Friday, December 30, 2011

duduk pandan indah makin...

salam~

kesimpulan yang dapat dibuat setelah hampir 4 bulan tinggal di pandan indah, saya semakin banyak:

1) MAKAN
2) TENGOK TV
3) TIDUR (sebab katil best)

taktaulah kenapa suka sangat 3 benda tu.padahal exam final dah dekat. ngengeng betul. harap2 dapat buang tabiat buruk ni dan mula pecut untuk buat yang terbaik final ini. tak boleh malas2 dikhuatiri sikap ni berterusan sampai sem 2 pulak. dahlah sem 2 nanti ada professional exam. mana boleh main2.

jadi, harap2 dapat jadi lebih rajin dan baik lepas ni. amin.

semakin dekat periksa, semakin banyak groupwork yang menanti diselesaikan. tapi alhamdulillah dah ada yang settle.

1) presentation amelogenesis (selesai)
2) debat arab (selesai)
3) lab report biochem (minggu depan hantar)
4) lab report physiology (sama cam biochem jugak)
5) presentation product untuk subjek English (idea dah ada tapi tak start apa2 lagi setakat ni)
6) assignment ICT (buat pasal Turki Uthmaniyyah n kena buatkan part intro tapi sampai sekarang tak start lagi)

setakat ni itu je kot. tapi tetiba hari tu tengok ada pembahagian kumpulan untuk Anatomy sesi tengok mayat pulak. tak tau la kot2 kena bentang jugak time DR (dissection room) tu.

akhirulkalam, semoga Allah mudahkan segala-galanya.

untuk kawan2, bittaufiq wannajah fil imtihan niha'i. Allahuyassir wala tu'assir =)

oh, ya. dah nak masuk tahun baru. selamat berumur 20 bagi rakan2 sebaya =D *yeye..dah tua bole kawin

Sunday, December 25, 2011

kalau saya tak dapat bagitau~

salam~

kalau saya tak dapat bagitau, tolong bagitaukan kat mak ayah saya yang saya sayang sangat kat mereka. walaupun saya tahu saya selalu tersilap dan terlukakan hati mereka. tapi saya harap mereka faham, bahawa  saya sentiasa meletakkan mereka di tempat kedua di dalam hati saya setelah Allah dan Rasul.

kalau saya tak dapat bagitau, tolong bagitaukan kat kakak saya dan adik2 saya bahawa saya sayang sangat mereka. walaupun saya tahu yang selalu jadi adik dan kakak yang jahat. tapi saya harap mereka tahu yang selalu teringat kat mereka, hatta ketika sedang lecture sekalipun.

kalau saya tak dapat bagitau, tolong bagitaukan kat cikgu2 saya yang saya sayang mereka dan berterima kasih banyak2 kat mereka. walaupun kadang2 saya jadi murid yang tak baik, tapi mereka tetap mengajar saya, berkongsi ilmu dengan saya.

kalau saya tak dapat bagitau, tolong bagitaukan kat dua kawan baik saya, Yasmeen dan Fariza yang saya sangat sayangkan mereka. saya jugak sangat berterima kasih kat mereka sebab sentiasa sabar melayani karenah saya, sudi mendengar luahan saya ketika semua orang hanya tahu mendesak dan meminta. sentiasa ada ketika saya perlukan seseorang untuk saya kongsi kegembiraan saya, ketawa saya dan sudi memujuk bila saya menangis. juga sentiasa mendoakan yang terbaik untuk saya.

kalau saya tak dapat bagitau, tolong bagitaukan kat kawan2 saya yang lain yang saya sayang mereka dan percayalah, setiap mereka ada tempat di hati saya. terima kasih sebab sudi berkawan dengan saya, sabar melayan karenah saya, sikap panas baran saya dan bersabar dengan kehendak saya yang macam2. sudi ketawa bila saya buat lawak tak pandai dan sudi membantu saya bila saya kesusahan.

kalau saya tak dapat bagitau, tolong bagitaukan kat 'dia' yang saya suka. saya harap Allah akan bagi yang terbaik untuk dia. saya harap dia akan jumpa the best Muslimah to be his zaujah. terima kasih atas pengalaman yang singkat itu. 

may your life be blessed~

Friday, December 23, 2011

boikot je ke? lain xde?

salam~

dah lama tak meluahkan pendapat. hari ni nak luahkan sesuatu. 

perihal saudara-mara kita di Palestin. macam2 kekejaman yang berlaku kat diorang. memang teruk diorang dizalimi dan macam2 lagi. dan bila bercakap perihal peranan kita selaku saudara seIslam mereka, apa jawapan yang selalu kita dengar?

BOIKOT BARANG ISRAEL!! JANGAN MAKAN McD!! KFC PUN BOIKOT!! TERUSKAN BERDOA UNTUK SAUDARA KITA DI SANA!!

dan banyak lagi. semua bersemangat dengan harapan usaha itu tidak sia-sia.

yep, memang tak sia-sia pun. kita cuba untuk lumpuhkan ekonomi Israel, kita terus mengirim doa pada mereka sebab kita pun tahu bahawa Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.

lepastu ada yang tanya: boleh ke setakat boikot semua tu? boleh. sebab kalau ikut kisah Nabi Ibrahim a.s sewaktu baginda dibakar hidup2 dalam api, ada seekor burung ciak2 (kalau tak silap) datang berulang-alik mengangkut air dengan paruhnya yang kecil supaya dapat memadamkan api yang besar tu. ada cicak lepastu datang, memperlekehkan usahanya, tapi burung tu cakap: aku takut nanti masa hari akhirat Allah tanya apa usaha aku ketika nampak NabiNya dibakar, aku jawab tak ada, Allah akan hukum aku.

sebab tu burung tu cuba jugak. 

tapi, kita nak jadi macam burung tu ke? boleh kalau nak jadi. tapi, umat Islam ni kekuatannya setakat kecil2an ke? tak boleh usaha lebih lagi?

sedangkan membenci kemungkaran dengan hati pun dikata selemah-lemah iman. kenapa kita tak boleh jadi pemimpin Islam yang berkuasa? dengan cara itulah yang terbaiknya yang dapat mencegah kemungkaran.

macam sekarang ni, kemungkaran sana-sini berlaku. sampai bila kita nak membenci?

serupa jugak dengan kes Palestin. kenapa kita tak boleh jadi pemimpin Islam yang berkuasa supaya satu hari nanti masa kuasa itu ada kat tangan kita, kita boleh terus merdekakan Palestin dan Masjid al-Aqsa kita dengan lebih mudah?

kita boleh jadi orang yang berkuasa itu. dengan syarat kita ubah diri kita, kita baiki diri kita untuk jadi Muslim yang baik, bentuk satu Baitul Muslim yang baik, bersatu padu wujudkan Masyarakat Islam yang harmoni dan mencegah kemungkaran dan menyuruh kebaikan, tubuhkan satu Daulah Islamiyah yang kukuh dengan pemimpin Islam yang baik, seterusnya wujudkan Khilafah Islamiyah dan akhirnya mencapai tahap Ustaziatul Alam yang kita semua inginkan.

kita memang manusia biasa. iman turun naik. saya pun macam tu jugak. tapi saya kat sini nak ajak semua orang yang saya kenal, yang saya sayang, kita ubah diri kita sama2. kita belajar bersungguh-sungguh. terutamanya kawan2 yang sedang menuntut dalam bidang EKONOMI, PERUNDANGAN, SAINS SOSIAL dan sebagainya. anda SANGAT3 DIPERLUKAN dalam membangunkan semula Islam kita.

bak kata profesor Physiology saya: tak payah fikir nak kahwin dulu masa belajar ni. belajar sungguh2 dulu. umat Islam kita sekarang ni kekurangan ilmu. dah habis belajar nanti belajar pulak ilmu keibubapaan.

see? belajar sungguh2 lepastu belajar ilmu keibubapaan. barulah dalam masa yang sama kita dapat didik diri kita untuk jadi Muslim yang baik, memiliki pasangan hidup yang soleh/solehah dan seterusnya membentuk Baitul Muslim yang berjaya.

insya Allah, yakinlah yang satu hari nanti Palestin akan kembali jadi milik kita dan Islam akan tertegak semula di muka bumi ini.

lastbutnotleast: sebenarnya pendapat ni diutarakan oleh seorang rakan kat kelas. tapi sebelum dia cakap tu, saya dah terfikir dulu, cuma berani cakap belakang2 je.terima kasih kawan kerana melahirkan pendapat itu. pengajaran terakhir: suarakan pendapat anda andai yakin itu benar. umat Islam kena berani!! ^_^

Tuesday, December 20, 2011

update ringkas~

salam~

dah seminggu broadband maxis kena potong. sebab bayran tertunggak dari bulan lepas. bukan takde duit, sebaliknya takde masa nak bayar. sedangkan rumah sendiri yang beberapa langkah dari kampus tu pun dah lebih 3 minggu tak berjenguk, inikan nak menjenguk Maxis Center tu. haha~

jadi, atas permintaan seorang kawan, saya pun meng'update'lah blog ini. tapi bila dah update taktau nak buat topik apa. ada idea tapi perlukan masa yang panjang untuk ditaip dan dipublish.

sekarang dah hujung semester. cepat je. nanti tiba2 dah habis tahun 1, tiba2 dah masuk klinikal, tiba2 dah habis belajar, TIBA2 JE DAH KAHWIN!!!

haha~melampaulah tu tak sedar apa2 masa tu. tapi tulah, masa berlalu cepat sangat. dan dahtakde rasa nak riangria macam kat Tamhidi dulu lagi dah. *dahtuadahpun...

tahun baru dah nak tiba. umur pun makin bertambah, sedangkan amalan masih macam dulu. jom sama2 kita berubah =)

sekian, dah taktau nak cakap apa lagi. nanti update lagi *poyo je. macam doktor yang tengah houseman pulak sibuknya.

current mood: crush datang mengganggu fikiran. tiba2 je semua memori dengan dia *sebenarnya bertembung je* datang balik. anda, sila jaga diri baik2. tapi saya tahu Allah sentiasa menjaga hambaNya.

entah bila baru saya dapat lupakan dia yang tak ada kat depan mata ni....*sigh

Wednesday, December 7, 2011

kenapa saya xmain netball w/pun tinggi?

salam~

mood sekarang: tengah aktif main bola tampar walaupun tak reti satu apa.

sekarang saya masuk bola tampar. rasanya ni pertama kali saya main betul2 dan mewakili tempat saya belajar. sebelum ni masa sekolah wakil untuk kawad je.

saya masuk bola tampar. bagi yang tak tahu, saya tinggi lampai tau. sepatutnya saya pandai main bola jaring.

tapi saya tak pandai main bola jaring. langsung tak reti. sebab tu bila orang kata, "masuk bola jaring boleh tak?" saya terpaksa jawab, "tak reti main =("

disebabkan itu ramai yang bertanya, "kenapa tak main bola jaring?"

jadi, biar saya jawab kat sini.

dulukan, masa sekolah rendah, saya bukannya main betul2 pun. dan nama pun budak, haruslah tak tahu cikgu nak buat pemilihan ke apa kan masa tu. tapi, serius, memang tak tahu apa2 pun.

jadi, tahu2 budak2 yang main bola jaring ni semuanya budak2 yang jadi pengawas, yang rapat dengan cikgu, yang pandai, yang lawa, dalam senang kata, yang hot2 belaka.

saya? bukan pengawas, tak pandai (lepas dapat result upsr baru rasa diri ni setaraf) dan tak lawa macam diorang. saya tak hot. jadi saya tak main bola jaring.

lepastu bila masuk sekolah menengah, sebab tak reti main, orang pun prefer pilih yang dah pandai main. yelah, buat apa pilih orang yang baru nak belajar? macam gitulah lebih kurangnya.

oleh itu, sehingga kini saya tak main bola jaring. tapi saya boleh main kalau ada yang sudi ajarkan saya =)

sekian, karangan saya yang bertajuk "kenapa saya tak main bola jaring walaupun saya tinggi?".

*majulah sukan untuk fakulti pergigian =) 

p/s: doakan kami dapat buat yang terbaik untuk sufa (sukan fakulti) sabtu dan ahad nanti =D

Friday, December 2, 2011

berakhir sudah episod meng'carving' gigi

salam~

selepas dua kali jari telunjuk kiri tertoreh oleh pisau kecil tapi tajam. *tajam sangat!!

selepas lab coat yang diberi percuma oleh fakulti bertompok-tompok dengan wax merah yang cair dan menitik di atas lab coat tersebut secara tidak sengaja. *tau2 dalam poket pun boleh ada =,="

selepas keluhan demi keluhan kerana bentuk yang diidamkan tak menjadi.

selepas jeritan demi jeritan akibat jari terkena api 'spirit lamp' kerana begitu syok mencairkan wax *sampaikan dengar2nya ada orang rambutnya terbakar terkena spirit lamp tu*.

dan selepas beberapa minggu hidup bersama 8 jenis gigi yang perlu dilengkapkan demi menyediakan kami sebagai salah seorang bakal doktor gigi 5 tahun lagi *amin*.

maka pada hari ini, siaplah sudah gigi2 yang ditugaskan tersebut. inilah hasilnya.

buruk sungguh bila diambil dengan kamera handfon nokia c2..cis..haha
jangan percaya 100% kat gambar ni. indah khabar dari rupa je. haha~tapi alhamdulillah semalam tanya Dr. Hamid pasal gigi molar, beliau kata ok je. haha~terima kasih doktor. tapi, kita belum tahu lagi entah ye entah tidak ok tu. harap2 ok.

still..indah khabar dari rupa*apa2 pun, alhamdulillah
nampak tak yang warna silver tu? jari saya terluka kerana itulah. dah tu bila terluka, darahnya tak berhenti mengalir pulak. jenuhlah basuh jari bawah air mengalir tapi tak berhenti jugak. last2 berhenti kerana platelet sudah menjalankan tugas dengan baik =)

apa2 pun, tadi dah hantar gigi2 ni. sayang dan sedih pulak. alhamdulillah sempat adakan sesi bergambar sebelum gigi2 ni berpisah dengan saya. oh gigi2, sila behave apabila sudah berada dengan doktor nanti ya. saya dah ukir awak elok2, bagi awak merasa merendamkan diri dalam air panas dan kesat awak lembut2 dengan stokin hitam *yang dah tak gunalah* dan sebagainya.

maka selepas ni tak tahulah belajar apa pulak. tapi yang penting, semakin masa berlalu, semakin banyak benda baru yang kita akan belajar. doakan saya dan rakan2 dimudahkan pembelajaran serta dapat grad sama2 sebagai doktor gigi 5 tahun akan datang =)

sekian, laporan makmal pra-klinikal fakulti pergigian usim.

disediakan oleh: Dr. Nur 'Afifah Hairulazam (BDS USIM 2016) *amin banyak2 kali*

Wednesday, November 16, 2011

belajar dari adik dan angry bird

salam~

hari tu balik cuti berkesempatanlah jugak melayan Angry Bird dengan adik2. masalahnya bila main tu bukan kakaknya yang ajarkan adik, adik yang ajar kakak. adiknya yang darjah 2 pulak tu. haha~

lepastu macam2 la yang adik ajar. macam mana nak bagi 'biba' tu mati cepat, nak bagi dia laju, nak bagi dia kena sasaran dengan betul. dia jugak yang bagitau saya yang setiap burung tu ada special function sendiri.

yang hitam boleh letupkan diri sendiri, yang biru boleh jadi 3, yang putih boleh keluarkan telur yang boleh jadi bom, yang kuning jadi laju, yang merah je tak ada apa2. haha~


tapi sangat best bila main dengan adik. kita, kakak2 dan abang2 sekalian, jangan pandang rendah kat adik2 tau. diorang ni walaupun tak sama level belajar macam kita yang tengah degree, speaking English bukan main kalah mat saleh, semua2 tu, diorang pulak membaca masih merangkak, tulisan macam ayam mencakar tanah dan sebagainya, tak bermakna kita boleh perlekehkan diorang tau. adik2 ni jugaklah yang jadi cerminan abang kakak tau sebab diorang kecil dan jujur. bukan macam kita yang dewasa, nak jaga hati orang je kan sampai sanggup cakap benda yang tak betul.

kembali pada angry bird dan adik. saya memang syok main angry bird sampai dalam fikiran masa tu cuma nak markah banyak je sebab bila markah banyak dapat penuh 3 bintang. camtulah saya. sampailah terjadi babak ini:

saya: alamak, tak kenalah. 
amin (adik): meh sini min buatkan. min ada cagha dia (dia pelat R. haha..sangat comel)

amin pun mainkan. satu 'biba' tumbang.

saya: hah, tengok. satu je yang mati. orang nak biar dia mati banyak2 sekaligus, barulah boleh dapat markah     banyak.
amin: ipah, bukan markah banyak yang kita nak. kita nak semua tu mati je.

ok, terdiam sekejap masa tu. 

terdiam sebab adik bercakap dengan ikhlas. sangat related dengan life saya sebagai student.

hari tu result midsem Oral Biology dah keluar. alhamdulillah dapat markah baik. tapi lepastu berfikir balik.

"apa niat aku belajar sebenarnya? nak markah banyak ke nak ilmu?"

kan? adik tak kisah pun markah angry bird tak banyak asalkan goal dia: semua 'biba' mati tercapai.

saya? kisahkan markah sebab takut kena repeat paper dan sebagainya tapi saya tak perasan pun goal saya: dapat ilmu tercapai atau tidak.

lebih2 lagi mardhatillah. saya dapat markah banyak tapi Allah redha tak?

*refleksi diri. harap2 Allah redha.

subhanallah. alhamdulillah. banyak ibrah rupanya dari seorang kanak2 kecil dan game yang kalau tengok luaran macam tak ada apa2. alhamdulillah. 

sekeliling kita ada banyak sangat pengajaran. dunia ini kelas. kita pelajarnya dan akan belajar sampai bila2 selagi nafas belum berhenti. selagi ada masa, jom cari ilmu dan perbanyakkan amal semoga dapat keredhaanNya.

bak kata ustaz Pahrol: jom jadi Muslim banyak fikir dan banyak zikir =)

lastbutnotleast: sedikit perkongsian. share dari facebook.

link

Sunday, November 13, 2011

message undelivered

typing something. backspace.backspace. 


"back"

"do you want to save this message?"

"no"

"the message is not been saved!"

amboi nokia ni. nak marah pulak.


it is really hurt when you keep something from someone. you want that person to know it but you are afraid of the consequence.

sabar, pah. sabar. tak lama dah pun.

tapi rasa sangat terganggu kot. my message won't be delivered but i hope my prayer reach you. amin =)








p/s: mesti sangat tak fahamkan? tak payah fahamkan pun. hehe~saje nak luahkan perasaan yang tengah terganggu.

"people need their words to be listened, same as they need food to keep themself alive."

Friday, November 11, 2011

beberapa tabiat buruk saya~

salam~

ni bukan tabiat buruk yang pelik2 tau.ok,mungkin pelik sikit. saja nak share supaya kita boleh berkenalan. haha~

tabiat buruk pertama: 

bila cuti je kan, handphone mesti hilang entah ke mana. kadang2 tu sampai mati sebab tak bercaj. yelah, kadang2 adik2 suka main game ular dalam handphone tu jadi lepas dah main tu diorang mana kisah handphone tu letak mana. tak tahulah macam mana boleh ada tabiat ignore terhadap handphone ni. lagi2 mungkin sebab bila cuti tak payah nak set alarm (haha!!).lepastu saya tahu bukan semua orang nak contact pun. sebab tu prefer online facebook lama2 sebagai medium komunikasi. saya pun bukan hot sampai setiap saat nak kena berkepit dengan handphone. selalu akan cari balik handphone tu bila tiba2 dengar bunyi mesej lepastu mulalah aktiviti menyelongkar di celah bilik yang dah macam tongkang pecah setiap kali cuti tu. hehe~teruk betul =,="

tabiat buruk kedua:

tak kisahlah bila2. kalau dah bukak facebook, saya suka bukak lama2 tapi biarkan je depan laptop tu tak ada orang. ataupun adik pakai buat main game kat Mozilla Firefox (saya pakai Google Chrome). jadi, memang selalu sangatlah terjadi orang tegur kat chat tak dilayan oleh saya kerana saya tinggalkan laptop camtu je. lagipun selepas 15 minit laptop akan automatik jadi mode 'sleep' dan Internet pun akan terminate. lepastu bila bangunkan dia balik, refresh, hambik kau. beberapa notification pun appear. orang yang tegur kat chat pun dah jadi offline. haha~takleh nak buat apa. saya pun pelik kenapa saya mesti amalkan sikap tinggalkan facebook tak bertuan selepas login.

jadi, banyak2 minta maaf kepada semua yang mesej saya masa cuti tapi lambat berbalas, yang tegur saya kat facebook tapi tak berlayan. semuanya ialah kerana ini tabiat saya. handphone ni pernah je satu masa dulu sangat malas nak bawa ke mana2 sampai kena tegur, "dah ada handphone tu bawak la. pergi tinggal tu buat apa?" hihi~

once again, SORRY !!!(sambil tunduk kepala banyak kali) tak boleh janji tak buat lagi sebab saya memang camtu. mungkin kalau handphone tu dah upgrade sikit saya takkan berenggang dengan dia lagi dah. hehe  =)

Tuesday, November 8, 2011

projek mencari gigi

salam~

penting untuk anda semua baca. cepat!! ingat senang ke nak dapat info tentang kesihatan pergigian ni? fakta mengatakan ramai orang takut nak jumpa dentist. jadi, sila baca perlahan2.






ok, tadi dah pergi klinik pergigian Bandar Tun Razak. saja je tanya kat akak kat kaunter tu.


saya: assalamu'alaikum. saya dental student dari USIM. nak tanya, boleh tak saya nak mintak gigi2 yang dah
        dicabut kat sini, simpankan untuk saya?
akak kaunter (AK): waalaikumsalam. oh..boleh tu boleh tapi sekarang ni patient tak ramai dan banyak jugak
              student yang dah letak botol2 diorang kat sini. diorang pun nak kumpul gigi2 yang extracted jugak.
saya: oh, tapi saya boleh letak jugak kat sini, kan? saya nak letak kat sini untuk setahun
AK: boleh2..
saya: ada prosedur apa2 ke kalau nak mintak gigi kat sini? kena bayar ke, buat surat ke...
AK: takde. just masa awak bagi botol tu, tulis nama, contact number n apa2 yg penting je la.
saya: oh,kalau camtu terima kasih bebanyak ea.
AK: sama2.

ok, satu klinik dah settle. masalahnya sekarang ni, kemungkinan untuk aku dapat gigi banyak tu adalah mustahil. so,kena ada back-up. kena ada back-up..kena ada back-up...

sekarang dah listkan semua klinik gigi yang terdekat dengan rumah. meaning, klinik area Sg. Besi, Sri Petaling, Bandar Sri Permaisuri, Serdang mungkin boleh masuk tapi kena bayar tol jadi KIV dulu dan yang seumpama dengannya saya dah cop awal2. tak boleh pergi area Ampang sebab situ mesti Farah Husna dengan Zharif dah cop. pastu tak boleh gak pergi klinik area Kajang pasal situ mesti area2 Khaliesah dengan Nazrin. walaupun dua tempat tu boleh diconsider untuk masuk list. oh ya! mungkin area Bandar Tun Hussein Onn, Cheras Perdana boleh masuk jugak.

antara yang dah dilistkan:


  1. Klinik Pergigian Bandar Tun Razak
  2. Klinik Pergigian Noris, Bandar Tasik Selatan
  3. Klinik Pergigian Sungai Besi
  4. Klinik Pergigian Rosni Adam
  5. Klinik Pergigian U Smile
  6. Klinik Pergigian Lau

cukuplah dulu kot. sebab ada certain klinik dia pesen (gaya cakap macam orang pahang pulak) lepas dah cabut gigi pesakit, gigi tu dipulangkan kepada pesakit tu balik. tak tahulah kot kalau disimpan boleh bertukar jadi seringgit ke apa (haish, khurafat la percaya benda macam tu). tapi, harap2 boleh berbincang dengan klinik tu sebab daripada buang gigi tu baiklah bagi kat saya dan semua dental student seluruh Malaysia yang nak belajar ni. hihi~


esok nak sambung mencari lagi. yang penting dapat letak kat beberapa klinik dulu. tak kisahlah dapat banyak mana. mungkin dari masa ke semasa akan ditambah jumlah botol tu.

nama je cuti tapi banyak benda kena buat. huhu~ini baru starting. takpelah. Allah tahu saya mampu sebab tu Dia bagi task ni. hehe~

permintaan kepada yang membaca: kalau tahu mana2 klinik gigi yang buat braces bagitahu saya sebab gigi yang dicabut kat situ lawa2 sikit. hehe~tolong2!!

p/s: haha!! sebenarnya saya yang nak info pasal klinik gigi terdekat tu. nak search dah tak larat dah.

Monday, November 7, 2011

kisah handphone baru~

salam~

umum mengetahui bahawasanya biasiswa kami tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam@JPA (bukan jabatan poket ayah mahupun abang sayang) telah pun selamat dimasukkan ke akaun kami.

makanya, sesi kokurikulum minggu lalu, bertempat di Endah Parade, Sri Petaling (beberapa kali pusingan tayar dari rumah tercinta),majoriti budak dah mula terjenguk-jenguk ke kotak kaca setiap kali melalui kedai handphone. maklumlah, duit berkepuk. tapi, (amaran keras: TAPI) kitorang bukannya mencari henfun kerana nak kelihatan haptudet ke hape sebab kami tertarik dengan kemudahan yang ada di beberapa smart phone yang memudahkan pembelajaran, contohnya: ebook, dictionary dan ada certain yang boleh masukkan slide lecture. oh, ya. tak dilupakan al-Qur'an. gitulah ceritanya.

tapi saya cerewet kisah nak beli handphone ni. sebab kita pun nak pakai telefon tu kalau boleh biarlah lama sikit,kan.at least boleh bertahan sampai kahwin la sebab nanti kahwin ingat nak mintak hantaran handphone (HAHA!!). jadi, saya sangat2 harap yang handphone yang saya nak beli tu nanti tak manja, sikit2 nak rosak. kalau dah asyik nak rosak pasnih baik saya pakai telefon awam je. 

antara ciri2 handphone yang saya nak:

1) taknak yang touch screen. yang sikit2 touch screen akan dipertimbangkan (contohnya nokia C3 touch and type n nokia X3 touch n type). bukan apa,pernah tengok kawan punya iphone hang. jadi, sangat takut kalau perkara yang sama terjadi.

2) taknak keypad yang jenis QWERTY tu. ala, yang macam blackberry tu la.saya tak tahu kenapa tapi sejak awal2 blackberry keluar lagi, saya dah macam ada "bzz..bzz..bzz" rasa takde chemistry dengan phone jenis tu. tapi tak tipulah kalau cakap yang saya pernah berangan nak beli nokia C3 dulu *ahaks*. sebab tiba2 rasa handphone macam tu, dahlah keypad kecik, dibuat ea tertekan ke huruf lain, tak ke dah membuang masa. lepastu rasa macam gemuk sangat je la handphone jenis camtu. tak tau nak simpan camner.

3) nak yang memang sesuai untuk peminat muzik cam saya. kawan cakap nokia X series memang sesuai untuk muzik. dulu berangan nak beli ExpressMusic tapi nak buat camner en. bukan ada duit pun. jadi, sangat berharap dapat handphone jenis camni. saya suka dengar lagu bila study sebab tak mengantuk. masalahnya sekarang ni tiap kali nak study terpaksa bukak laptop,dengar dari situ ataupun nyanyi sendiri. kalau suara tu sedap tak apalah jugak tapi... =,="

4) nak yang boleh connect to Internet. haha~kalau boleh hapdet blog pun lagi bagus *err..ada ke?* tak kisahlah. dapat online facebook dari situ pun boleh. tak kisah sesangat. tapi ciri2 ni macam terpaksa dibuang je sebab bila dah asyik online tu karang mesti tak study punya *double =,="

5) harga kalau boleh biar yang berpada la. tetiba je nak yang murah padahal nak yang specification bagus2. takde, saya kan tengah belajar lagi. takde keja ke apa nak pergi sambar handphone mahal2 sedangkan parent pun pakai yang biasa2 je.

6) last but not least, kalau ada ciri2 pembelajaran yang macam saya mention kat atas tu lagi best. (dictionary, slide, ebook n al-Qur'an)

so, ada sesiapa yang tahu tak handphone jenis apa yang sesuai kat saya? hari tu survey dengan kawan, dia cakap nokia C3 touch n type tu bagus. comel gak bila dah tengok hari tu. pastu bila review kat youtube, terasa macam "ala...cam tak best je" haha~ingat nak beli X2 touch n type tu. agak2 ok tak? siapa2 yang pakai telefon jenis ni tolong bagitau saya pro n cons dia. kalau nak recommend yang lagi ok pun boleh. hehe~asalkan menepati ciri2 di atas.

p/s: tetiba tersedar. di saat orang lain begitu semangat menggunakan handphone touch screen atau keypad QWERTY, saya masih lagi nak stick dengan handphone yang keypadnya err..apa eh...ala..yang nombor sekali dengan huruf tu la. haha~kuno pulak rasa =P

Thursday, November 3, 2011

4 benda yang saya nak

salam~

1) saya nak belajar bersungguh-sungguh dan menggenggan segulung ijazah sarjana muda pembedahan pergigian dalam masa 5 tahun dengan keredhaan ibu bapa dan Allah =)

2) saya nak rawat orang2 yang perlukan rawatan dengan segera dan tak kenakan bayaran kepada mereka sebab salah satu impian saya ialah menjejakkan kaki ke Palestin dan bantu saudara saya di sana.

3) saya nak kahwin awal *wink wink* dengan harapan kalau saya dapat kahwin awal, ada orang boleh tengok2kan saya bila jauh dari famili. tapi saya tahu Allah sentiasa menjaga saya =)

4) saya nak jadi orang yang baik dan bermanfaat kepada ummah. saya nak sayang semua orang yang saya kenal dan saya sayang. (err)

p/s: tiba2 rasa macam kalau kahwin awal mesti masa tu rasa macam kena paksa kahwin. harap2 dapat kahwin dengan orang yang baik dan memimpin saya menuju redhaNya. oh, cik abang zaujku, di manakah anda?

Sunday, October 30, 2011

umur berapa gigi kekal tumbuh?

salam~

mode: sedang mengulangkaji dental anatomy. salah satunya berkenaan umur berapa gigi kekal tumbuh menggantikan gigi susu.

sumber: uncle google



bahagian atas:

gigi depan: 7-8 tahun
gigi sebelah gigi depan: 8-9 tahun
gigi taring: 11-12 tahun
gigi pertama sebelum geraham (premolar): 10-11 tahun
gigi kedua sebelum geraham (premolar): 10-12 tahun
gigi geraham pertama: 6-7 tahun
gigi geraham kedua: 12-13 tahun
gigi bongsu: 17-21 tahun

bahagian bawah:

gigi depan: 6-7 tahun
gigi sebelah gigi depan: 7-8 tahun
gigi taring: 9-10 tahun
gigi pertama sebelum geraham (premolar): 10-12 tahun
gigi kedua sebelum geraham (premolar): 11-12 tahun
gigi geraham pertama: 6-7 tahun
gigi geraham kedua: 11-13 tahun
gigi bongsu: 17-21 tahun


sumber: illustrated dental embryology, histology and anatomy (3rd edition), published by Elsevier 


penting untuk tahu sebab zaman sekarang ni banyak budak kecik yang baru kat tadika, darjah 1 tapi dah kena cabut gigi. lepastu tunggu punya tunggu tak tumbuh2. semuanya sebab inilah. setiap gigi ada masanya untuk tumbuh. lepastu, kalau gigi tu dicabut awal, dibimbangi gigi yang kat belakang akan bergerak ke depan. bila bergerak ke depan, nanti gigi yang tumbuh lambat tu akan tumbuh kat belakang. nanti susunan gigi jadi tak teratur. last2? bila dah besar terpaksa pakai braces.

jadi, lepas ni bolehlah check gigi tertentu tu dah tumbuh ke belum. oh, ya. gigi bongsu tak semua orang ada tau terutamanya kita ni orang Asia sebab mulut kita kecik, tak muat gigi tu nak tumbuh pun. kalau tak tumbuh takde apa2 pun sebenarnya tapi kalau rasa sakit, lebih baik pergi rujuk ke doktor gigi yang terdekat.

sekian, terima kasih =)

"take care of your teeth before others"

sumber: aunty google

Friday, October 28, 2011

saya suka wali band~

saya suka wali band.


sebab lirik lagunya walaupun berunsurkan cinta tapi majoritinya cinta yang halal.


macam lagu Baik-Baik Sayang, Doaku untukmu Sayang. juga suka dia sebab lagu Taubat Maksiat, selawat, Kekasih Halal (err...betul ke tajuknya ni?)


best.


ok, malas nak cakap dah. sebab sebenarnya sekarang tengah dok menghafal anatomy. minggu depan mid sem exam.


nah, saya bagi satu lagu.



sekian, terima kasih.

mood: tiba2 rasa nak kahwin cepat. *cakapbanyakkalinanticukup40betul2jadibarureticuakpadanmuka*

Monday, October 24, 2011

IT'S TIME FOR US TO CHANGE

salam~

bunyi tajuk macam serius. memang serius. sebab sekarang ni umat Islam kita sudah makin tenat.

tenat sebab baaaaaaaaaaaaaannnnnnnnyyyyyyaaaakkkkk sangat penyakit yang dah berjangkit dengan kita. dulu umat Islam tak sakit teruk macam ni. sebab bila sakit semua orang pergi rujuk pada Pengubat yang satu dan penawarnya.

yakni Allah dan penyelesaian melalui al-Qur'an. tapi sekarang dah tak lagi.

zina-buang bayi-bunuh-membunuh-rogol-sumbang mahram-gay-lesbian-pengkid-hiburan melampau-dadah-pendedahan aurat-fesyen berlebihan-pergaulan tanpa batasan lelaki perempuan ajnabi-media-teknologi-dll

banyak sangat. sampai tak tersenarai kat sini. yang penting kita semua tahu bahawa zaman kita sekarang ni dah kembali ke zaman Jahiliyah dulu. Islam sekadar pada nama, pada IC, cuma ingat Islam hanya ketika puasa, raya, nikah cerai, solat wajib bagi sesetengah orang hanya solat Jumaat dan solat sunat raya. sedihnya..

na'uzubillahi min zalik. kita tak tahu mungkin satu hari nanti kita pulak yang jadi macam tu. tapi kita sangat2 mohon supaya kita dijauhkan dari terjatuh ke perangkap syaitan yang direjam.

habis? kena buat apa sekarang?

it's time for us to change. change yourself, your family, your friends, your colleague, your community and unite. 

umat Islam pernah disegani satu masa dulu. kenapa sekarang kita tak macam tu? 

everything start from ourselves. those are the steps that we should follow in order to put Islam on the highest place.

-individu Muslim-baitul Muslim-masyarakat Muslim-kerajaan Muslim-daulah Muslim-empayar-ustazi'atul alam-

semuanya bermula dengan diri kita. kita kena bentuk diri kita jadi seorang individu Muslim yang baik, mengajak pada kebaikan dan mencegah kemungkaran, berilmu dan berakhlak mulia. insya Allah semua orang boleh. tak kira kita siapa. budak SMKA ke, budak sekolah biasa ke, budak maktab ke, selagi mana kita bergelar Muslim, kita boleh berubah jadi seorang individu Muslim yang baik. tak kiralah macam mana masa lalu kita sekalipun sebab Allah never judges someone based on their past. leave the past behind and start a new life following His guidance. 

so? ini bukan lagi saatnya untuk kita sekadar membenci dalam hati. kita kena buat jugak sesuatu supaya keadaan tenat ni takkan lebih melarat. ini semua untuk masa depan kita, masa depan anak-anak kita dan generasi akan datang. kita semua mengharapkan saat kita mati kelak, kita ada anak-anak soleh yang boleh doakan kita. tapi semua tu mesti (bukan mesti, WAJIB) dimulakan dari diri kita mulai sekarang sebab siapa diri kita sekarang menentukan bagaimana kita dan generasi kita akan datang.

wallahua'lam.

Friday, October 21, 2011

sakit itu penghapus dosa~

salam~

hari ni rasa sakit sangat. memang tengah sakit pun sebenarnya. bukan sakit hati sebab hati memang dah lama sakit. yelah, ada seinci hati tu ada orang dah curi pastu pergi bawak lari. *mengarut*

sebenarnya hari ni sakit yang selalu rasa sakit tu. sakit yang bulan-bulan tu la. susah betul. haha~terus straight to the point. sebenarnya kalau boleh nak aje mintak mc tapi lepas tu rasa macam, mengadalah. sebelum ni tak payah cuti pun takpe. apasal kali ni nak pulak? =="

lepastu hari ni rasa lagi sakit sebab sangat sibuk uruskan duit2. duit untuk beli jajan family day, duit gambar dan duit kelas. kawan2 lain masa self study dapat baca buku saya sibuk kira duit, sibuk mintak duit. duh.. memang makin bertambahlah rasa sakit tu. asyik tertunduk je tahan sakit =(

kadang2 pernah jugak terfikir, orang kata sakit tu 1/10 daripada sakit bersalin. wallahua'lam. macam ni je pun dah rasa menggigil, sentuh benda sejuk sikit pun tak boleh, pinggang rasa macam tak dapat tampung kesakitan tu, minum air pun kena pilih yang suam2 je. apatah lagi kalau masa mengandung dan bersalin nanti. huhu~

tapi ada orang pernah sampaikan kat saya, bahawa sakit itu penghapus dosa-dosa kecil. jadi, apalah salahnya  rasa sakit macam ni sebulan sekali sebab penghujungnya akan membuatkan kita muhasabah semula diri kita. untunglah kita masih dapat rasa sakit dan sedar bahawa ini salah satu ujian yang Allah bagi kat kita supaya kita kembalikan perhatian kita yang terlalai dari mengingatiNya. kalau tak rasa sakit? mungkin kita akan terus hanyut, mungkin kita akan terus buat dosa kita dan na'uzubillah, kita mungkin akan terus lalai dari mengingatiNya.

                   

jadi, jangan susah hati atau bersedih. Allah takkan bagi kita sakit saja2. kalau nak compare dengan apa yang Nabi Ayub rasa, jauh sangat. Nabi Ayub sakit lagi dahsyat tapi sikit pun tak lupa Allah. jadi, kita muhasabah diri kita sama2 =)


Sunday, October 9, 2011

bila pandang semula ke belakang~

salam~

malam ni tengah sibuk dengan katil yang serabut dan kerja2 yang masih terbengkalai tapi nak jugak tulis entri baru. hehe~

semalam termenung balik bila terkenang kisah masa sekolah rendah, sekolah menengah dan tamhidi. banyak sangat suka dan duka sampaikan semuanya masih terasa sampai hari ini.

saya bukannya lahir dalam keluarga yang senang tapi alhamdulillah tidaklah hidup sangat susah. masa sekolah rendah, sekolah dekat je dengan rumah. tapi paling teringat masa darjah 6. waktu tu ayah sedang dalam proses melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. disebabkan itu, saya kena 'tuang' tuisyen untuk beberapa bulan. ayah pergi berkursus dan hanya berjumpa masa hujung minggu. lepastu selalu kena buat latihan sebab masa ni saya terdidik dengan kata2 " ipah kena dapat 5A" serius. sebelum ni saya tak pernah target apa2 dan tak terfikir pun nak sambung sekolah menengah nanti aliran apa.

masuk sekolah menengah, banyak lagi cabaran yang saya hadapi. dengan adik beradik yang ramai, kewangan yang cukup2 makan. nak mohon biasiswa tak boleh walaupun tanggungan ayah ramai sebab cikgu2 tengok gaji pokok. hakikatnya hidup kat kuala lumpur ni kosnya tinggi. mak tak bekerja lepastu gaji ayah bukannya dapat penuh pun. percaya atau tak, di saat kawan2 lain jawab kertas matematik masa final exam tingkatan 1 guna kalkulator 350, saya congak atas kertas je. bila dah terdesak baru saya bisik2 kat kawan cakap nak pinjam kalkulator sekejap. kadang2 saya terpaksa pinjam kalkulator kakak tapi tak boleh selalu sebab kakak lagi banyak nak pakai. dia ambik science stream, nak kira add math lagi, fizik lagi, kimia lagi, math lagi. naik tingkatan 2 baru saya merasa pakai kalkulator sendiri. semuanya sebab saya fikir, ada kepentingan lain yang perlu ayah saya utamakan. 

lepas pmr, saya dapat tawaran untuk ke SBPI Temerloh tapi saya tak pergi sebab jauh di samping kewangan masa tu pun belum cukup stabil. saya syukur sangat sebab masa lepas pmr tu dapat duit hadiah rm 200 dan rm 100 dari beberapa pihak. hajat di hati nak buat beli buku rujukan (fizik, kimia, biologi) tapi tak dapat sebab ada keutamaan lain. jadi, saya bergantung pada budi baik kawan2 untuk pinjam buku rujukan diorang. saya pinjam buku seorang kawan masa dia tak pakai lepastu buat nota sendiri cepat2 sebab takut dia nak guna jugak. kadang2 pergi library, tengok buku rujukan kat situ. tapi jarang pergi sebab penat kot. alhamdulillah, naik tingkatan 5, ada seorang kawan ni sudi pinjamkan buku2 rujukan kakak dia yang SPM tahun sebelum tu. dia pun dah ada buku rujukan sendiri. syukur sangat2. serius, buku rujukan sangat penting sebab buku teks bukannya cerita semua benda. lagi2 subjek fizik dan kimia. 

masuk tamhidi, alhamdulillah kewangan keluarga bolehlah dikatakan ok. tapi tetap ada pasang surutnya. saya pun dapat elaun dari KPTM jadi sedikit sebanyak ringanlah sikit beban ayah saya (walaupun sebenarnya tak cukup jugak) tapi at least biar ada daripada tak ada apa2. bila dah masuk tamhidi ni cabarannya lain sikit. kalau tak kuat, memanglah susah nak survive. tapi tamhidi sangat seronok sampaikan masalah yang rasa tu seolah2 tak membebankan. alhamdulillah. Allah mudahkan segala urusan.

sekarang dah berpijak di bumi nyata sebagai pelajar sarjana muda. bila pandang semula ke belakang, macam2 yang dah dilalui. betullah, jalan nak berjaya tu bukan senang dan menuntut seribu satu kekuatan, ketabahan dan penyerahan sepenuh tawakal kepada Maha Pencipta. bila kita rasa susah baru kita akan buat sehabis baik. sebab tu nak belajar tak boleh selesa2. oh, ya. siapa kata dah masuk fakulti kat pandan ni senang? subjek banyak, suhu dalam bilik kuliah dah setaraf peti sejuk, nak cari makanan kena jalan jauh2 dan macam2 lagi kalau nak sangat dihitung tapi buat apa kita anggap semua tu sebagai kesusahan? anggaplah ia sebagai cabaran dan insya Allah Dia akan sentiasa tolong kita. 

banyak lagi sebenarnya. kisah waktu darjah dua, berulang-alik dari seremban ke beranang, arwah atuk sakit masa tu, dalam masa sama mak tengah sambung belajar, ayah pulak baru bertukar tempat kerja. macam2 sebenarnya. tapi saya seronok dengan semua yang saya dah lalui. sebab nanti saya ada cerita untuk diberitahu kepada anak2 saya kelak bahawa di saat saya sedang berdiri sebagai doktor gigi ketika itu (amin), saya bukan berdiri dengan mudah sebaliknya jatuh terduduk banyak kali sehingga akhirnya saya berjaya menjadi seperti yang saya harapkan (amin) dengan berpaut erat dan kukuh pada Yang Maha Berkuasa =)

Thursday, October 6, 2011

sepinya blog ni~

salam~

blog ni sepi, kan? tapi saya bersyukur sebab masih ada yang sudi menjenguk *tunduk hormat* tanpa anda siapalah saya. jadi hari ni nak pecahkan kesunyian yang menyelubungi tu.

dari minggu lepas lagi dah draft satu entri tapi sampai sekarang tak publish2 sebab agak busy. sekarang tidur awal tapi bangun agak melampau lambat (ok, taklah melampau) lepastu balik kuliah tak nampak apa dah kecuali katil yang berbalut cadar gambar teddy bear kesayangan. 

sekarang dah start belajar betul2. sedar tak sedar dah masuk sebulan rupanya saya kat fakulti ni. sangat seronok!!! bukan nak buat anda cemburu atau timbul perasaan riak tapi sebaliknya pertama kali pulak saya rasa saya enjoy belajar sebab minat. 

setakat ni saya dah belajar pasal nama2 gigi, bentuk2 gigi, ukiran2 kat gigi yang setiap satu ada nama tersendiri, lepastu mengenali setiap jenis gigi di mana setiap satu amat berbeza dari yang lain. jadi, kalau jumpa tengah jalan kita boleh tahu gigi itu dari kedudukan mana. lepastu dah mula jugak buat praktikal mengukir gigi =)

best memang best tapi saya yakin kalau anda berada di tempat saya, kadang2 anda akan rasa macam nak lari daripada semua ni. bayangkanlah, saya seorang yang suka mengira (sikit2 je sebenarnya) tapi bila masuk dental surgery ni, dah tak ada kira mengira dah. jadi saya rasa macam otak saya senget sebelah sebab banyak input masuk (menghafal dan memahami apa yang saya belajar) tapi output tak banyak. maksud saya, kalau ada kira2 at least ada jugak output,kan? takpelah. nanti saya akan cari jalan untuk muntahkan setiap yang saya dah masuk tapi tak keluar2 ni =D

lepastu kat fakulti selalu ada aktiviti. macam hari tu, kitorang ada English Escapade. best? haha~best la tapi haruslah duit melayang banyak. duduk sini lagi2 kat kuala lumpur ni kos hidup agak tinggi. no wonder la senior pun cakap biasiswa jpa macam banyak padahal takdelah banyak mana pun. lepastu buku2 bukannya murah. ni pun sampai hari ni mana dapat lagi jpa. bergantung pada pa n ma je. tapi memang kena berjimatlah. nasib baik hari tu ada mohon duit zakat. harap2 dapat. kalau tak, kebuluranlah sebulan dua ni sebab dengar2 jpa masuk lepas raya haji nanti. insya Allah~

eh, sambung balik pasal program tadi. nanti dengarnya ada Family Day pulak, lepastu nak buat program Mentor Mentee dengan adik2 Tamhidi Pergigian (yang macam pernah cerita dekat entri sebelum ni). tapi best jugak program banyak2 ni (haha!!) release sikit tension belajar. 

apa2 pun, semoga kita semua dapat belajar elok2 dan bermanfaat kepada ummah. amin~belajar apa2 pun sama je. tak ada beza pun. anda mungkin susah belajar bahagian situ, saya pun ada kesukaran juga di sini. hakikatnya hidup bukan seperti yang kita impikan tapi hidup jadi bermakna bila kita manfaatkan dan syukuri nikmat yang ada dengan sebaiknya =D

p/s: nak kumpul gigi. siapa2 yang giginya dicabut atau patah sila bersihkan elok2 dengan dettol dan sebagainya lepastu bagi kat saya, ea? haha~tak kisahlah gigi taring ke, gigi depan ke, gigi geraham ke. urgent2. nanti insya Allah tahun 2 nanti nak pakai =D

Friday, September 23, 2011

rasa nak jerit~

salam~

making intense research by browsing someone's facebook and finally get know about him. *ketuk kepala laju2*

he is fine there eventhough he still don't get used with the environment. but i know he will be okay. 

haha!! suddenly i felt like, "perlu ke kau tulis entri camni?"

just to inform and express my feeling. hehe~yasmeen and fariza are having their explorace now and several minutes ago, a medical student (boy) gave salam in front of our door. does their senior made our house one of the checkpoint? ==" luckily no one was at hall at that time. and luckily i canceled my intention to watch teevee.

back to the topic. i pray the best for him eventhough i know his mother always pray for him and her prayer will reach him without any barrier. i am glad hearing that you are fine there. take good care of yourself. may Allah bless you =)

*sangat penat. rasa nak terus tidur je. esok nak revise. rasa macam bukan dental student je. orang kata belajar dental/medic ni takde masa sangat nak rehat. haha~doakan saya tak malas2 tau.

Sunday, September 18, 2011

betty~p-tall~hyper~kakpah~'afifah

salam~

those are my nicknames since my primary school and it changes as i moved to another school. 

i have various nicknames. haha~and i don't clear on why they call me actually, except some.

BETTY. during primary school's time, my classmates called me with Betty. are you familiar with that name? maybe yes if you watch Yo Soy Betty La Fea that was shown on tv at that time. i was the fan of that drama, a telenovela from Mexico. when my classmates got knew that i love that show, they started calling me with that name until the last day of we being a standard six student.

next is P-TALL. this is my nickname when i entered SMKA Pedas. in our batch at that time, we have 3 Afifah and they have to call us full with our father's name or full name to prevent us from being confuse. for example, Afifah Azam, Afifah Norman and Afifah Liyana. so, when i was in form 2, they decided to call me with new nickname which is P-Tall. P stands for Pipah actually and Tall because i am one of the tallest student besides 2 other my friends in our batch. luckily, boys didn't called me with that name at that time, but i guess maybe some of them know about it. today, i still being called by that name by certain of my friends, especially those who know it already.

when i moved to Maahad, i become a very talkative person. i don't know why actually. maybe because it was a new environment and i think i should start making new friends or else  i can't survive. yes, friends is one of the important thing that you should have. so, i became a very 'ramah-tamah-punya-orang' and alhamdulillah, i manage to make friends with them. because i am soooo talkative,love to talk all time except during sleeping, so they call me HYPER, from the word 'hyperactive'. i admit, maybe at that time i was quite active. haha~active in talking only. ngeh3. until today, they still call me with that name. but only by certain people.

next is KAKPAH, which is still being called by some of my friends today. when i was in tamhidi, initially they call me 'Afifah. and the idea to call me Kakpah was from my housmates actually. this is because i am tall and they said i have the sense of "kekakakan". haha~and then it spreads among my female classmates and suddenly one of my male classmates got knew about it and he started calling me Kakpah. so, when he initiated that nicknames among my male classmates, other boys also call me kakpah. when is it i become your sister eh? haha~in conclusion, that is my nickname until now.

so, not many people call me Afifah actually. some call me Fifah, Pah and my family call me with Ipah. even my six brothers and sisters don't call me KakPah. sometimes only, if my parent advice them with, "panggil kakpah la. itukan kakak tu," but you know, it is their habit to not call me with kakak. and i don't mind.

however, i really appreciate if any people that know me call me 'Afifah. have you heard that name is a du'a? meaning, if you call a people with their name, you are praying for them actually. for example, my name is 'Afifah, that means modest, chaste (not sure actually, haha~copy paste from a website). so, it is better if you call a person with their real name. but honestly, i don't mind if you still calling me with any of my nicknames as long as you don't pray something bad for me. ahaha~don't su'u zhon, 'afifah. 

i write this entry because an incident happened last week. we as first year student had to collect seniors', lecturers' and staffs' signature. when i want to get a senior's signature, he asked my name and meaning of my name. i felt quite weird but i just answered with " nama saya 'Afifah. makna dia yang menjaga diri,". as he finished and handed me my paper with his signature, he said, "ha..ingat makna nama tu,". gulp. suddenly i felt like, "alamak..kenapa ea dia tanya aku macam tu?". no, suddenly i reflect myself, " alamak, mesti aku ada buat perangai pelik2 sampai bila dia tahu nama aku, dia suruh aku ingat maksud nama tu supaya aku jadi sama macam maksud nama yang ayah aku bagi masa aku lahir dulu,". huhu~

thanks actually for reminding me with my name. simple and very near to me, but sometimes i don't realise it. name reflects ourselves. that's why our Prophet Muhammad (peace be upon him) once changed a man's name because it brings bad meaning. 

so, what is your preference now? i don't mind if you call me kakpah, or p-tall or Hyper. but I strongly prevent you from calling me betty. if you want to call with better pronounciation, maybe you can call me KokPoh. haha!! sspecial for my Kelantanese friends. i don't mind either.

*be proud with your name =)*