Saturday, February 20, 2016

mencabut gigi pesakit jantung

Assalamu'alaikum =)

antara salah satu salah faham yang terdapat dalam segelintir masyarakat ialah doktor gigi hanya merawat gigi dan nothing but teeth. sedangkan hakikatnya kami turut 'dibebani' dengan tanggungjawab menghafal nama ubat, menghafal nama penyakit, belum masuk ulser yang korang jumpa dalam mulut tu korang panggil ulser je tapi kami kena tahu at least lima differential diagnosis dia. ini semua kerana kami merawat seorang manusia, bukan sebatang gigi.

so untuk klinik cabutan hari tu aku telah bawak ayah aku datang klinik sebab time aku balik weekend hari tu, dia complain gigi dia sakit sampai kena makan painkiller. dia cakap nak cabut gigi tapi time tu aku ada patient untuk dibawak masa klinik cabutan nanti. tapi lepas aku dah refer patient tu kat kawan aku, berjayalah aku bawak ayah aku sebagai patient hari tu.

untuk pengetahuan, ayah aku telah disahkan menghidap penyakit jantung, iaitu myocardial infarction dengan sejarah serangan terakhir pada Julai tahun 2015 dan telah menerima rawatan angioplasty. ayah aku jugak kena makan dua jenis ubat cair darah demi mengelakkan serangan kedua berlaku, di samping menjaga pemakanan dan berhenti merokok. 

sebagai doktor gigi (dalam konteks aku pelajar pergigianlah), kitorang WAJIB tahu serba-serbi berkenaan latar belakang kesihatan setiap pesakit. sebab tu bila first time jumpa doktor gigi, korang akan disoal ' ada masalah kesihatan apa-apa tak?' serta pelbagai soalan tambahan seperti ada alergi tak, pernah menjalani apa-apa rawatan tak sebelum ni, pernah admitted tak sebelum ni dan macam-macam lagi. ini sesuatu yang sangat penting sebab masalah kesihatan badan boleh mempengaruhi gigi dan sebaliknya. so, kalau korang pergi jumpa dentist, janganlah jawab sambil lewa atau lebih teruk lagi berbohong mengatakan sihat walafiat sedangkan berpenyakit. buruk kesannya nanti kepada dentist yang merawat, pembantu dentist dan diri korang sendiri.

dalam kes ayah aku, aku kena tahu last attack bila, ada episodes of chest pain tak selepas2 tu, camne pattern chest pain tu, relieve on rest ke tak, pain on exertion atau on rest, dan jenis ubat yang diambil. ayah aku ambil dua jenis ubat cair darah, jadi di sini kita nampak bila patient ambik ubat cair darah datang untuk cabutan, kita boleh expect akan ada pendarahan yang berlaku lebih lama dari biasa dan kena tahu macam mana cara nak kawal pendarahan.

gigi ayah aku yang aku cabut tu tinggal akar je dan itu sesuatu yang sukar dijangka tahap kesusahannya. even gigi biasa yang masih lengkap tu pun kadang-kadang boleh berakhir dengan MOS, inikan lagi retained root. ditambah dengan faktor gigi tu terletak paling hujung belah atas, tahap kesukaran makin menjadi-jadi. ayah aku pulak bukak mulut dah habis luas dah tapi still aku susah nak masukkan forcep untuk cabut retained root tu. lebih kurang setengah jam jugaklah aku berusaha keluarkan gigi tu. mak aku yang datang teman ayah aku pun sempat cakap yang aku berpeluh-peluh masa tengah longgarkan gigi tu guna coupland.

alhamdulillah akhirnya gigi tu pun berjaya dibawa keluar. dah patah tiga dah pun so aku keluarkan satu demi satu. check dengan doktor, check balik socket ada sharp bony edges atau fractured fragment tak, ok takde syukur sangat. last sekali aku pun tekan tempat cabutan kuat-kuat, letak hemostatic agent dan pastikan pendarahan dah terkawal sebelum aku bagi ayah aku ubat dan benarkan balik.

tinggal serpih je wei
satu benda yang aku perasan. kebanyakan orang pandang ringan tentang kesihatan pergigian. ada yang berpendapat kalau gigi dah rosak, cabut jelah.takde gigi? gigi palsu kan hado. well, ladies and gentlemen, i'm sorry to say that it's not that easy sebab pemakaian gigi palsu tak sama langsung dengan gigi asli. walaupun dentist sedaya upaya buat gigi palsu yang cantik, selesa dipakai dan boleh berfungsi macam gigi asli. 

satu lagi ialah perihal kesihatan gigi dalam kalangan pesakit yang menghidap penyakit kronik yang boleh mempengaruhi rawatan pergigian macam sakit jantung, kanser dan sebagainya. satu nasihat akulah, apa jenis penyakit sekalipun hatta korang sihat walafiat sekalipun, silalah jaga gigi anda elok-elok. 

tambahan kepada sesiapa yang menjaga orang yang menghidap sakit kronik, tak kisahlah mak ayah ke, atuk nenek ke, selain daripada menjaga pemakanan diorang, korang kena dan wajib ambik berat pasal gigi diorang tau. gosokkan gigi diorang 2 kali sehari atau kalau yang pakai gigi palsu tu, bersihkan gigi palsu setiap kali lepas makan dan rendam dalamair sebelum tidur. walaupun sakit, diorang tetap kena pergi pemeriksaan gigi secara berkala supaya rawatan dan pencegahan awal boleh dibuat. tapi kalau tak check, kesianlah diorang nanti kalau tetiba sakit gigi, pastu ditambah pulak dengan penyakit yang diorang ada, lagilah sakitnya. 

contoh macam orang yang akan menerima rawatan radioterapi, sebelum pergi radioterapi tu diorang kena buat dental check up dulu supaya mana-mana gigi yang tak boleh diselamatkan boleh dicabut awal-awal dan mana gigi yang boleh diselamatkan ditampal dan dirawat. sebab utama ialah raioterapi memberi kesan sampingan pada diorang, contoh kalau cabut gigi dalam tempoh yang terdekat selepas radioterapi, boleh jadi penyembuhan kat tempat cabutan tu kurang sebab kurang aliran darah ke kawasan tu. akibatnya boleh jadi komplikasi yang lagi teruk macam jangkitan kuman dan sebagainya.

panjang lebar post aku kali ini. harap korang tak malaslah untuk scroll dan baca haha..alhamdulillah hari ni dah hari kedua lepas cabutan aku follow up ayah aku via phone dia kata dia ok je takde berdarah dah tempat cabutan tu. harapnya memang dah oklah sebab aku sangat risau. yelah ambik ubat cair darah kot. dahlah aku jugak yang mencabut gigi dia.

apapun, aku harap post aku ni bermanfaat =) terima kasih kerana membaca~

petang tu klinik kanak-kanak. very cute tau si putera yang jadi patient aku ni =D

0 respons terhadap bicara saya: