu tempat yang saya biasa pin tudung dah macam beralih sikit. i mean, saya perlukan ruang yang lebih luas untuk menampung saiz pipi yang tak lama lagi mesti orang cubit je kalau buat perangai tak senonoh.

actually, saya sangat sensitif dengan perkataan 'besar', 'bulat' atau 'berisi' apabila mereka digabungkan dengan perkataan 'makin'. tapi takdelah sensitif sampai tak makan atau jadi anorexia, bulimia, meh kita buli dia biar dia jadi kurus sket. takdelah sampai camtu. tapi, mesti tetiba rasa macam, mesti banyak sangat bertambah sampai orang noticed. kalau nak diikutkan, BMI saya masih dalam tahap normal tapi sangatlah dekat nak masuk ke tahap lebih berat badan. memanglah saya tinggi (170 cm) dan kalau berat tu nampaklah berisi sikit,kan tapi takkanlah nak bagi sampai dah masuk betul2 part lebih berat badan tu baru nak mengah2 turunkan balik kot?

so, banyaklah jugak yang saya dah cuba buat (cuba je baru, xistiqamah sebab tu maintain macam belon) tapi belum menjadi. selalunya plan nak kurus ni menjadi kalau kat hostel + kampus je sebab sendiri control pemakanan tapi bila balik rumah, hancuss. sebab tu la saya listkan kat sini kenapa saya takleh kurus.

1) hidangan ditemani air manis2 yang amat.
- kalau kat rumah, tahap gulanya masih boleh dikawal sebab famili saya bukan jenis yang nak makan kena ada air sirap ais dalam gelas tinggi bagai tu. tapi once kau dah balik kampung, say goodbye la pada diet seimbang sebab kau akan jumpa air manis kat kampung dah macam air kosong. pastu bukan manis2 biasa, manis sangat!! setiap kali makan, ok? mahunya tak naik gula dalam badan. pastu kat kampung bukannya buat kerja apa sangat, melainkan yang basic saje. jadi, tak semua gula tu diconvert jadi energy dan akhirnya mereka bertukar jadi lemak yang kini dah dapat taraf pemastautin tetap kat badan saya ni.

2) makan merupakan aktiviti wajib keluarga.
- kalau ikutkan, memang semua orang wajib makan kot. masalahnya keluarga saya ni kerjanya makan je sampaikan nak makan pun kena marah pasal ada yang malas nak makan. pastu, tambah lagi. pastu kenyang. pastu kena panggil makan lagi. pastu kenyang pastu takde kerja yang boleh dibuat pastu tidur. the same routine and finally, jadilah koko krunch!!

3) jarang exercise.
- balik petang2 selalu katil tu nampak cam best je. konon2 nak lepak kejap en sambil belek2 benda yang dibeli kat giant tadi tapi pastu, ambik phone, set alarm. dekat2 pukul 7 baru makan. malam takkan nak keluar gi gym pulak karang kau dah penat, langsung terus tidur. pastu kerja banyak lak tu. naik tangga paling2 mudah pun malas nak buat. asyik rasa penat je. tengok budak lelaki stamina tinggi lepak je naik tangga n agaknya sebab tu diorang tak tidur dalam lecture kot. badan cergas, minda cerdas. yeah!! 

4) mak masak sangat sedap!!
- mak saya masak sangat sedap. pastu memang wajibla yang sedap2 tu mestilah masakan Melayu yang kaya dengan jutaan kalori tu. sekali ngap memang akan ngap lagi banyak kali. eh, tetiba kau nak salahkan mak pulak ea? haha~~memandangkan di masa hadapan nanti saya bakal tinggal jauh dari mak dan diri sendiri pun tak reti masak, maka chance untuk kurus adalah tinggi. muahaha~

kesimpulannya, nak kurus weh. bukan nak kurus cekeding tu nanti sekali angin tiup terbang kesian je. nak turunkan berat bagi jadi ideal je. dan jugak nak sihat sebab kadang2 saya punya tekanan darah turun. harap2 dengan sebab nak jaga tekanan darah, maka saya dapat jaga pemakanan saya sekali. okdah.

sekian mekasih.

Friday, October 26, 2012

Aidiladha- Sesuci Pengorbanan

Salam Aidiladha =)

macam tahun2 sebelum ni, saya beraya kat kampung sebelah ayah. dan, alhamdulillah tahun ni dapat lagi rezeki puasa masa hari Arafah semalam. insya Allah tahun2 akan datang nak buat lagi.

so, saya nak share pasal apa yang saya dengar masa khutbah selepas solat sunat Aidiladha pagi tadi. Aidiladha sinonim dengan pengorbanan dan selalu orang akan sebut kisah Nabi Ibrahim a.s dan anak baginda, Nabi Ismail. tapi pagi tadi la baru saya dengar pasal kisah Siti Hajar. eh, ke pernah sebut dah sebelum ni tapi saya melalut time orang baca khutbah? hehe~

dalam khutbah tu dia cakap pengorbanan yang dilakukan oleh Nabi Ibrahim, Nabi Ismail dan Siti Hajar memang pengorbanan yang betul2 dilakukan tulus kerana Allah. masa Siti Hajar diperintahkan untuk bawak Nabi Ismail yang masih kecil pergi daripada Siti Sarah yang jeleskan beliau, kalau ikut logik fikiran kita, suami ngan ayah mane la yang sanggup berpisah jauh dengan isteri n anak kecik tu kan. pastu tinggalkan kat lembah yang takde orang. isteri mana la jugak yang takkan persoalkan tindakan suami tapi Siti Hajar tak buat camtu pun. dia tahu tu perintah Allah n dia tahu Allah takkan perintahkan sesuatu dengan sia2 @ tanpa sebab.

lepastu bila Nabi Ismail dah besar, Nabi Ibrahim dapat pulak mimpi yang memerintahkan baginda untuk sembelih Nabi Ismail. masa saya dengar ni, orang yang bagi khutbah tu macam nak nangis je. yelah, abah mana yang sanggup nak sembelih anak sendiri? tak tergamak kot. tapi, Nabi Ismail pun redha dan dia suruh je abah dia ikut apa yang Allah perintahkan tu. akhirnya, Allah gantikan Nabi Ismail dengan seekor binatang sembelihan. kalau nak baca kisah ni dengan lebih feeling, boleh rujuk ayat 102-108 surah As-Saffat

tu la sedikit sebanyak yang dapat dishare. jomlah ambik ibrah dari peristiwa yang selalu sangat dah kita dengar ni dan kalau tak terkesan banyak, sikit pun jadi. better than nothing, right?

kisah cuti. dapat cuti 4 hari tapi satu pun kerja yang tak dibawak balik. akibatnya, kena la bertungkus lumus sampai pengsan habiskan assignment minggu depan. meh sini nak list sikit. lab report microbe, MoA acetylcholine dan sedara mara beliau, tutorial pharmacology, essay CD, presentation FIK Akhlak, assignment Optech, apa lagi eh? harap2 dapat siap sebelum kena hantar. eh, memang kena siap sebelum hantar pun. hehe~

last but not least, Salam Aidiladha =D saya tinggalkan anda dengan lagu Waiting For The Call dari Irfan Makki dan Maher Zain. sebelum ni saya pandang lagu ni biasa2 je. tetiba tengok tv Al-Hijrah buat lagu ni dengan montaj yang menarik, jadi rasa macam "wah!! bila agaknya aku akan sampai Mekah dan Madinah, solat kat Masjidil Haram n etc? sememangnya aku tengah waiting for the call. insya Allah."



jazakumullah khairan kathira =)


Monday, October 22, 2012

saya..suka..saya suka nasi ayam~

salam~

tajuk takde kena mengena langsung dengan post. hehe~

ada sikit. perkataan suka tu.

kalau orang tanyalah kan benda yang paling suka dengan benda paling tak suka, amat banyak sebenarnya untuk dilistkan. even orang suruh pilih satu pun rasa macam tak adil kalau tak pilih yang lagi satu.

so, amendenya yang saya suka?

-kerepek pisang yang rangup
-susu!!
-blogging
-ambik gambar tapi sampai sekarang belum ada rezeki nak ada dieselar (DSLR)
-berangan
-piano (teringin nak belajar main dan memiliki satu suatu hari nanti)
-cerita romantik yang boleh buat saya menangis sambil jerit "manisnya!!"
-cerita thriller yang boleh buat saya belajar sesuatu daripadanya (criminal mind, csi, etc)
-novel (RAM, thriller n english)

yang saya tak suka:

-orang desak2 suruh cepat siap bagai sebab bila jadi camtu nanti saya jadi kelam kabut. dahlah saya memang clumsy.
-ulat dan segala yang termasuk di bawah kategori ulat. millipedes, centipedes, badan geli2 dalam tu ada apa nama ntah cecair dalam tu yang ganti darah tu. semuanya saya benci!!
-tauge (haha~esok nak kahwin baru belajar makan agaknya)


dahlah. apa ke hal ntah post benda2 camni memalam cenggini? oklah, nak gi sambung buat Arab =D

Sunday, October 21, 2012

apsal saya amik dental?

salam~

sebelum itu saya ingin merafakkan setinggi-tinggi yang amat kesyukuran kepada Allah kerana telah menyelamatkan rm15 saya daripada burn begitu sahaja disebabkan oleh access card saya yang meroyan sejak bukak sem tempoh bulan. juga kesyukuran yang teramat kerana hari ni masa kuliah Pathology saya tak mengantuk, tersengguk mahupun berangan nak masak apa untuk suami balik rumah lepas kerja yang akan berlaku beberapa tahun lagi. yeah, alhamdulillah~

jadi, mari kita lurus kepada titik. sejak kecik lagi, saya tak pernah rasa impressed kat doktor2 dan berangan nak join mereka kerja di hospital satu hari nanti. sebab masa tu saya sangat teringin nak jadi peguam. rasa macam bestnya!! kalau dapat jadi peguam.

tapi bila masuk sekolah menengah (selepas PMR), mak ayah mula berharap ada seorang anak mereka yang jadi doktor. tapi masa tu saya tak minat langsung dan hanya membayangkan nak jadi peguam je. then, my sister further her study in law kat UM, so menyebabkan saya rasa, dah ada sorang jadi peguam, takkan semua nak ambik bidang sama, kan? masa ni la saya rasa boleh je kalau nak terjun ke bidang sains, tapi please, tak nak doktor.

pastu naik form 5, rasa minat sikit nak jadi pharmacist. oklah tu kan dapat tolong orang jugak. but still, my parent persuaded me to choose medic as my first choice. benda dah orang tak nak, kan. haruslah dalam diri timbul jugak rasa memberontak bagai. lagi2 masa ni saya minat Fizik more than Biology. sebab tu masa result SPM keluar, sedih yang amat ye bila Fizik dapat B+. tapi alhamdulillah overall ok =)

disebabkan saya amatlah tak mahu jadi doktor, parent saya pujuk saya untuk jadi dentist. sebab pada mereka, dentist tak sesibuk doktor yang ada on-call bagai2 tu. saya nak cakap pun saya bukannya kerja lagi jadi tak tahulah. ayah cakap, at least saya ada masa untuk family sebab saya ni perempuan. hah, jangan kata yang korang baru tau saya ni perempuan. muehehe~

makanya, saya pun isilah borang UPU tu dengan choice first Tamhidi Pergigian USIM. tapi tak dapat, dapat Tamhidi Sains dan Teknologi. anyway, pergi je sebab offer ke matrik Johor yang dapat dulu tu dah ditolak sesiap. ade gak mohon MAIWP tapi sebab tak gi interview maka tak dapat. sekian.

tapi sape sangka, takdir  Allah memang cantik, cun, cute, hensem dan jelita bila Dia tetapkan saya dapat tukar course kepada Tamhidi Pergigian sehari lepas masuk USIM. disebabkan teringat kat mak ayah yang sangat berharap saya dapat jadi doktor, maka saya cakap kat diri sendiri, apa salahnya kalau saya cuba. in case kalau tak dapat sambung dental jugak degree nanti, it's okay. so, saya pun tukar kepada dental.

secara mudahnya, lepas dah masuk tamhidi dental pun saya still tak rasa nak jadi doktor gigi lagi. sampailah sekarang, alhamdulillah saya dah masuk tahun 2 BDS ni, saya rasa memang Allah tak saja2 letak saya kat bidang ni, Dia mudahkan jalan saya untuk masuk ke bidang ni bukan tanpa sebarang sebab yang kukuh melainkan kalau bukan memang bidang ni untuk saya. lagipun, saya tahu kalau saya betul2 nak ambik farmasi n jadi pharmacist nanti, mungkin saya tak dapat cure orang secara direct. walaupun skill buat cavity preparation saya masih di tahap boleh buat orang guling2 bila tengok, at least saya dah cuba dan saya akan improve di masa akan datang, insya Allah.

eh, tetiba rasa macam lari dari tajuk lak. anyway, apa2 pun bidang kita ambik, semuanya menyumbang kepada kemajuan ummah =D tak gitu? so, selamat berusaha ye kawan2 =D 

sekian mekasih.


Friday, October 12, 2012

oh my pathology!

salam~

agak2 apa yang boleh dibaca dari gambar di bawah?


kalau takat granulomatus inflammation tu memang la semua nampak =P hehe~FYI, nilah keadaannya setiap kali saya dalam lecture Pathology.

lectue Pathology selalu kurang bernasib baik sebab kena petang2. sebenarnya buat bila2 pun boleh sebab kalau dah mengantuk tu memang mengantuk jugak. yang peliknya, selalu sangat lak tu saya mengantuk. orang lain saya tengok relaks je dengar lecture tapi saya? 

mari kita flashback semula dengan situasi yang baru berlaku tadi.

2.30 petang, waktu dalam bilik tutorial Andalus.

"Nisa', nak mentos." 
"Nah."
"Mekaseh!!" semangat lak en cakap terima kasih.

pastu lecturer pun masuk dan kuliah bermula. 

segar.

dan segar lagi.

dan masih segar.

jeling jam, eh? baru nak pukul 3 ke?

telan air liur. mentos dalam mulut dah habis. mata dah start terkelip-kelip tahan mengantuk.

tangan laju2 salin nota padahal apa yang disalin tu sama je dengan apa yang dah ada kat slide nota yang diprint. takpelah.

menguap sikit. cepat2 tutup dengan tangan sebab nanti orang belakang nampak, malu. hehehe~

tetiba rasa kepala senget ke tangan kiri yang tadinya tongkat dagu. pastu tetiba rasa segar.

HEI! BILA MASA AKU TIDUR NI??

mak!!malunya..malunya...huhuhu~terus segar akhirnya sampailah lecture tamat jam 3.45 petang. nasib baik tak kena tegur dengan lecturer tau.

oh my Pathology!

p/s: setakat ni saya mengantuk yang amat dan melampau masa patho je. alhamdulillah. yang lain semua ok sebab saya amat suka Pharmacology dan DMDT. hehe~semoga cemerlang =)