Thursday, November 11, 2010

exam oh exam

salam..tadi baru balik teman adik aku yg ambik result upsr kat sekolah dia.memang jadi rutin untuk keluarga kitorg,semua org akan ikut pegi amik result sekali sebagai tanda menyokong.huhu....tapi itu bukanlah perkara yang perlu aku highlightkn sebab sebenarnya sekarang ni aku telah merasa sangat bersalah dengan keadaan aku sekarang ni.

aku ingat lagi,6 tahun lepas,aku seorg murid tahun 6.cabaran aku paling besar masa tu iyelah aku anak kedua,disebabkan kakak aku dapat keputusan 4A,ayah aku telah menetapkan bahawa aku mesti dapat 5A.kedua,ayah aku masa tu baru dapat sambung belajar utk peringkat PhD,jadi secara tak langsung dia jugak mendapat kurang masa terluang untuk berada disisi aku memandangkan aku nak ambik exam besar untuk first time dalam hidup aku masa tu.oleh itu,aku masa tu mendapat begitu banyak buku2 latihan,soalan2 yang kena buat,ditambah lagi dengan kelas2 tambahan yang ada kat sekolah.aku bukannya budak yang pandai sangat dan tak berapa pandai pun masa sekarang ni,cuma alhamdulillah Allah bagi kemudahan.jadi niat aku masa tu belajar sungguh2 sebab aku nak keputusan macam yang ayah aku harapkan.alhamdulillah,berkat doa mak n pak yang tak putus2 masa tu,aku dapat la keputusan yang macam aku nak.

tapi hari ni aku rasa bersalah pulak.sepanjang hidup aku,alhamdulillah,memang syukur sangat2 sebab Allah bagi aku keputusan yang memuaskan hati aku n parents aku. aku jugak dapat sambung belajar dalam course yang kritikal (org kate).tapi sekarang,bila tengok result adik aku,aku rasa bersalah.rasa macam selfish pulak sebab selama ni aku macam mengejar cita2 aku sampai aku lupa,ilmu bukan saje untuk dicari tapi jugak untuk dikongsi. aku jugak rase bersalah sebab selama ni aku jarang balik rumah dengan alasan nak study tapi dalam masa aku study,aku lupa aku ade adik2 yang perlukan perhatian aku jugak.sekarang aku rasa bersalah.memang la,dia pun sepatutnya berubah kepada lebih baik dan aku sebagai kakak hanya mampu bagi tunjuk ajar dan jadi contoh sebaik mungkin tapi...tu la.

sekarang tak mahu menyesal apa2 dah sebab perkara dah berlaku.hanya aku harap,dia dapat berubah kepada yang lebih baik dan belajar dari kesilapan lalu.

"sometimes, we mistaken so that we learn from the mistakes and change to a better one"

3 respons terhadap bicara saya:

Fariza aka Batman said... [balas komen ini~]

hyper..aku balik tiap2 mggu adek aku xtny pape pun...aku nk tny kakak aku pun dia kata dia ade byk lg bnde nk igt...tet...><
xpela...nk bjaya kan byk halangan...yg psti kalau susah skrg bkn bmkna susah selamanya...ckp kat adek kau,fighting!! ^^

nawwar hanifah said... [balas komen ini~]

2 la yg aku rse agk kesal.tp,kalo aku kesal,mesti ayh aku lg rse cmtu.sedih la....insya Allah.aku tau dia sakit kena mrh tp kalau itu bole bg dia pengajaran,aku redha.

Fariza aka Batman said... [balas komen ini~]

xbole kesal la hyper...ade hikmahnya...xsenang nak berjaya...yg penting ilmu tu sampai pada kita,dlm redhaNya...