Sunday, November 9, 2014

say NO to fake/real braces!!

Assalamu'alaikum =)

niat di hati nak update pasal trip pergi India sebab memori masih segar dan baru balik semalam. tapi tetiba havoc lak cerita pasal fake dengan real braces nih. dah lama aku perati je orang2 yang jual bendalah ni tanpa rasa bersalah siap claim diri sendiri bukan dentist tapi tahu serba sedikit pasal barang2 orthodontic ni.

hello? tahu serba sedikit je kot. pakar2 ortho ni punyalah belajar bagai nak rak sebab nak pasang braces dan bagi rawatan terbaik kat patient2 yang memerlukan rawatan braces ni tapi diorang yang jual fake dengan real braces ni senang2 je bagi orang pasang sendiri braces. itu ialah sangat tidak beretika.

fake/real braces ni dikatakan sebagai satu trend fashion which aku tak faham tang mana fashionnya. jugak sebagai lambang berharta sebab braces ni kan mahal. of course mahal, harga skill seorang orthodontist tu bukannya murah. kena analyse banyak benda supaya gigi dapat digerakkan ke posisi normal dan hasil rawatan yang baik. tu pun ada je kes yang relapse. anyway, aku tak rasa pun aku seorang yang fashionista just sebab aku pakai braces betul =P 

banyak kesusahan yang korang alami bila pakai braces, tahu? dan aku tak tahu sama ada pemakai braces palsu ni rasa ke tak apa yang aku rasa. antaranya ialah:

1) sakit toksah citer la weii. sakit setiap kali doktor ketatkan wire untuk tarik gigi. sakit setiap kali lepas follow up dengan dah dekat2 follow up sebab gigi dah bergerak ke posisi baru.

2) sakit tercucuk wire. alhamdulillah walaupun aku tak pernah dapat ulcer setakat ni tapi trauma bila kena wire tajam tu sangat mengganggu dan menyakitkan. lidah aku pernah terluka tau just sebab nak buang makanan yang lekat kat gigi belakang tapi tetiba tersangkut kat wire paling hujung tu. nak nangis rasa =(

3) makanan lekat. takat sikit2 takpe lagi masalahnya setiap ruang yang ada dia nak lekat. dan susah nak tanggal. kalau boleh setiap kali lepas makan tu nak aje aku lepak kat bilik air berus segala ruang kat gigi aku dengan interdental brush. berus gigi orang biasa 3 minit dah memadai aku 5 minit pun belum tentu. oh, jugak siapa yang senyum dekat aku kalau bertembung lepas makan tu maaflah aku tak senyum balik sebab aku tahu mata korang akan pelik bila nampak makanan lekat kat gigi aku. dah biasa dahhh.

4) paling teruk kalau kebersihan mulut tak dijaga.  kalkulus senang terbentuk, gusi boleh meradang lalu berdarah. sedangkan orang yang pakai braces pun berisiko dapat penyakit gusi. toksahlah tempah penyakit manusia sekalian. pastu dah sakit reti pulak takut2 jumpa dentist?

so, masih rasa braces tu fashion item? 

pastu pastu pastu, aku ada terbaca artikel yang mengatakan fake/real braces ni barang dia tak sterile. haih apa ni infection control pun tak jaga. nanti macam macam boleh jadi tahu? yakin ke barang tu diproses dengan sterilization yang rapi dan benda tu pun betul2 sterile? proses sterile bukan takat cuci2 camtu je tau. so kesimpulannya say NO to fake or real braces ni.

aku bukan apa. aku sedih bila tengok benda ni jadi sebenarnya. in fact benda yang seangkatan dengan ni lah. berapa ramai mengaku reti ilmu bab perubatan bab pergigian ni tapi takde qualification pun. kalau setakat menuntut dengan Google, please clarify dengan doktor2 dan doktor gigi yang bertauliah. kesianlah kat kami yang belajar bertahun tapi pastu ada pulak cakap2 kata " selalu dr memang camtu tapi takyah pun" atau " sebenarnya dr tu saja je buat camtu padahal tak perlu pun," paling geram bila orang cakap kita buat camtu sebab nak duit. dah macam kitorang ni belajar untuk menyusahkan orang pulak. sob sob sob. please lah sangat2. 

oklah. esok lusa ada free aku update pasal trip ke India. ngeh3 kenapa cakap gaya cam ada orang baca je blog ni haha =P

pesanan akhir, ingin aku tegaskan jangan sekali-kali cuba pakai fake braces ni tau. real pun sekalilah unless buat dengan orthodontist. even kalau ada testimoni cakap gigi dia gerak ke makin cantik ke apa, please jangan cepat terpedaya. luar nampak ok takut2 check xray ada root resorption ke apa. dah satu hal lagi. bukan apa, aku sayang korang. mihmihmih. betullah. mohon percaya.

6 respons terhadap bicara saya:

amir al-hakim said... [balas komen ini~]

salam akak. sy student Usim 1st year. sy nk tyer kalo pkai braces di klinik usim pandan ntk Gigi atas saja brapa yeak? and one more Gigi sy jarang. harga student ad x? urgent. I need help sis. pless

amir al-hakim said... [balas komen ini~]

salam akak. sy student usim 1st year. sy nk tyer kalau pakai braces di klinik usim pandan ntk Gigi atas saja brapa yea? and one more Gigi sy jarang. harga student ad x? I need help sis. urgent

nawwar_hanifah said... [balas komen ini~]

@amir al-hakim

wslm,sorry lambat sangat. kalau kt klinik gigi usim, harga braces utk student rm 1500. tp kalau pasang atas saja tak sure.

Unknown said... [balas komen ini~]

Assalamualaikum kak. Standart pakai braces real ni brapa ye?saya student U. Kawan saya buat smpai 10k. Mahal sgt. Murah takda?

Fea said... [balas komen ini~]

Assalamualaikum kak. Sy student. Nak tau la. Standart harga pasang braces ni brapa ye? Kawan saya buat smpai 10k.

Fea said... [balas komen ini~]

Assalamualaikum kak. Standart pakai braces real ni brapa ye?saya student U. Kawan saya buat smpai 10k. Mahal sgt. Murah takda?