Tuesday, August 30, 2011

raya tahun ini~

salam~

pagi2 lagi saya telah dikejutkan oleh anak saya yang berusia 5 tahun. semangat betul dia sebab dia tahu hari ni dah raya dan dia yang baru belajar berpuasa tahun ni seronok sebab bila raya tak payah puasa dah. ala, itupun dia baru belajar puasa separuh hari. takpe ye along, tahun depan belajar puasa sampai Asar pulak =)

tapi tahun ni saya dan suami telah bersepakat untuk tidak pulang ke kampung  kerana tak banyak cuti. yelah, kampung pun jauh. takpelah. insya Allah raya haji nanti kitorang apply cuti banyak2. dapat balik kampung lama2. jadi, selepas sesi memohon maaf sesama kami suami isteri, kami pun bergerak ke masjid yang berdekatan untuk solat sunat aidilfitri. oh, ya. tahun ni tema warna ialah biru. ada sesiapa nak tuju lagu 'sepasang kurung biru' kat saya? hehe~








































CUKUP!!!!!!





dahsyat betul angan2. haha~itu hanyalah mimpi dan berkemungkinan akan terjadi berbelas tahun akan datang (berharap tu). ala, lambatnya. haha~tahun ni saya dan keluarga raya kat KL je. tapi saya bersyukur sebab semua orang sihat dan  ada untuk beraya bersama. kecuali seorang adik saya. semalam dia demam tapi alhamdulillah, hari ni dah kebah. 

kat kampung nenek tak ada sebab nenek beraya kat rumah mak long kat johor. jadi, walaupun kami sembahyang raya dekat surau sebelah rumah nenek, still rasa macam "tak bestnya raya macam ni,". lepastu raya kat rumah kawan ayah. syukur walaupun dah besar (err..) diorang bagi jugak saya duit raya. isk3.terharunya. haha~ala,tahun ni saya dapat duit raya tahun akan datang saya dah kerja nanti insya Allah saya pulak menghulur duit =D

sekarang dah balik rumah. malam nanti insya Allah nak ziarah pakcik yang duduk kat kajang. ingatkan dia dan famili dah balik johor, rupanya tak balik lagi. yes, dapatlah jumpa sepupu dan harap2 dapat duit raya (haha~sempat lagi simpan hasrat)

selamat hari raya~maaf zahir batin~semoga bermulanya Syawal ini kita 'lahir' sebagai yang baru setelah berlalunya bulan latihan Ramadhan =)

Monday, August 29, 2011

maaf zahir batin~

salam~

(kat sini nak pakai 'aku'...hehe~)

selalunya orang minta maaf masa hari raya. bagi aku, walaupun orang ramai mungkin menganggap ini satu tradisi, tapi aku lebih suka kalau kita selitkan niat betul2 minta maaf dengan orang itu supaya terhapus kesalahan kita sesama manusia.

err...nak mula dengan siapa eh? dengan famili kena private sebab nanti ada sesi menangis sekali. selalunya aku tahan air mata tu tapi sebak sangat kot. lagi2 masa salam dengan mak ayah. sob3. sebak bila mak ayah menuturkan ayat "mak minta maaf.." huk3..

oklah, aku nak mula dengan kaum kerabat Dentistry 2 dulu. kepada semua budak perempuan Dentistry 2 yang comel dan lawa dan cun serta lemah lembut dan penuh keayuannya, aku nak minta maaf banyak2 sebab aku sedar, aku selalu terlebih2 bila bergurau dengan korang, bila bercakap pun ada masa pakai melaser je dan ada jugak perbuatan aku yang buatkan korang terasa hati dengan aku. aku minta maaf sangat2. aku menyesal dengan apa yang aku buat dan aku harap sangat kesilapan dulu tak berulang lagi. sebab aku sayang persahabatan kita semua dan aku harap kekal sampai bila2.

dengan budak lelaki nak kena mintak maaf tak? *keluar tanduk* rasa macam tak payah tapi mintak je la maaf. haha~aku minta maaf kut2 la ada kata2 aku, perbuatan aku dan sebagainya buat korang kecik hati jugak, buat korang terasa dan wujud perasaan " kau kena minta maaf kat aku!!" jadi, aku minta maaf banyak2. specially dedicated kepada encik ketua, dulu aku minta maaf sebelum exam kau gelak, kan? tapi aku nak minta maaf jugak sekali lagi sebab aku tahu sepanjang aku jadi penolong kau, aku kelam kabut sikit. kau tanya aku benda, aku tanya kau balik. haha~aku tahu kau tension. lagi, aku ni suka hati je kadang tu bercakap, tak kira pun kut kau ada terasa hati ke, marah ke. so, guys, minta maaf banyak2. 0-0 ok?

lepastu, kepada housemate Intan, Ata'ain, Fayras dan Syuhada. minta maaf banyak2 sebab aku selalu terkasar dalam berbahasa dan perbuatan. thanks sebab sangat sabar dengan karenah aku yang pelbagai. aku tension, aku happy, aku rasa macam2 korang tak pernah tinggalkan aku. halalkan makan minum, syampu, sabun mandi, sabun basuh baju, ubat gigi dan sebagainya sepanjang kita serumah bersama. may Allah bless our friendship. friends forever, ok? walaupun kita dah terpisah, aku harap kita tak lost contact.

kepada semua kawan2 yang aku sayangi, aku minta maaf banyak2. terima kasih sebab berkawan dengan aku dan terima kasih sebab mencorakkan kehidupan aku dengan corak yang pelbagai. aku sangat rindu dengan setiap saat yang kita nikmati bersama. halalkan makan minum aku. halalkan setiap yang aku ambik dari korang. tapi kalau aku ada hutang dengan korang, cakap tau. insya Allah aku bayar. no worries~

kepada cikgu2, jutaan kemaafan saya pohon sebab saya sedar, sepanjang saya bergelar pelajar, ada tutur kata dan perbuatan saya menimbulkan rasa kurang senang dalam hati cikgu2. saya harap cikgu halalkan ilmu yang cikgu ajarkan kepada saya sebab keberkatan ilmu itu sangatlah saya harapkan supaya saya dapat ilmu yang bermanfaat dan dapat dimanfaatkan kepada orang lain.

kepada semua yang kenal saya, saya minta maaf banyak2. kemaafan dari anda semua sangat saya hargai =)


selamat hari raya aidilfitri. maaf zahir dan batin =)



p/s: tahun ni tak balik kampung. raya dekat kl je =(

Saturday, August 27, 2011

stalking=intense research

 "You know every single thing, but you always pretend like you know nothing."


that is how we define STALKER

but i believe it in another term


haha~salah satu kerja sambilan sepanjang cuti yang panjang. no worries. saya stalk orang yang saya punya minat mendalam je. eh, apakah? 

sungguh tak ada kerja sebenarnya. tapi adalah satu kepuasan bila kita dapat tahu sesuatu. dan aktiviti ni membuatkan saya jadi seorang pemerhati yang tajam. 

misalnya, (tak payah nak misal sangat. cerita je la macam mana kau buat kerja tu). macam ni. sebelum ni jadi silent reader je. tiba2 kena private pulak(entah2 dia ada instinct tak?). aduhai...kena cari jalan lain asalkan dapat info. ok, melalui kawan2 dapatlah jugak sikit2. dan jangan terkejut kadang2 hasil intense research kita akan dapat maklumat yang tak disangka-sangka.

oklah, nak pegi memasak. babai =)

Friday, August 26, 2011

special tribute: dentistry 2

salam~

video

wahai warga dentistry 2 sekalian termasuklah semua cikgu yang mengajar, saya amat merindui kalian semua. :'(

setiap hari bersama kalian mencoretkan satu kenangan baru buat saya. kalau saya ungkapkan perasaan saya terhadap kenangan itu, tak mungkin semuanya akan terungkap dalam sehari. 

may Allah bless~

Wednesday, August 24, 2011

tak bertelekung tak boleh solat?

salam~

saya quote ini dari wall group batch saya.

"kalau Muslimah ingin tahu sama ada pakaian yang mereka pakai menutup aurat atau tidak, cuba lihat ia boleh dipakai semasa solat tanpa bertelekung atau tidak. then cuba tanya pada diri sendiri, kalau ketika menghadap Allah yakni semasa solat aku perlu menutup aurat dengan sebaiknya, kenapa semasa waktu lain aku seolah-olah tak kisah mengenai auratku, sedangkan Allah melihatku tak kira masa."

kita selalu lihat majoriti Muslimah dalam masyarakat kita akan bertelekung setiap kali ingin menunaikan solat. selalu juga kita lihat kalau yang tak bertelekung tetapi menutup aurat dengan sebaiknya ketika bersolat ialah Muslimah berbangsa Arab dan sebagainya. tetapi, tak mustahil juga kita lihat Muslimah kita bertelekung tetapi usai solat aurat mereka masih terpampang sesuka hati.

quote itu sangat sesuai untuk kita (Muslimah sekalian) muhasabah semula diri ini. di sinilah kita perlu buka mata dan sedar semula, betapa besarnya hikmah di sebalik hukum yang Allah tetapkan untuk kita. Allah perintahkan kita supaya menutup aurat keseluruhan anggota tubuh badan kecuali wajah dan tapak tangan. samalah juga dengan aurat kita masa bersolat. bila kita dah tutup aurat dengan baik, tentu mudah untuk bersolat,kan? tak payah susah2 nak cari telekunglah, tambah lagi bagi yang bertubuh tinggi seperti saya, sukar nak cari kain telekung yang betul2 panjang dan boleh menutup kaki. kalau pakai stokin je kan senang? ;)

oleh itu, kita kena fahamkan betul2, setiap yang Allah tetapkan untuk kita itu cantik dan sistematik sekali. tapi, bila dah tutup aurat dengan baik, jangan lupa untuk jaga kebersihan. pakaian yang hendak dibawa ke solat mesti bersih dari najis. contohnya macam kat bawah ni:

alamak, kain terseret ke tanahlah. habis berdebu.

terseret ke najis tak? kalau tak, boleh je dibawak pergi bersolat. sebab dia hanya kotor, bukan najis. kalau rasa tak selesa, pakai kain lain. bawak kain telekung sahaja spare siap2. 

isy, stokin ni dah pakai sepanjang hari. lepastu macam nipis je sebab dah makin longgar.

saya lihat kawan2 saya ada yang bawa stokin lain yang dikhaskan untuk bersolat semata-mata. tebal, tak jarang, selesa dipakai dan diyakini bersih. kalau nak pakai stokin 99 sen beli dekat Giant tu pun boleh.

hehe~dah jelaskan? tak perlu bertelekung pun kita masih boleh bersolat, yang penting kena tutup aurat dengan betul2 baik (sila baca ayat ini hingga habis untuk mengelakkan kecelaruan). tapi, point yang paling penting ialah, menutup aurat itu wajib. tak kiralah apa-apa alasan sekalipun. nak tunggu seru? al-Qur'an dan hadis Rasulullah s.a.w dah beribu tahun seru kita tutup aurat dengan baik. Allah perhatikan kita setiap saat, setiap detik, bukan ketika solat je. tutup aurat bukan perlu pakai telekung pun. kalau pakai tudung bawal, shawl, pashmina hatta tudung Ariani sekalipun, kalau ianya labuh menutup dada dan tak jarang, itu pun dah cukup. pilihan terletak di tangan masing2.

" saling ingat-mengingati. andai saya tersilap, tegurlah saya dengan berhikmah kerana saya manusia biasa juga. makanan ruji saya nasihat, teguran dan doakanlah saya dapat baiki diri ini kepada yang lebih baik =D"


Monday, August 22, 2011

saya 'suka' blog ini~

salam~


semalam saya ada buat entri pasal blog2 yang saya tak suka. 


dan hari ini saya jumpa blog ini.



haha~saya suka sangat dengan blog ini sebab boleh dijadikan panduan kepada mana2 blogger yang ingin menjadikan blog mereka lebih cantik, menarik, tertarik, da booommbbb!!!


*ini versi edit*


antara beberapa ciri yang boleh dijadikan pengajaran ialah:


1) ada pop-up yang mengalu-alukan ketibaan anda.
2) ada halwa telinga yang autoplay. peminat k-pop pasti suka kerana lagu itu dari genre k-pop.
3) pilihan font yang kreatif dan unik.
4) pilihan warna yang menawan.
5) ada burung biru terbang2 sekitar blog. mungkin disediakan untuk kemudahan pembaca yang memiliki twitter.
6) suasana sepanjang melayari blog ini umpama berada di musim luruh. sejuk dan syahdu je.
7) cursor comel. siap ada tulisan pusing2 lagi.
8) widget kat bahagian kiri (apa entah namanya. saya xlayan so malas nak ambik tahu). lebih besar lagi bagus. biar pembaca tak dapat baca entri. asalkan mereka view blog kita =)
9) ejaan yang comel gitu, seiring dengan trend orang zaman sekarang yang rasa hot dengan ejaan gituw. (err...yang ni pun saya tak reti)


ada lagi ke eh? rasanya yang ni je kot. jap, iklan yang tergantung kat sebelah kanan blog tu boleh masuk sekali tak? bzzz....ada satu blog tu letak macam tu jugak. memang tertekan la bila masuk blog tu. entri best, follower pun ramai tapi serius, saya tak tahan kalau macam tu sebab saya tak dapat tengok post2 lama beliau.

p/s: sapew rasew diew nark blognyewr chomeyl gituew, boleyh klirk kart link atas tuew~ *uweekk...muntah balik almon london yang makan tadi*

p/s *2*: huhu~blog saya macam mana? =)

Sunday, August 21, 2011

blog2 yang saya tak suka

salam~

tanpa disedari hari ini sudah post 2 entri. saya tahu, dah ada blogger lain pun yang buat post ini. tapi saya nak jugak cakap sebab saya dah tak tahan!! update status kat facebook berkenaan perkara ini pun still ada jugak yang tak perasan, ea?

1) saya tak suka blog yang ada banyak sangat iklan/widget/ apa2 je lah. kartun ke, gambar artis Korea yang siap ada dialog box dengan kata2 " followlah saya =)". kalau setakat keluar, lepastu ada sign pangkah ke bolehlah terima lagi sebab lepastu memang takkan rimaslah blog itu. tapi menjadi sangat tertekanlahkan bila kita nak klik tempat lain terklik pulak kat kartun tu dan dia bawak kita ke link lain. lebih bermasalah kalau tempekan2 itu menghalang entri daripada boleh dibaca dengan selesa. oh ya!! sangat benci bila ada burung warna biru terbang2 sekitar entri tu. bila kita scroll dia ikut sekali. urghh..kalau saya boleh tembak mati burung tu, dah lama saya tembak,ok? samalah jugak dengan iklan yang serabut sampaikan kita nak tengok 'archive' blog tu pun susah.argghh!!! menyampah sangat dengan blog macam tu. ada blogger boleh je letak iklan kemas2, apasal awak tak boleh pulak? semangat sangat cari duit sampaikan terpaksa guna cara 'pembaca-terklik-link-itu-dan-saya-pun-dapat-duit'. di sini saya ingin berterus terang bahawa setakat ini saya tak pernah terfikir untuk jadikan blog ini sebagai sumber pendapatan saya. unless kalau masa tu saya dah kahwin, jadi suri rumah dan masa lapang digunakan sebagai blogging, barulah saya akan gunakan blog sebagai sumber pendapatan saya.

2) tak suka bila blog itu lambat loading atau dalam erti kata lain, blog itu sudah mencapai tahap obesiti. tahu blog obesiti macam mana? ada yang kata kalau lebih 200 KB tu, haa...blog itu sudah wajib diet. diharapkan sempena bulan Ramadhan yang mulia ini dapatlah 'kurus' sikit. bukan apa, kalau kita buat baik kepada orang, mesti dapat ganjarannya, kan? antara cara nak buat baik itu ialah dengan meringankan blog anda itu supaya ringan sikit kepala saya bila nak blogwalking. ada satu kisah, blog itu sangat femes. haruslah lebih femes dari saya sebab follower dia ramai dan entri pun best. malang sungguh, saya bukanlah penyabar sangat orangnya. disebabkan loading blog itu mengambil masa yang lama, dengan sekali klik sahaja ia sudah hilang dari pandangan. lepastu, dah tak jenguk dah blog tu lagi. biarlah best macam mana pun. mahu check berat blog? KLIK SINI. berat blog saya 126.5 KB je. hehe~maintain je slim macam tuan blog ni =)

3) blog yang ada lagu lepastu tak ada button pause atau stop. dulu2 saya letak jugak lagu kat blog ni sebab rasa macam ceria di Aidilfitri je kalau ada lagu2 ni. mula2 letak lagu Lenka, lepastu berevolusi letak lagu Westlife, lepastu letak lagu Mestica pulak. sekarang letak lagu Senyap, Sunyi, Bisu. itupun selepas saya mendapat kesedaran dengan membaca satu entri di blog berkenaan lagu di blog yang kadangkala menyebabkan pembacanya terganggu. bukan tak boleh letak lagu. tapi lebih baik pastikan ada button  play/pause. tak tahanlah kalau asyik nak kena mute jer laptop nih. lebih menyampah bila tengah blogwalking, bukak blog banyak2 kat tab2 baru, semuanya ada lagu dan mula bercampur aduk. tak ke sumbang bunyinya bila tengah dengar lagu Maher Zain tiba2 boleh pulak ada keluar lagu Bruno Mars la, Backstreet Boys la, Pitbull la. memang rasa nak tinju je la laptop ni kan. lebih membengangkan ialah bila tengah online di malam hari, di mana mak ayah adik2 sekalian dah tidur sebab esok nak kerja dan sekolah, blogwalking pastu keluar lagu secara automatik dari blog tu. memang kelam kabut macam ayamlah cari button mute kat laptop dalam gelap camtu. 

4) blog yang ada keluar pop-up lagi2 yang kerap keluar pop-upnya. keluar sekali tahan lagi. masalahnya bila dah asyik keluar dengan ayat "join kami di pesbuk" atau " timer kaseh jenguk blog ni. jgn lupe follow, ok?" memang buat sakit hatilah kan. pulak tu selalu keluar setiap kali kita beralih ke entri di muka baru atau entri yang dibuka kat tab baru. eiii......geram kau tau tak, geram? geram+sakit hati+annoying=pangkah jer la blog tu. tengok, anda jugak yang rugi. saya datang dengan hati yang terbuka nak tambah info dengan membaca blog anda, anda wujudkan perkara annoying seperti ini yang membuatkan saya tak fikir panjang untuk takkan jenguk blog anda lagi. 

err..rasanya itu sahaja. saya sampaikan kat sini bukanlah sebab blog saya adalah yang terbaik, terbest dan sebagainya. entri pun tak seberapa. tapi kalau kita tak dapat buat orang suka sangat dengan blog kita, at least buat mereka rasa selesa sudahlah,kan? perihal entri, saya pohon maaf banyak2 sebab saya sendiri masih belajar untuk menjadikan blog saya ini bermakna pada isi, bukan pada penampilan semata-mata =)

can I 'book' you?

salam~

shared this from iluvIslam.com. nice~




alamak..besar pulak tulisan. gasak ah~

=D

Saturday, August 20, 2011

menangislah di bahuku~

Firdaus- Menangislah di Bahuku

kau datang padaku seperti biasa
kusambut bahagia dengan tangan terbuka
kau balas dengan senyum seadanya 
kutahu ada sesuatu yang berbeza

kau hanya diam seribu bahasa
hanya matamu yang cuba berbicara
bahawa saat ini hatimu terluka
kau tahu ku ada di sini untukmu

cuba tak berkelip menahan tegar di hujung mata
hingga kau pun tak kuasa
berderailah air mata
dalam pelukku kau curahkan semua

menangislah
kadang manusia terlalu sombong untuk menangis
lalu untuk apakah air mata telah dicipta
bukan hanya bahagia yang ada di dunia

menangislah
di bahuku kau berikanku kepercayaan
bahawa laramu adalah haru biruku
kerna ku adalah sahabatmu
menangislah

menangislah di bahuku 
ku di sini untukmu
menangislah di bahuku
kerna ku sahabatmu
menangislah....

tengah mood swing. kepala macam tak betul. entah. air mata asyik rasa nak meleleh je. tapi kena keluarkan jugak. sebab makin banyak air mata yang kita simpan dan tak keluarkan, makin banyak toksik yang sengaja kita simpan dalam badan.

tak salah pun kalau kita menangis. lebih-lebih lagi kalau menangis sebab menyesali dosa-dosa lalu. =(

p/s: nak pinjam bahu. nak nangis je. tak nak dengar problem pun takpe. 


Thursday, August 18, 2011

malas~

salam~

dah lamanya pun aduhai saya tak update blog ini (haha~terpengaruh dengan lu tiong malam: edisi khas). bukanlah kerana kesibukan sebaliknya kekosongan minda, tak tahu nak buat enri pasal apa. 

kalau nak buat entri pasal kelebihan terawih setiap malam, ada yang kata hadis tersebut hadis dhaif. kalau nak buat entri pasal pembongkaran identiti makcik hajah sitt al-wuzara, dengarnya gaysec tersilap orang dan dah minta maaf pada individu tersebut. kalau nak buat entri kongsi resepi kuih-muih raya, belum buat barang sejenis pun lagi. hurmm...xtau nak buat entri pasal apa. buat entri tutorial cara-cara menjahit baju kurung nak? kerja saya semenjak puasa ni jahit baju raya je. =)

oleh itu entri ini ditulis dengan penuh kemalasan. dan kebosanan. yang penting blog ini ter'update'. ceh..tidakkah kamu mengetahui wahai empunya blog bahawa entri yang baik dan best akan menambahkan tarffic kamu? err...saya tahu tu. tapi sungguh, memang tak ada idea kali ni. nak upload gambar pun malas. memang tahap crazy death la, bak kata cikgu arho suatu ketika dahulu. 

baiklah, mungkin selepas mendaftar masuk ke degree nanti blog ini akan diupdate dengan entri2 yang baik. ataupun mungkin juga blog ini akan menjadi sebuah blog pergigian memandangkan saya bakal menjadi pelajar pergigian beberapa minggu lagi. jadi, boleh la share ilmu bersama =)

cadangan saya, nanti saya nak buat tutorial ataupun mungkin lebih senang kalau buat vlog tentang cara-cara menggosok gigi dengan betul, cara-cara membersihkan celah gigi menggunakan flos, cara-cara menggosok gigi bagi individu yang memakai braces dan boleh jadi bagi sekali tutorial 'berapa banyak ubat gigi yang harus digunakan oleh orang dewasa dan kanak-kanak?'. haa....berkemungkinan nanti orang akan suka sebab sekarangkan dah ramai yang buat tutorial lilit shawl la, bagaimana mahu pakai selendang ala-ala hana tajima la..btw, bercakap tentang hana tajima, teringat perbualan dengan mak hari tu.

lokasi: dalam bilik kitorang.
individu yang terlibat: kakak, saya, adik tingkatan 5, adik tingkatan 1, adik ain dan mak.
alatan: pashmina warna kelabu dan beberapa pin tudung kecil.

pashmina warna kelabu tu baru dibeli oleh adik tingkatan 1 dari kawannya. lepastu kami pun sibuk2 la nak pakai gaya itulah, gaya inilah. lepastu kami suruh mak pulak pakai pashmina tu. lalu mak pun bercerita,

"sebenarnya, dulu masa mak sekolah menengah (mak sekolah kat sebuah sekolah Arab kat Pekan, Pahang. satu sekolah dengan ayah *angkat kening banyak kali*) mak pakai tudung macam ni la."

mak pun letak kat kepala pastu mak lilit2. dah sudah, kitorang tengok,




































memang style Hana Tajima!!!!!

fuyooohhh mak....no wonder la mak tak heran langsung dengan fesyen budak2 zaman sekarang sebab rupa2nya lebih kurang 30 tahun yang lalu, mak dah apply pun fesyen ni. yalah, dulu2 zaman agogo kan mana orang pakai tudung sangat. ala...tak payah kira dulu dengan sekarang. sekarang pun dah balik ke zaman dulu. dulu kitorang kecik2 beraya pakai baju kain cotton je. tak macam orang lain, kain licin2. sekali bila dah besar dan masuk U, fesyen ni pulak yang orang suka balik. hei...ketinggalan betul korang ni. haha!!! tak baiklah berlagak. haha~

eh? tadi kata entri malas? haa...yelah2. syok pulak dah dapat menaip ni. ok la...nak tidur. esok nak sahur. jangan lupa baca niat puasa =)

Wednesday, August 10, 2011

resipi kek gula hangus~

salam~

hari Khamis minggu lepas ialah ulangtahun hari lahir saya yang ke 19. ceh..tak malu langsung nak mengaku umur berapa. eh, dah penghujung 10-an la. jadi lepas ni tak mahu cakap lagi dah umur berapa =)

selalu sangat masa hari lahir mesti ada kek, kan? saya bukanlah cucu Bill Gates sehingga begitu rajin nak pergi Secret Recipe dan beli kek yang agak mahal tapi oklah sebab rasa dia pun sedap. tapi, sebenarnya saya tak suka sangat pun kek tu. cepat muak. jadi, sempena hari lahir ini saya minta mak buatkan kek gula hangus untuk saya. tahu mak cakap apa lepas tu?

"pergilah buat kek. bahan dah sedia. buat awal, karang kuali tu nak pakai masak benda lain." apakah?

jadi, saya pun memulakan projek "gula hangus" tepat jam 12 tengahari. jadi, saya nak kongsi resipinya kat sini =) cepat, dah habis baca nanti sila ready untuk bold bahagian resipi dan copypaste pada notepad =D

bahan-bahan:

dua cawan gula biasa cap Prai (gula-gula adalah dilarang sama sekali)
dua cawan setengah tepung gandum cap Blue Key (perhatian: yang cap Sauh punya sudah naik harga)
setengah sudu makan soda bikarbonat (kalau tak ada jangan mengada nak ganti dengan aiskrim soda pulak)
tiga biji telur ayam (dibasuh terlebih dahulu, dipecah dan dibuang kulitnya ke dalam tong sampah. jangan sepah2, nanti mak marah)
satu cawan marjerin (tak kisah jenama planta ataupun pelangi)

ok, berikut merupakan langkah bendul untuk membuat kek:

1) secawan gula dimasak terlebih dahulu di atas dapur. biarkan sampai dia dah cair semuanya dan jadi warna merah. agak-agak dah cair tu, masukkan air. tapi jangan sampai melimpah. kacau hingga sebati. jangan cair sangat,ok.
2) pukul 3 biji telur tadi sampai kembang berserta dengan gula yang lagi secawan.
3) cairkan secawan marjerin.
4) masukkan tepung, marjerin dan gula yang dah masak tadi. jangan dilupakan soda bikarbonat tadi. kacau hingga sebati.
5) bila dah dicampur, akan wujud ketulan2 hasil campuran tepung, gula dengan telur tadi. jadi, pukul lagi hingga rata.
6) sekarang, pergi ambik satu baking tin atau tak payah nak bahasa orang putih sangat, pergi ambik satu loyang. sapukan marjerin kat loyang tu supaya nanti kek tak melekat bila dibakar/dikukus.
7) ambik mangkuk yang berisi adunan kek tadi. tuangkan ke dalam loyang dengan penuh kesopanan dan kesusilaan. 
8) sekarang, kek dah sedia untuk dimasak. boleh pilih sama ada nak kukus ataupun nak bakar menggunakan microwave jenama Panasonic. pandai2lah korang adjust api/suhu dia, ea?
9) setelah masak, bolehlah dihidangkan kepada keluarga dan kalau ada lebih, boleh bagi kat jiran sebelah sikit.

sekian sahaja saya berkongsi resipi. tiba2 jadi semangat nak belajar memasak sebab mak cakap kek yang saya buat menjadi (haha!! berlagak). taklah. sayakan perempuan, belajar tinggi mana pun memasak kena mahir. tapi, minta maaflah kalau resipi tu ada silap. sebenarnya ingat2 lupa ni. nanti kalau ada pembetulan saya edit balik.

selamat berpuasa!! dan selamat mencuba kepada sesiapa yang ingin mencuba resipi ini. kalau salah minta maaf banyak2 tau =)

p/s: nak belajar buat puding karamel dengan puding roti pulak =) maaf, takde gambar. tak sempat nak snap hari tu. tapi kalau snap pun takut mak cakap "apa kenanya budak ni sampai kamera dibawak masuk dapur?"

Tuesday, August 2, 2011

perempuan cantik dan lelaki kacak~

salam~

sekarang tengah online dari kampung. broadband pun dah semput cuba cari line tapi tak dapat. kesian, dia pun puasa jugak rupanya.

cuma nak bagitahu. sebab semalam balik terawih terperasan benda ini.

"sebagaimana kacaknya seorang Muslimin bila dia berkopiah, begitulah manisnya seorang Muslimah apabila dia bertudung dan menutup aurat dengan baik"

err..tak ada bawak maksud apa-apa tahu. menjadi fitrah setiap manusia ini sukakan keindahan. dan salah satu kecantikan yang kita lihat ialah apabila seorang Muslimah menutup auratnya dengan baik. 

jadi, masih mahu kata bertudung itu panas? bertudung menyekat kebebasan wanita untuk berfesyen? ingat, Allah suruh tutup aurat dengan baik dan sempurna. tak akan terseksa punyalah kalau pakai tudung tu. kalau pakai tudung tu rasa panas mesti sebab anda bertudung dengan cara yang salah. pergi lilit-lilit sampai angin tak boleh lalu, siapa suruh? huhu~

jadi, di sini ingin saya tegaskan bahawa bertudung akan menjadikan Muslimah ayu dan jelita tanpa mengira usia. =)

sekian, terima kasih. salam Ramadhan al-Mubarak. semoga Ramadhan kali ini lebih baik daripada yang lalu.

tapi nak jugak mengaku kat sini yang lelaki memang kacak bila berkopiah!! *lempang laju-laju sebab tak jaga mata. astaghfirullah*