Sunday, January 30, 2011

mari sebar-menyebar kebaikan

Mungkin ada yg pernah baca kisah ni tapi tak salah kalau kita ingatkan sekali lagi..

Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasih...

Bayangkan benda ini berlaku pada anda.....

Suatu hari pada masa Sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah...

tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnyer dgn pakaian hitam..

tak nampak apa cuma dua biji mata and membawa mesin gun...

lalu salah seorang lelaki tu bertempik "

"Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu"

Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu utk menyelamatkan diri....

daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih kurang 40 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk Pak Imam tu...

Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata:

"Ok Pak Imam, saya dah halau SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Imam mulakan sembahyang Jumaat"....

Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan meninggalkan jemaah....

Macammana..

adakah anda rasa lawak dgn cerita di atas. selain terhibur anda Fikirkanlah...

"Lawak kan, dari 1,000 org yg mengaku dia Islam hanya 40 yg betul-betul BERIMAN... "

"Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah lupakan ALLAH bila menghadapi bahaya...

kedua lelaki hanya membawa mesin-gun..

dia tak kata pun nak bunuh.. tapi generasi skrang..

amat lemah..

baru kena ugut terus lari lintang pukang..

lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi..."

"Lawak, ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja.. tu pun bila time sembahyang jumaat..

tunjuk muka kat org kampung.. ada tu lagi dashyat setahun 2 kali aje..

bile time sembahyang raya..."

"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip dan apa yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit dalam al Quran"

"Lawak kan, berapa ramai yg percaya dunia hanya sementara, akhirat adalah tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba mengejar dunia"

"Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend atau girlfriend berejam-rejam tapi nak berdoa kepada ALLAH alahai..

tak cukup masa..

Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak thread atau note yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua tempat tapi merasa berat nak berkongsi dan nak hantar artikel2 yang berunsur agama Lawak kan???

Kenapa?

gelak tu kan realiti..

tapi yg paling lawak sekali..

berapa orang yang lepas baca benda ni akan sampaikan kat orang lain...

berapa orang yang akan buka thread ni untuk luangkan masa membaca?

berapa banyak????

Wallahualam…

Sebarkanlah....

Xperlu minta izin dah.. :)

huhu...di'kopi' dan 'pasta'kan dari sini. betapa goyahnya kita bila direnung balik. hari itu berjaya membeli buku karya Abdul Latib Talib, terbitan PTS yang bertajuk Hulagu Khan: Khabar Hitam dari Timur. Janji, sebak sangat baca buku itu. Nampak betapa lemahnya umat Islam bila dunia jadi pilihan. Try la baca!!Sape2 nak pinjam saya punya pun boleh, dialu-alukan asalkan kita dapat berkongsi pengajaran dari cerita ini.

ni la bukunye.....harga sebenar rm14 tp dpt diskaun 15% jd rm 12 saje.. =D

notaakhir: sebenarnya sangat malu nak tulis entri baru sebab selama ni merasakan entri ku tidak matang. asyik2 pasal perkembangan diri sendiri je. kalau tengok blog orang lain semua best2 dan isinya membangun. huhu~takpe, bak kata cikgu arho, can try again next time! ^_^ (to fariza, aku dah reti upload gambar =D)




1 respons terhadap bicara saya:

Fariza said... [balas komen ini~]

nak tambah! berapa ramai yg sanggup menegakkan Islam sampai bertegang lidah, sedangkan sangat3 ramai yg gaduh dengan sahabat sesama jantina hanya kerana rebutkan yg belum tentu halal baginya...

haha di'kopi' dan di'pasta'kan???alu pny di'tehsusu'kan aka di'teh o' kan...hoho alang2 exam abes,nk la pinjam..walaupun buku areena n bila-biha xabes bc lg..haha tamak ni..hehe